Kallas: miks Seli lubatavaid asju pole seni tehtud?

Peep Pahv
, Sporditoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Madis Kallas.
Madis Kallas. Foto: Andres Haabu

«Olin üsna kindel, et Ida-Virumaa hääl loetakse ära, aga päeva jooksul aeti mulle ajakirjanike ja muude inimeste telefonikõnede ja juttudega ärevus ikkagi hinge,» sõnas eile Eesti Olümpiakomitee presidendikandidaadiks kinnitatud Madis Kallas. EOK täitevkomitee otsustas esialgu nende silmis vastavat õigust mitteomava isiku poolt allkirjastatud toetushääle seaduspäraseks lugeda.

Sellega sai Kallas kokku kandideerimiseks vajalikud 15 häält. Täiendavate asjaoludega tutvumise järel lisandus üks hääl ka juba varem kõik tingimused täitnud Neinar Selile.  

Madis Kallas, ilmselt on viimane nädal möödunud närveldades – kas kandideerimiseks vajalik hääl loetakse ära või mitte.

Imestan ka ise, et olen vist karastunud ja paksu nahaga, sest mingit suurt närveldamist polnud, ajan rahulikult oma sirget joont edasi. Tegelikult oligi mul plaanis pärast kandidaatide esitamise tähtaja kukkumist teha aktiivses tegevuses väike taastav paus, et koguda mõtteid ja vaadata, kuidas edasi minna.

Neinar Seli kandideerimist toetas 61 inimest, sina said patuga pooleks kokku 15 toetusavaldust. Jõuvahekorrad oleks justkui paigas ning sinu seisukohast vaadates näib olukord üsna lootusetu.

Olen kohtunud 80–90 EOKga seotud organisatsiooni ja inimesega ning nende jutt on andnud mulle juurde palju energiat, mille abil jätkata.

Näed siis endal siiski mingit lootust?

Paljud on avaldanud toetust ja kiitnud, et keegi julges välja tulla, kritiseerida ja vastaspoolelt programmi nõuda. Usun, et mul on rohkem poolehoidjaid kui need 15, kes saatsid avalikult oma toetusavalduse. Presidendivalimised toimuvad salajase hääletusena.

Siis ollakse ilmselt julgemad.

Loomulikult. Tean, et osa alaliite, kes praegu andsid toetuse Neinar Selile, valivad salajasel hääletusel teisiti. Kindel on see, et presidendivalimistel pole veel midagi otsustatud.

Teisipäevases Postimehes andis Neinar Seli tuleviku suhtes päris suuri lubadusi – kui ta saab presidendiks, peaks EOK sponsorite toetus kolmekordistuma ja eelarve suureneb kaks korda. Kas seda kõike võib nimetada populismiks?

Neinar Seli on kuulunud EOKsse kümme aastat, neist viimased neli aastat oli ta asepresidendina organisatsiooni teine mees. Ma tahaks teada, miks ei ole seda kõike seni tehtud, mis siis nüüd, 2012. aastal, järsku muutus? Sooviks kuulda, kuidas ta selle ära seletab.

Minu enda plaanid on koostatud arvestades praegust tulubaasi ja majanduses valitsevat olukorda. Mõistagi tuleb raha hulka suurendada, aga võib-olla 30 protsenti, mitte kolm korda.

Kas sa näed ka võimalust, et tõsise võitluse asemel jõuad Neinar Seliga kokkuleppele ja hakkate tööle ühtse tiimina?

Ootasin kõigepealt ära, kas saan üldse kandideerida. Nüüd, kui asi on selge, soovin kindlasti Seliga kohtuda ja küsida tema lubaduste kohta. Kindlasti ei tahaks ma sellist olukorda, kus kohtudes ei öelda teineteisele isegi tere.

Kuidas suhtud juttudesse, et sinu kandideerimise taga seisavad sinu isa Raivo ja Aivar Karotamm ning sinu programm sisaldab tegelikult nende mõtteid?

Väga hea ja kerge on tegutseda ning vastata, kui tead, et saad anda ausaid vastuseid – need jutud ei pea paika. Isale ei rääkinud ma kandideerimisest pikka aega üldse midagi, avalikustasin selle alles hiljem. Karotamm on küll mu hea sõber ning olen temaga kohtudes neid teemasid arutanud, kuid võin kinnitada, et kogu programm on ikka minu enda koostatud.

Loomulikult on meeskonna olemasolu tähtis – peab olema inimesi, kellega asju arutada –, kuid otsused pean langetama ise.

Rõhutasid mitu korda ausust. Kas sulle endale ei tundu, et oled kuidagi liiga puhas?

Kui kogu elu on koosnenud seni vaid koolis õppimisest, sportimisest ja viimasel ajal riigiametis töötamisest, siis ei näe ma küll mingit põhjust, miks peaks mul olema mingeid plekke või hämaraid taustu.

Oled nüüd ametlikult presidendikandidaat. Millised on sinu esimesed sammud?

Kõigepealt arutan järgmisi samme oma toetajatega, kuid ilmselt üritan asepresidendiks esitatud üheksa inimese hulgast leida kaks, kes oleksid nõus astuma minu selja taha. Vaatame, kas nad julgevad seda teha kohe või jääb see valimiste päevale. Programmi avaldan ilmselt järgmise nädala lõpus. Kui vastaspool tuleb välja veel mingite lubadustega, pean oma programmi võib-olla ka veel kohendama. Midagi utoopilist mul seal pole.

Kas oled valmis oma programmi mõnda punkti avalikustama?

Juhul kui saan valituks, kutsun kokku komisjoni, kes töötaks välja Eesti spordi vabatahtlike programmi, kaasates sellesse ka üliõpilasi. Teiseks tahan kutsuda kokku komisjoni, kuhu kuuluksid kultuuriministeeriumi ja riigikontrolli esindajad ning vaadata üle Eesti spordi rahastamise süsteemi. Tean, et sellega on praegu suuri probleeme. Kindlasti on vaja üle vaadata ka EOK turundusstrateegia.    

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles