Ott Tänak vahetab tiitlid kogemuste hankimise vastu

Peep Pahv
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ott Tänak ja Raigo Mõlder mullu Mulgi rallil kihutamas.
Ott Tänak ja Raigo Mõlder mullu Mulgi rallil kihutamas. Foto: Karli Saul

Autoralli Eesti meister Ott Tänak ei kavatse algaval hooajal ühegi sarja võidu eest võidelda, vaid soovib võimalikult erinevatel kihutamistel tuleviku tarbeks väärt kogemusi hankida.



Eesti rallisõprade kuravastuseks osaleb Tänak kodus vaid üksikutel valitud võistlustel. Ilmselt kuluvad 21-aastase rallimehe valikusse Antslas sõidetav talveralli, Lõuna-Eesti ralli ning päris koduteedel kulgev Saaremaa ralli.



«Valime välja mõned huvitavamad võistlused,» selgitas Tänak. «Enamik rallide kiiruskatseid on tuttavad ning sõitmine liiga lihtne.» Arenguks vajab noor roolikeeraja aga märksa keerulisemaid olusid.



Täpset võistluskalendrit pole Tänak veel paika pannud. Eeldatavalt alustabki ta hooaega veebruaris Antslas, esimene tõsine katsumus ootab aga aprillis Portugali MM-etapil. «Praegu käib alles suur töö raha leidmiseks, Portugali ajaks tahaks kindlasti mingi summa kokku saada ning seal osaleda,» märkis ta.



Olukorras, kus mullu MM-sarjas osalenud eestlased peavad rahanappuse tõttu leppima varasemast tagasihoidlikuma programmiga või tipptasemel sõitmisest sootuks loobuma, pole ka Tänakul lihtne eelarvet täita. Vaatamata sellele kõlas noormehe hääles optimismi.



Külla aga on kindel see, et Tänak jätkab koostööd Eesti kuulsaima rallimehe Markko Märtiniga ning sõiduvahendiks on endiselt N-rühma Subaru Impreza. Mullu tegi ta selle neliveolise masinaga esimese täispika hooaja.



«Sama auto mis mullugi, teeme ainult mõned täiendused,» nentis Tänak ning lisas, et just Märtin on see, kes otsustab, millisel kihutamisel oleks noorel mehel õigem osaleda.



Juba mullu andeka kihutaja oma hoole alla võtnud Märtin etendab Tänaku rallisõitjaks kujunemisel jätkuvalt väga suurt rolli. Tänak viitas, et ilmselt osaleb ta mitme sarja üksikutel etappidel. «WRC, IRC, mõne riigi meistrivõistluste huvitavamad etapid,» loetles ta.



Seni peamiselt Eestis võistelnud ning koduse meistritiitli arvestuses punkte kogunud Tänak peab harjuma mõttega, et kogu hooaega läbivas arvestuses pole vaja punkte taga ajada. Noorele võiduhimulisele mehele ei pruugi see olla kuigi kerge katsumus.



Tänak ise ei näe selles aga vähimatki probleemi. «Tunnen, et motivatsioon on väga kõrge,» kinnitas ta. «Loodetavasti saan sõita palju ja erinevaid rallisid.»



Tänak möönis, et lisaks kogemuste hankimisele oleks hea autorallimaailmas tähtsaid otsuseid tegevatele inimestele silma jääda.



Talve jooksul pole Tänak võistlusmasinaga sõitnud, peamine tähelepanu on pööratud legendi koostamisele – tänavusest hooajast läheb ta üle tippsõitjate kasutatavale süsteemile. Harjutamiseks käibki ta koos kaardilugejaga teedel legendi koostamas.



«Loodetavasti saab paari ralliga asi omaseks. Alguses on kindlasti raskem, peab pidevalt selle peale mõtlema,» arutles Tänak ning lisas, et mõistab nüüdisaegsele süsteemile ülemineku vajalikkust. Rallitippude vallutamisel võib see oskus väga oluliseks saada.



Kaardilugejana istuvad Tänaku kõrval kaks meest. Eestis võistleb ta koos Raigo Mõlderiga, rahvusvahelistel rallidel kostab tema kõrvaklappidesse Kristo Kraagi hääl. Roolikeeraja sõnul on tal mõlema mehega hea klapp, pealegi olevat nende lugemise stiil sarnane.



«Ma ei usu, et kahe mehe kasutamisest tekiks mõni probleem – Raigoga olen palju koos võistelnud, Kristo on aga sellel alal tõeline proff,» kiitis Tänak paarimehi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles