Uskumatu mäng, uskumatu vise, uskumatu lõpp

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Imeviskega Rockile võidu toonud Tanoka Beard viis Tallinna sõitnud Tartu klubi fännid ekstaasi.
Imeviskega Rockile võidu toonud Tanoka Beard viis Tallinna sõitnud Tartu klubi fännid ekstaasi. Foto: Liis Treimann

2,5 sekundit mängida, Rocki pall. Kamp mängijaid puskleb kolme sekundi ala joonel ning korraga see pusa hargneb.



Üks tartlane astub näiliselt korvist eemale, saab palli, keerab end korvi suunas ja viskab… sisse! See mees on Tanoka Beard. Rocki võit.

Vaevalt oli selgeltnägijat, kes suutnuks aimata, et Balti liiga veerandfinaal saab sellise lõpu, uskumatu lõpu. Et kahe suure, Rocki ja Kalev/Cramo vahelise heitluse otsustava mängu võitja selgub just nii – lisaajal ja ülikogenud keskmängija viimase sekundi kolmesega.

Rockis pole naljamehed


Seda, mis toimus pärast Beardi kaheksalt meetrilt tabanud imeviset, on raske sõnadesse panna. Rocki joovastuses mängijad külakuhjas oma kangelase otsas, murtud kalevlased norguspäi väljaku keskele kogunemas. Õnne tipul Rocki fännid ning Kalevi poolehoidjate pisarad.

Veel veerand tundi pärast mängu lõppu istus Kalevi särgis tütarlaps tribüünil ja vaatas tühjal pilgul korvpalliplatsi. Sportlik draama oma suurimas eheduses. Mängijate jaoks ja fännide jaoks.

«Mis parim siin selgus… Ma arvan, et mõlemad on väga head meeskonnad,» õhkas karjääri jooksul vist kõike näinud Rocki kapten Gert Kullamäe. «Mina ei julge küll öelda, kumb parem on… See oli lihtsalt Balti liiga veerandfinaal.»

Laupäeval, pärast seeria teises mängus saadud 28-punktilist kaotust ütles Kullamäe, et kolmapäeval tuleb hoopis teine mäng, Rockis polevat ju ainult naljamehed. «Näed – ei ole, jah, naljamehed!» hõiskas Kullamäe eile pärast mängu uuesti. «Ma ei hakka siin suuri sõnu tegema, aga vastas on ka inimesed ja just selline ongi üks õige kohamäng.»

Tõepoolest. Hoopis mängumehed. Sest kuidas muidu seletada, et erinevalt laupäevasest hävingust suudeti eile uuesti soosikuks tõusnud Kalevi mäng kohe esimestest minutitest rikkuda.

«Olime korduvalt rõhutanud, et mängu algus on meie jaoks väga oluline,» märkis Ro­cki abitreener Toomas Kandimaa. «Rääkisime sellest viimastel treeningutel ja veel vahetult enne mängu,» lisas Kullamäe.

Kole, aga põnev


Kuigi tartlased pääsesid näiliselt kergelt juhtima, leidis Kalev oma vastukäigu. Kolmandal veerandajal näitasid nad oma parimate päevade agressiivsust ning haarasid mängu oma kätte. Korraks kärises vahe isegi kaheksapunktiliseks, ent Rock ei murdunud.

Taas oli Kullamäe see, kes keemistemperatuuri piiril kaaslasi jahutas ning korrale kutsus. Korraks tekkis tal Beardiga isegi terav sõnavahetus, ent mängu see ei rikkunud. Just «vanamehed» Kullamäe ja Beard olidki need, kes otsustavatel hetkedel palli korvi sokutasid.

Kullamäe vabavisked viisid mängu lisaajale ning Beardi kolmene tõi võidu. Mõlema mehe sünniaastaks kirjutatakse 1971...

«Beard läks korraks kohtunikega suheldes liiga ägedaks, püüdsin teda rahustada. Aga ta on kogenud mees, küllap teab ise paremini, mis hea. Pärast sellist viset ei julge ma aga midagi öelda,» lausus Kullamäe naerdes. «Meiesugused mehed võivad veel mängida küll – pole ju midagi vanad.»

Rocki mängijad ja treenerid rääkisid nagu ühest suust, et eile ei näidatud ilusat korvpalli, ent see oli põnev korvpall. «Väga tihe mäng,» nentis meeskonda ülioluliste kolmestega aidanud Marek Doronin. «Aga noh, kurat kui hea, et ikka võitsime.»

KORVPALL

Balti liiga veerandfinaalid
BC Kalev/Cramo – Tartu Rock 68:71
Kalev/Cramo: Linehan 15, Pace 14 + 10 lp, Fox 11 + 12 lp, Kangur 9 + 13 lp, Arbet 6, Lyde 6, Keerles 5, Kriisa 2, Sokk 0.
Rock: Beard 17 + 11 lp, Doronin 14, Kullamäe 12, Sanikidze 9, Tein 8, Kullamäe 8, Talts 3, Sokk 0.
Riia ASK – Šiauliai 83:70
Poolfinaalid: Vilniuse Lietuvos Rytas – Riia ASK, Kaunase Žalgiris – Tartu Rock. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles