Honda siiski jätkab, Barrichello samuti

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Honda senised piloodid Rubens Barrichello (vasakul) ja Jenson Button jätkavad ka uuestisündinud meeskonnas.
Honda senised piloodid Rubens Barrichello (vasakul) ja Jenson Button jätkavad ka uuestisündinud meeskonnas. Foto: AFP/SCANPIX

Sada miljonit dollarit, 300 inimese töökohata jäämine ja Jenson Buttoni umbes 7,5 miljoni dollariline palgakärbe võimaldavad Honda vormelimeeskonnal uuel hooajal MM-sarjas jätkata.





Juba nädalaid on kestnud arutelu, kellest saab Honda meeskonna uus omanik. Meenutuseks – detsembris teatas Honda, et loobub majanduslike raskuste tõttu vormel-1 MM-sarjas osalemisest, kuid kui meeskonnale leidub ostja, jätkab tiim võistlemist.



Sellest ajast alates on levinud mitmed kuulujutud ja Honda omanikeks on pakutud erinevaid miljonäre, viimati ilmutas tõsist huvi Inglise miljardär, Virgini omanik Richard Branson.



Briti meedia andmeil on aga nüüd teoks saamas hoopis teistsugune stsenaarium ning tiim osaleb juba hooaja esimesel võistlusel, märtsi lõpus Austraalia Melbourne’is sõidetaval GP-etapil.



Väidetavalt õnnestus Honda tegevjuhil Nick Fryl, meeskonna juhil Ross Brawnil ja veel kolmel direktoril veenda Honda Tokyos tegutsevat juhatust välja käima suure summa, allikate andmetel sada miljonit dollarit, mis võimaldaks vormelimeeskonnal vähemalt 2009. aasta hooajal võistelda. Umbkaudu sama palju läinuks maksma ka meeskonna likvideerimine.



«Töötame edasi selles suunas, et lähme kuu lõpus Melbourne’i,» rääkis BBC-le Honda Brackley tehases töötav mees, selgitades, et praegune olukord on umbes nagu maja ostmisel – osapooled on tingimustes kokkuleppele jõudnud ja allkirjad andnud, nüüd oodatakse vaid advokaatide viimast sõna.



«Brawn ütles töötajatele, et kõik on positiivne ja me liigume edasi,» lisas mees.


Rahasüstist hoolimata kaotab Lõuna-Inglismaal Brackleys tegutsevas Honda tehases palgal olevast 750 inimesest töö tõenäoliselt ligi 300, ülejäänud seisavad silmitsi oluliselt väiksema palgaga.



Seesugused arengud on andnud alust kõlakatele, et kõik tehasetöölised kavatsevad streiki alustada, sest ka koondamistasud on varasemaga võrreldes kõvasti kahanenud – meeskond loeb iga senti.



Pealegi, ka tiimi esinumbrit Jenson Buttonit ootab ees vähemalt 7,5 miljoni dollari suurune palgakärbe.



Spekuleeritakse, et uuestisündinud tiimi juhiks saab Brawn ning Fry jätkab senisest märksa madalamal ametikohal. Kuigi Honda toetas meeskonna jätkamist, levivad jutud, et Honda nime all enam ilmselt ei jätkata.



Inglismaa meedia andmetel võidakse kasutada Brawni nime, eelmisel nädalal broneeris Honda kauaaegne juriidiline nõustaja Caroline McGrory internetiaadressi brawnracing.com ja muud sarnased nimed.



Eile selgus, et meeskonna teise piloodina jätkab Buttoni kõrval 2006. aastal Hondaga liitunud brasiillane Rubens Barrichello, kes sõlmis tiimiga 2009. aastaks uue lepingu.



Honda hakkab sel hooajal võistlema Mercedese mootoritega ning esimesed testid viiakse läbi sel nädalalõpul Silverstone’is, järgmisel nädalal kavatsetakse osa võtta ka ametlikust testiperioodist Barcelonas.



«Kui meil poleks mootoritootjaga lepingut, ei saaks me ka midagi testida,» sõnas üks meeskonnaliige, kinnitades, et Mercedesega on kokkuleppele jõutud.

Märksõnad

Tagasi üles