Aava tippsõitja karjäär kipub katkema

Peep Pahv
, «Postimees»
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Urmo Aava ja Kuldar Sikk
Urmo Aava ja Kuldar Sikk Foto: Stobart

Kuigi rallimees Urmo Aava üritab jätta endast positiivselt mõtleva inimese muljet, on ta tippsõitja karjäär katkemise äärel. Seni professionaalsel tasemel rallisõiduga tegelenud mees mõtleb töökoha soetamisele.




Esialgsete plaanide kohaselt pidi Aava ja kaardilugeja Kuldar Siku hooaeg jätkuma aprilli esimesel nädalal Portugalis. Tänaseks on võistlusele registreerimise tähtaeg möödunud, ent eestlasi pole stardinimekirja kantud.



«Viimase nädalaga pole meie olukorras midagi muutunud,» tõdes Aava eile Postimehega vesteldes ning lisas, et on uute toetajate leidmiseks kohtunud paljude inimestega. Eestis valitsevas majandusseisus pole see aga soovitud tulemusi andnud.



Tõsi, nii mõnigi sponsor oleks valmis Eesti rallipaari teatud summa panustama, ent kokkuvõttes sellest ei piisa. Nii nagu ei piisa ka ühe eeldatavalt suurema toetaja pakutavast rahast.



«Praegu on nad valmis andma x summa, aga tegelikult oleks vaja kolm x-i. Või saaks vähemalt kakski,» arutles Aava. «Niisama ühte osa ei hakka ma välja võtmagi – raha küsides on kõik projektid tehtud kaheksale võistlusele. Kui võtaksin praegu raha välja ja sõidaks vaid paar rallit, oleks see petmine. Sellise asjaga ei taha ma küll tegeleda.»



Paraku pole Aaval kuigi palju võimalusi raha laekumise otsuseid mõjutada. Enamasti piirduvad need lõputute telefonikõnede ja endast märku andmisega.



Varem on ajakirjanduses viidatud, et Aavat on nõus toetama ka Fordi teise meeskonna suursponsor Stobart. Väidetavalt on nad valmis eestlasesse panustama pool hooajaks kuuluvast summast. Paraku pole võimalik vaid sellele toetudes pool hooaega võistelda ning siis vaadata, kust raha juurde leida.



«Kui ma tean, et pean maksma pool miljonit eurot, on ju narr minna pakkuma 250 000,» nentis Aava. «Tiim on mulle niigi vastu tulnud – nende viimane pakkumine on neli korda odavam kui mullu. Päris tasuta ma ju sõita ei saaks.»



Omapäi pole Stobarti juhtkond eestlasi siiski jätnud. Pärast Norra rallit on nad korduvalt Aavale helistanud ning uurinud, kas tal on õnnestunud raha leida. «Paraku olen pidanud vastama eitavalt,» tunnistas Aava.



Seega pole võimatu, et majanduslik madalseis lõpetab Aava ja Siku tippu püüdlemise. Seda hetkel, kui mehed jõudsid tõelises tippkonkurentsis osaleda vaid napilt ühe hooaja. Tänavu on neil kirjas Iirimaa ja Norra ralli ning kaukasse kogutud üks punkt.



Aava tunnistaski, et lisaks rallisõiduks vajaliku raha kokkukraapimisele otsib ta endale tasuvamat tegevust. «Püüan viia oma kulutusi võimalikult madalale ning leida sellist tööd, mis võimaluse tekkides lubaks MM-sarjaga taasühineda,» selgitas Aava ning viitas, et igapäevased laenud ja liisingud tuleb ju kuidagi ära maksta.



Sarnaselt tegutseb ka Lõuna-Eestis elav Sikk. Läbi suurte raskuste püüab ta elus hoida noorte rallitiimi, ent kuna selle toetajad kattuvad suuresti nende endi seniste sponsoritega, pole see lihtne ülesanne.



«Meie seniste peasponsorite osa oli niivõrd suur, et pole selge, kas nende asendamine on üldse võimalik,» tõdes Aava, ent lubas siiski üritamist jätkata.

Tagasi üles