Ekspert: kokkuleppemängude avastamine jalgpallis on juhuslik

Mariel Gregor
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kokkuleppemängudele pühendatud konverents Saksamaal.
Kokkuleppemängudele pühendatud konverents Saksamaal. Foto: SCANPIX

Ülemaailmse Hasartmängukomitee liikme Andre Chakeri sõnul ollakse täna kokkuleppemängude avastamises sama kaugel, kus oli dopinguvastane võitlus 1991. aastal ehk mitte kusagil.

«Praegu on maailmas 15 000 veebilehekülge, kus saab spordile panuseid teha. Neist vaid 200-l on selleks aga ametlik litsents,» lausus Chaker AIPS Newsi vahendusel. «Sport on illegaalsele panustamisele kerge saak – paljud madalamad liigad on halvasti organiseeritud.»

Tema sõnul on kokkuleppemängude avastamine alles lapsekingades ja suured organisatsioonid nagu Rahvusvaheline Jalgpalliliit FIFA ja Rahvusvaheline Olümpiakomitee ROK küll arutavad teemat, ent sisuliselt pole palju ära tehtud. «Hetkel avastame rikkumisi üsna juhuslikult, nagu juhtus Wilson Raj Perumali puhul. Tema reetsid tema enda lähikondlased, edu ei toonud meie hea süsteem. Avastasime ta juhuslikult, see on ainus põhjus,» rääkis Chaker. Perumali mõisteti Soomes süüdi kokkuleppemängude korraldamise eest ja sai karistuseks kaks aastat reaalset vangistust.

Eksperdi sõnul on suureks probleemiks ka tõsiasi, et paljud väheharitud ja -informeeritud sportlased ei mõista, et enda mängule panustamine on vale.

«Kahjuks tean ma, et tulevikus näeme veel mitmeid suuri skandaale ja oleme võitluse alguses. Oleme seal, kus oli dopinguvastane võitlus 1991. aastal ehk mitte kusagil,» lisas Chaker.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles