Itaalia ajaleht: Vinokurov maksis võidu eest konkurendile 150 000 eurot

, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aleksandr Vinokurov Londonist võidetud olümpiakullaga
Aleksandr Vinokurov Londonist võidetud olümpiakullaga Foto: SCANPIX

Eelmisel aastal väitis Šveitsi ajakiri L’Illustre, et Kasahstani jalgrattur, tänavu Londonis grupisõidus olümpiakulla võitnud Aleksandr Vinokurov andis kaks aastat tagasi kuulsal Belgia ühe päeva klassikul Liège-Bastogne-Liège saadud võidu eest temaga esikoha nimel konkureerinud ja viimasel kilomeetril temast maha jäänud venelasele Aleksandr Kolobnevile altkäemaksu. Nüüd tuli samade süüdistustega lagedale ka Itaalia ajaleht, avaldades kahe mehe kirjavahetuse.

2007.-2009. aastani veredopingu tõttu võistluskeelu all olnud Vinokurov maksis väidetavalt 2010. aasta Liège-Bastogne-Liège’i esikoha eest Kolobnevile 150 000 eurot, vahendab AFP.

Kui algselt skandaal vaibus, siis nüüd avaldas Itaalia ajaleht Corriere della Sera meeste kirjavahetuse, millest võib üsna üheselt välja lugeda, et Vinokurov tõepoolest ostis endale esikoha. Tegemist oli Vinokurovi suurima võiduga pärast võistluskeelu alt vabanemist.

«Ma ei tea, kas tegin õigesti. Ma ei teinud seda raha pärast, vaid austusest sinu vastu ja selle olukorra tõttu, milles sa oled. Aga isegi mu abikaasa oli pettunud, et teisena lõpetasin,» kirjutas Kolobnev Vinokurovile päev pärast võistlust, väidetavalt lisas ta samale kirjale ka enda pangakonto andmed. «Nüüd ootan kannatlikult. Võta mu andmed ja kustuta siis see kiri ära.»

Vinokurov vastas alles mitu päeva hiljem: «Tere Kolobok (Kolobnevi hüüdnimi – toim). Palun vabandust, et varem ei vastanud. Ära muretse, sa tegid õigesti… Sa ise ütlesid, et kõik tuleb ringiga tagasi ja jumal näeb kõike. Austan meie kokkulepet, aga sa pead natuke ootama. Vino.»

Corriere della Sera andmetel kandis Vinokurov esmalt 2010. aasta 12. juulil Kolobnevi arvele 100 000 eurot ning sama aasta 28. detsembril veel 50 000 eurot.

Kui toona ajakirjanikud Vinokurovilt küsisid, mida see tema jaoks tähendab, et suutis pärast dopingukeeldu Liège’is võita, ei soovinud mees sellele vastata, öeldes vaid: «See on tõestus, et ka ilma dopinguta on võimalik võita.»

Pärast Londoni olümpiavõitu teatas Vinokurov, et lõpetab karjääri.

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles