Kanteri ja Hafsteinssoni tulevik selgub täna

Peep Pahv
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärast Londoni olümpial pronksmedali võitmist rääkis Gerd Kanter, et ei vaja enam treenerit sellisel kujul nagu oma karjääri alguses.
Pärast Londoni olümpial pronksmedali võitmist rääkis Gerd Kanter, et ei vaja enam treenerit sellisel kujul nagu oma karjääri alguses. Foto: Liis Treimann

Täna hommikul selgub, kas kettaheite olümpiavõitja Gerd Kanter ja treener Vesteinn Hafsteinsson lõpetavad koostöö.

Kuuldused Gerd Kanteri ja treener Vesteinn Hafsteinssoni koostöö lõppemisest on kergejõustikuringkondades tiirelnud juba aastaid. Täna hommikul kell 10 saavad kõik küsimused vastuse. «Saadame pressiteate – ükskõik, milline see otsus ka poleks. Aeg saab otsa, uued tegemised tulevad peale ja otsus tuleb langetada,» sõnas Kanteri tiimi juht Raul Rebane.

Eile Orissaares heitjate ja tõukajate seminaril viibinud Kanter ja Hafsteinsson pidid õhtul veel kord olukorda arutama. See polnud meestel esimene tulevikuteemaline jutuajamine – ühisest jätkamisest või koostöö lõpetamisest on omavahel vesteldud korduvalt, ent otsuseni pole jõutud.

Kanteri kõhklused on mõistetavad – Hafsteinsson on vaieldamatult viimase kümnendi edukaim kettaheitetreener. Ühegi teise juhendaja õpilased pole nii stabiilselt tiitlivõistlustelt kulda ja karda korjanud. See teadmine muudab koostöö lõpetamise eriti keeruliseks, sest head alternatiivi pole kusagilt võtta.

Pärast Londoni olümpial pronksmedali võitmist rääkis Kanter, et ei vaja enam treenerit sellisel kujul nagu oma karjääri alguses. «Vesteinni roll on ajas muutunud. Mingil hetkel määras ta kindlad juhised, mida pidin täitma, ent aastatega on see muutunud koostööks, kus arutame asju koos,» rääkis ta toona Postimehele. «Tuleviku suhtes sõltub palju sellest, kas Indrek Tustit on valmis jätkama. Tema kogemused ja teadmised on nende aastate jooksul olnud väga olulised ja võib öelda, et tänu sellele on mind hoitud ühes tükis. Meie esialgne kokkulepe oli sõlmitud selle hooaja lõpuni. Nüüd peame maha istuma ja arutama, kuidas edasi.»

Postimehele teadaolevalt ongi Tustit Kanteri tiimi edasistes plaanides olulisel kohal. Paraku ei viibinud Kanteri pikaajaline abimees viimastel nädalatel Eestis ning mehed said pikemalt vestelda alles eile hommikul. «Mingid asjad rääkisime selgeks. Minul olid jätkamise osas omad tingimused ja Gerdi jaoks olid need vastuvõetavad,» märkis Tustit. «Pean meie koostöö jätkumist pigem tõenäoliseks. Segajaks võib saada vaid see, kui mulle tehakse mõni erakordselt huvitav pakkumine.»

Tustit on aastaid tegutsenud ka abitreeneri rollis, kuid täit vastutust olümpiavõitja ettevalmistuse eest ei taha ta endale võtta. «Olen Gerdile öelnud, et oma oskustega ei suudaks ma teda 68 meetri tasemel hoida … 63–64 meetrit, seda küll, aga sellisest tasemest pole ta ju huvitatud,» tunnistas Tustit, kes selle aasta lõpuni on seotud hoopis ühe tenniseprojektiga.

Viimasel ajal on ta abistanud venelannast Kasahstani tennisisti Ksenia Pervaki. 21-aastane piiga asub praegu maailma edetabelis 105. kohal, ent tema tegelik tase on kõrgem – maikuust saadik oli ta vigastuse tõttu platsilt eemal. Võistluskarusselli naasis ta alles hiljuti ja ei kellegi muu kui Kaia Kanepi endise treeneri Silver Karjuse juhendamisel. Karjuse kaudu kutsuti appi ka Tustit.

«Kuni aastavahetuseni ­aitan teda füsioterapeudi ja füüsilise ettevalmistuse treenerina. Edasise suhtes pole me rääkinud,» lausus Tustit ja lisas, et vähemalt selle ajani ei sega see ka koostööd Kanteriga, sest kettaheitjatel kestab puhkus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles