UCI uurimine seab ohtu Vinokurovi olümpiakulla

, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Arhiivifoto 2010. aasta aprillist, kui Aleksandr Vinokurov sõitis Liege'i klassikul Aleksandr Kolobnevil viimasel kilomeetril eest ära ja võitis sõidu. Väidetavalt maksis Vinokurov Kolobnevile, et ta temast maha jääks.
Arhiivifoto 2010. aasta aprillist, kui Aleksandr Vinokurov sõitis Liege'i klassikul Aleksandr Kolobnevil viimasel kilomeetril eest ära ja võitis sõidu. Väidetavalt maksis Vinokurov Kolobnevile, et ta temast maha jääks. Foto: SCANPIX

Rahvusvaheline Jalgrattaliit (UCI) asub uurima väiteid, justkui oleks tänavu Londoni olümpial grupisõidus kulla võitnud Kasahstani jalgrattur Aleksandr Vinokurov kaks aastat tagasi konkurendile võidu eest 150 000 eurot maksnud.

Eelmisel aastal väitis Šveitsi ajakiri L’Illustre, et Vinokurov andis kaks aastat tagasi kuulsal Belgia ühe päeva klassikul Liège-Bastogne-Liège saadud võidu eest temaga esikoha nimel konkureerinud ja viimasel kilomeetril temast maha jäänud venelasele Aleksandr Kolobnevile altkäemaksu. Nüüd tuli samade süüdistustega lagedale ka Itaalia ajaleht, avaldades kahe mehe kirjavahetuse.

2007.-2009. aastani veredopingu tõttu võistluskeelu all olnud Vinokurov maksis väidetavalt 2010. aasta Liège-Bastogne-Liège’i esikoha eest Kolobnevile 150 000 eurot.

Kui algselt skandaal vaibus, siis nüüd avaldas Itaalia ajaleht Corriere della Sera meeste kirjavahetuse, millest võib üsna üheselt välja lugeda, et Vinokurov tõepoolest ostis endale esikoha. Tegemist oli Vinokurovi suurima võiduga pärast võistluskeelu alt vabanemist.

Corriere della Sera andmetel kandis Vinokurov esmalt 2010. aasta 12. juulil Kolobnevi arvele 100 000 eurot ning sama aasta 28. detsembril veel 50 000 eurot.

Nüüd teatas UCI, et algatas Londoni olümpia järel karjääri lõpetanud Vinokurovi suhtes uurimise, et selgitada, kas vanameister tõepoolest andis konkurendile altkäemaksu.

«UCI võtab selliseid jutte äärmiselt tõsiselt,» teatas rahvusvaheline alaliit AP-le saadetud teates. «Palume Aleksandr Vinokurovil ja Aleksandr Kolobnevil võimalikult kiiresti meie peakorterisse vestlusele tulla, et anda omapoolne selgitus Itaalia prokuröri käest saadud andmetele.»

UCI ei algatanud uurimist meedias avaldatud materjalide tõttu, vaid sai jalgratturite korruptsiooni uuriva Itaalia prokuröri käest dokumendi, kus on Vinokurovi ja Kolobnevi skeemi kirjeldatud.

«UCI on neid dokumente taga ajanud alates 2011. aastast, kui Šveitsi ajakiri L’Illustre nende väidetega lagedale tuli. Siiamaani polnud meil piisavalt andmeid, et midagi ette võtta,» teatas UCI. «Aga tänu Itaalia prokuröri käest saadud lisamaterjalidele saame algatada ametliku uurimise.»

Kui UCI otsustab oma uurimise tulemusena Vinokurovit karistada, alustab tõenäoliselt Rahvusvaheline Olümpiakomitee uurima, kas Kasahstani rattur tohtinuks üldse tänavu Londonis võistelda, seega on ohus ka tema olümpiakuld.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles