Kõrge norm valmistab jäätantsupaarile peavalu

, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Irina Štork ja Taavi Rand peavad MMile pääsemiseks täitma veel lühitantsu normi.
Irina Štork ja Taavi Rand peavad MMile pääsemiseks täitma veel lühitantsu normi. Foto: Erakogu

Suvel otsustas Rahvusvaheline Uisuliit (ISU) kaotada viimasel kahel aastal taaselustatud tiitlivõistluste kvalifikatsioonid uuesti kaotada ja nüüd tuleb nii Euroopa meistrivõistlustele, maailmameistrivõistlustele kui juunioride MMile pääsemiseks täita tehnilised nõuded, mis on aga üsna kõrgele tõstetud. Eesti iluuisutajatest on uue süsteemiga hädas jäätantsijad Irina Štork ja Taavi Rand.

Venemaal Jelena Kustarova ja Olga Rjabinina käe all treenivad Štork ja Rand täitsid EM-normi juba eelmiste hooaegade tulemuste põhjal, lisaks on neil ületatud MMi vabatantsu norm, kuid puudu on lühitantsu norm, mis on 29 punkti, kuid sel hooajal kahel korral võistelnud Eesti paar sai Soomes Finlandia Trophyl tehnika eest 26,08 ja läinud nädalavahetusel Prantsusmaal Cup of Nice’il 26,10 punkti.

«Kuna nüüd võeti selline reegel vastu, peame hästi palju võistlemas käima, et vajalik tehniline hinne kuidagi kätte saada,» nentis 20-aastane Rand.

Karmid reeglid

Eelmisel hooajal koos Štorkiga EMil 14. ja MMil 22. koha saanud Rand ei salanud, et uus süsteem pole talle kuigi meelepärane. «See on väga karm reegel,» tunnistas ta. «Ütlen otse välja – väga lollakas reegel. Olen võistlustel ka teiste paaridega rääkinud, kõik on nõus, et vaid vähesed suudavad sellise tehnikahinde saada.»

Eelmisel nädalal Kanadas peetud GP-etapil ületas kaheksast paarist kõigest üks tehnikahindes MM-normiks seatud 29 punkti piiri, seejuures ei küündinud selleni ka Vancouveri olümpiavõitjad Tessa Virtue ja Scott Moir, sellest hoolimata sai paar kodupubliku ees esikoha. Hooaja esimesel GP-etapil USAs teenis kohtunikelt MM-normi ületava tehnikahinde vaid kolm paari.

«Virtue ja Moir saavad muidugi eelmise aasta tulemuste põhjal nagunii MMile, aga tekib küsimus, et kui isegi olümpiavõitjad ei saa seda hinnet kätte, missugust tööd peavad siis madalama tasemega paarid rabama, et saada sellist tehnikahinnet, millega MMile pääseks?» arutles Rand. «29 punkti teenimiseks ei tohi elementide tasemed olla madalamad kui kolm, kogu kava peab olema väga puhtalt tehtud.»

Huvi pärast võtsid Rand ja tema 19-aastane paariline Štork lahti ka eelmise hooaja MMi tulemused – Eesti paar teenis seal 25,87 punkti, 29 punkti piiri ületas 25 paarist ainult kaheksa. «Meil on juba olemas GP-finaal, kuhu pääseb kuus paremat paari, niimoodi kujuneb ju MMist välja teine GP-finaal,» mõtiskles Rand. «Aga see pole ju MM, kui seal võistleb näiteks ainult kümme paari.»

Põhirõhk lühitantsul

Rand möönis, et iseenesest on normide kasutuselevõtt hea mõte, kuid kahjuks aeti need kohe liiga kõrgeks. «Nad võiksid norme alandada või teha niimoodi, et kui näiteks 15 paari suudab MM-normi täita, lastakse veel kümme paari maailma edetabeli alusel võistlema,» käis Rand idee välja. «Aga olen küsinud, kas selline võimalus on olemas, mulle vastati, et ilma vajaliku tehnikahindeta pole MMile asja.»

Äärmiselt tiheda sõela juures nimetas Rand positiivseks seda, et kuna tuleva aasta märtsis Kanadas Londonis peetaval MMil selgub suurem osa Sotši olümpiale kvalifitseerujaid, tähendab MMile jõudmine ilmselt ka seda, et nad tagavad endale olümpiakoha. Seetõttu tuleb tavapärasest rohkem võistelda ja iga hinna eest püüda normi täita.

«Kui see reegel vastu võeti, panime põhirõhu lühitantsule, sest eesmärk on ikkagi MMile saada, aga ka vabakava püüame alati puhtalt sõita,» sõnas Rand, kes järgmisena sõidab koos Štorkiga Austriasse, kus kolmapäeval algab Grazis võistlus nimega Icechallenge.

«Isiklikult olen kindel, et võime väga puhtalt sõita ja kõik ilusti ära teha,» vastas Rand küsimusele, kas ta ise usub, et nad suudavad lühitantsus tehnika eest 29 punkti teenida. «Arvutasime juba välja, mis tasemed peame saama, ja ma usun, et see on võimalik, oleme selleks võimelised küll, tähtis on keskenduda.»

Štork ja Rand panid oma kavad ise kokku

Eesti jäätantsijatele Irina Štorkile ja Taavi Rannale on tänavune hooaeg varasematest üsnagi erinev – nad astuvad publiku ja kohtunike ette enda tehtud kavadega.

«See hooaeg on meile eriline, kuna mõtlesime Iraga mõlemad kavad kahekesi Tallinnas välja. Laagris näitasime treeneritele ette ja nad jäid rahule,» rääkis Rand.

Jäätantsijate lühitants peab olema sel hooajal jänki polka kombinatsioonis mõne teise viisiga, Eesti paar valis selleks valsi, pannes kokku lood «Old Country Waltz» ja «Cotton Eyed Joe». Vabatantsu esitavad nad «A Los Amigos» saatel.

«Treenerid on meis alati kindlad olnud, pole kunagi tekkinud momenti, kus nad ütleksid, et me pole mingiks asjaks võimelised,» lausus Rand. «Oleme treeneritega nagu töökaaslased, kes omavahel kõik läbi arutavad. Tähtis, et tekiks ühine mõistmine, ja õnneks oleme selle siin leidnud.» PM

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles