Nurgamees võib sportlast juhtida nagu marionetti

, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Priit Mihkelson juhendab Helin Paarat, kuidas alistada leedulanna Inga Kaledaite. Mihkelsoni kõrval jälgib toimuvat Ott Tõnissaar.
Priit Mihkelson juhendab Helin Paarat, kuidas alistada leedulanna Inga Kaledaite. Mihkelsoni kõrval jälgib toimuvat Ott Tõnissaar. Foto: Margus Ansu

Sportlikus vabavõitluses on lisaks puuri minevale sportlasele pea sama tähtis ka tema seljataguse eest hoolitsev nurgameeskond.

«Rahulikult! Pane põlv vahele! Põlv vahele! Ja siis tule püsti,» õpetab Priit Mihkelson, nina vastu puuri võrkaeda surutud, hoolealust, kes parasjagu Eesti suurima võitlusspordiliiga juubeliüritusel «MMA Raju 10» vastasega võitleb.

Mihkelsoni palus seekordsel «Rajul» enda nurgameeskonda kaheksast sportlasest koguni seitse, lisaks tegi ta sama tööd ka päevasel amatöörüritusel, kui oli juhendajarollis viiel matšil. Pealtnäha võib see tunduda lihtsa tegevusena – mingi mees istub veepudeli ja rätikuga nurgas ja saab maja parima koha pealt matši vaadata –, kuid tegelikult on see stressirohke töö ning võistluspäeva lõpuks on Mihkelson nagu tühjakspigistatud sidrun.

«Emotsionaalselt on see väga-väga raske töö,» tunnistab klubi 3D Treening peatreener Mihkelson. «Sa pead alati suutma olla pokkerinäoga, pead olema kaine mõistusega, aga süda on nii suur, et mõnikord lähed ikka emotsioonidega kaasa.»

Nurgamehe töö algab juba riietusruumis, kus koos sportlasega taktika läbi arutatakse ning vastase tugevusi ja nõrkusi analüüsitakse. Puuri astudes heidab sportlane enne matši alustamist veel viimase pilgu nurgameeskonnale ning saades rahustava noogutuse või mõne muu säärase žesti, võib matš alata.

Mihkelsoni peamiseks paariliseks on «Raju» peakorraldaja Ott Tõnissaar, kellega nad eelnevalt omavahel ülesanded ära jagavad. «Kui oleme Otiga paaris, siis Ott räägib püstivõitluse ajal ja mina siis, kui sportlased on maas,» selgitab Mihkelson. «Kuna see on juba ette teada, siis me teise valdkonda ei trügi.»

Nurgameeste puhul on oluline, kuidas õpetust jagatakse. Mõistagi sõltub see inimestest, kuid Mihkelsoni jaoks on reegel see, et ei tohi hakata seletama, vaid tuleb käskida. «Ei tohi hakata matši ajal rääkima, et kuule, palun, mõtle nüüd selle peale. Peab andma konkreetseid käsklusi, näiteks käsi, althaak, konksud, perepilt – lausuma koodsõnu, mida inimene teab,» märgib Mihkelson. «Nende abil saab ta aru, mida sa tahad, et ta sooritaks. Aga see kõik sõltub ka sportlasest – kogenumate puhul olen rohkem vait ja lasen neil endal tegutseda.»

Raske rahu säilitada

Teine asi, mida tuleb silmas pidada, on eituse kasutamine. «Kui ütled «ära tagane», jõuab sellest sportlaseni «tagane». Teen ise ka mõnikord neid vigu, sest emotsioonid paisuvad nii suureks,» tunnistab Mihkelson. «Siis olen enda peale tige, kui kogemata ütlen «ära liigu» või midagi sellist.»

Võistlusi vaadanud on ilmselt märganud, et nii mõnigi nurgamees satub nii hoogu, et suudab matši ajal vaevu oma toolil püsida ja suu muudkui käib, Mihkelson aga püüab vähemalt väliselt külma närvi säilitada ning ka õpetussõnu rahulikul toonil jagada. «Aga kui lähedased sõbrad seda teevad, on ikka väga raske rahulikuks jääda. Sa saadad ju oma sõbrad puuri!» arutleb ta. «Üritad olla poker face’iga ja anda adekvaatset nõu, endal süda sees peksab.»

«Peaksin kunagi endale pulsikella peale panema, tahaks näha, mis see pulss teeb seal,» lisab Mihkelson muiates.

Mõnikord jääb nurgamehest mulje, nagu mängiks ta mingisugust telekamängu. Nurgast kostab «Liigu paremale!», ja sportlane liigub. Nurgast kostab «Löö vasakuga!», ja sportlane noogutab ning täidab kohusetundlikult käsku.

«Kõik sõltub sellest, kes kui palju kuulab. Näiteks Jass Murutalu ja Helin Paara kuulavad hästi, Jüri Jõgiste on nagu sõdur, kellega mängid küll nagu joystick’iga,» räägib Mihkelson. «Annad talle käskluse ja ta kohe kuulab. Amatöörides oli niimoodi, et kui Martin Saarele midagi ütlesin, siis kohtunik kuulis, kuidas ta vastas: «Okei!» Ta on ka tõsine sõdur, kui midagi ütled, siis ta seda ka teeb.»

«Aga mõnega on raske, närvid löövad üle pea ja sina pead olema see, kes ta sellest tsoonist tagasi toob,» jätkab Mihkelson, kes seekordsel «Rajul» istus lisaks Jõgistele, Paarale ja Murutalule veel Henri Hiiemäe, Lauri Mägi, Dmitri Ivanovi ja Alik Tseiko nurgas. «Ma ei saa päris öelda, et see on elu ja surma küsimus, aga see on ikkagi ekstreemne kogemus ja sportlasel löövad kõik need instinktid välja, ta tahab ellu jääda ja teeb mingi otsuse, mis aga tihtipeale pole adekvaatne. Mina pean olema see mõistuse hääl, kes ta maha rahustab.»

Hea näide nurgamehe edukast tööst oli laupäevane Paara matš, kus ta sai elu esimese võidu profiklassis, alistades seljast kägistusega leedulanna Inga Kaledaite – Paara ja Kaledaite võitlesid maas täpselt Mihkelsoni nina all ja tänu sellele sai ta väga hästi õpetussõnu jagada. «Helin hakkas maadlema, aga unustas natuke löömise ära, ütlesin, et ta lööks ka, ja selle peale pani ta kohe paar pauku sisse,» meenutab Mihkelson. «Näed, et inimene reageerib su sõnadele, ja tunned, et tegid selle matši paremaks. Tänu sellele Helin läks ja pani kägistuse peale. Ilus lõpp.»

Kaotused lähevad hinge

Kaotusi elab Mihkelson aga läbi samamoodi kui sportlased, võib-olla isegi hullemini. «Kõik kaotused on ka minu kaotused. Kui Jass kaotas ühe korra, siis mina õhtu jooksul kolm korda, see on päris suur laks,» nendib ta. «Mulle lähevad need ikka hinge ja jäävad kripeldama.»

Samas naudib ta seda protsessi ja enesearendamist, mida nurgamehetöö talle läbi aastate pakkunud on. «Esimese «Raju» ajal oli lihtsalt põnev nurgas olla, aga siis hakkasid kogemused tulema, ja kuna «Raju» läheb üha suuremaks, pean ka mina pädevamaks muutuma,» mõtiskleb ta. «Mul on veel palju õppida, see on protsess ja inimesed on selles nagu malenupud.»

«Üks on see, mida tavainimene näeb, et taotakse üksteist, aga kui filosoofiliselt arutleda, mis siin inimestega toimub, siis sellepärast seda tehaksegi. See on tohutu ekstreemsus ja ausad emotsioonid. Mul on kurb, kui seda sporti peetakse lihtsalt peksmiseks või vägivallaks, inimesed ei saa sellest aru,» lõpetab Mihkelson.

MMA Raju 10 tulemused

B –65,8 kg Jüri Jõgiste (Eesti) vs Aleksei Jakovlev (Venemaa) –

Jõgiste võitis tehnilise nokaudiga (käelöögid pähe) II raundis (2.39).

B –65,8 kg Helin Paara (Eesti) vs Inga Kaledaite (Leedu) –

Paara võitis alistusega (seljast kägistus) I raundis (1.52).

B –65,8 kg Henri Hiiemäe (Eesti) vs Ramunas Paliunis (Leedu) –

Hiiemäe võitis tehnilise nokaudiga (põlvelöögid pähe) I raundis (2.22).

B –61,2 kg Lauri Ülenurm (Eesti) vs Marcin Lasota (Poola) –

Lasota võitis alistusega (jalalukk) II raundis (2.20).

B –70,3 kg Jass Murutalu (Eesti) vs Davide Caruso (Itaalia) –

Caruso võitis tehnilise nokaudiga (käelöögid pähe) II raundis (3.17).

B –65,8 kg Lauri Mägi (Eesti) vs Janusz Staszewski (Poola) –

Mägi võitis kohtunike otsusega (ühehäälne).

A –77,1 kg Dmitri Ivanov (Eesti) vs Jason Ponet (Prantsusmaa) –

Ponet võitis nokaudiga (käelöök pähe) II raundis (2.09).

A –83,9 kg Alik Tseiko (Eesti) vs Eric Cebarec (Prantsusmaa) –

Tseiko võitis tehnilise nokaudiga (käelöögid pähe) I raundis (0.40).

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles