Suusaliidu reegel pahandas noort veterani Priit Naruskit

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
31-aastase Priit Naruski parimaks tulemuseks sel hooajal jäi Kuusamo MK-etapi 19. koht. Eesmärgid ei täitunud.
31-aastase Priit Naruski parimaks tulemuseks sel hooajal jäi Kuusamo MK-etapi 19. koht. Eesmärgid ei täitunud. Foto: Toomas Huik

Kaks suusatajat – Priit Narusk ja Kaspar Kokk. Esimesel on ette näidata MK-etappide 19. ja


35., teisel 29. ja 34. koht. Ometi jääb Narusk täielikult Eesti Suusaliidu toetuseta, Kokk aga kuulub edasi B-koondisesse. Miks?


Aga sellepärast, et sügisel kehtestas Eesti Suusaliit sellised reeglid. Võrreldes Kokaga sai Naruskile saatuslikuks vanus. Aastaid on turjal 31. Ja see on vanus, kus Eesti Suusaliidu murdmaasuusatamise juhataja Paavo Naela sõnul peaks sportlasel olema mingisugunegi tulemus ette näidata. Naruskil seda aga pole.



«See reegel pahandas mind juba sügisel! Küsisin suusaliidult, kas nad on sellise vanusepiirangu ainult minu pärast seadnud. Nad vastasid, et neil on palju noori, kes koondisesse saada tahavad. Aga ega neid nii  palju ikka pole ka!» kurjustas Narusk ja lisas väikese mõttepausi järel: «Ise ma ei tunne, et oleksin nii vana, et ei võiks enam suusatada.»



Suusaliidu kehtestatud vanusepiirangu järgi pääsevad B-koondisse 1982. aastal sündinud või nooremad, kes on jõudnud MK-hooajal kahel korral 40 parema hulka. Vanema aastakäigu mehed peavad koondisesse pääsemiseks täitma A-koondislase normatiivi. Ehk siis tulema MK-sarjas korra kaheksa, kaks korda 15 või kolm korda 24 parema sekka. B-koondise normatiivi Narusk täitnuks, A-koondise oma aga mitte.



«Miks just nüüd, mil Vancouveri olümpiani jääb kõigest aasta, seati selline vanusepiirang?» ei tahtnud Narusk reeglimuutust mõista. Nael vastas: «Kuhugi pidime piiri tõmbama. Kas see aastakäik või järgmine, suurt vahet ju poleks olnud. Meil pole statistilist alust, et sellises vanuses võiks kunagi veel suuri tulemusi teha. Meil pole võimalik 31-aastaseid noori ja andekaid sportlasi toetada.»



Narusk tõdes, et tema hooaja eesmärk jäi täitmata. Ootused olid märksa kõrgemad, aga: «Palju oli ka neid võistlusi, kus ma ilma mingi mõjuva põhjuseta startigi ei pääsenud! Näiteks Tour de Skile.»



Nüüd on Naruski tippsportlase karjääri jätkumine suure küsimärgi all. Hooaja ettevalmistuseks on tarvis paarisadat tuhandet krooni.  «Kui saan eelarve kokku, siis jätkan. Kui mitte, siis pole midagi teha. Mul on ju kaks last ja pere. Pean ennekõike sellele mõtlema, et leib laual oleks ja tuba soe,» sõnas Narusk.



Tema juhendaja Mati Alaveri sõnul on õpilane vastamisi olelusvõitlusega. Aga see pole võitlus, millest ei võiks väljuda võitjana. «Selline olukord pole meile senitundmatu, oleme sarnased ajad üle elanud. Ka Priit ise alustas väga tagasihoidlikes tingimustes. Need on olukorrad, kus mõõdetakse nii sportlaste kui ka treeneri vaimujõudu,» nentis Alaver.



Lisaks Naruskile jäi meeste B-koondisest välja 24-aastane Vahur Teppan. Naiste koondises pole kohta enam 23-aastasele Piret Pormeistrile ning 29-aastasele Tatjana Mannimale.



«Enne Torinot valmistusin samuti omapäi. Ehk tuleb see nüüdki kasuks?» mõtiskles Mannima.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles