Moisarid loodavad profiliigale aluse panna

, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti suurim lootus on Markko Moisar (paremal), kes esmalt kohtub Leonid Dudartšikuga.
Eesti suurim lootus on Markko Moisar (paremal), kes esmalt kohtub Leonid Dudartšikuga. Foto: Andres Haabu

«Mina isiklikult panustan oma vennale,» tunnistas täna Keila tervisekeskuse spordisaalis toimuva võitlusspordi ürituse Xplosion Estonia peakorraldaja Mirkko Moisar – võistlejate hulgas on tema vend Markko Moisar. «Hoian ikka omadele pöialt, samas pole miski välistatud, kuna ka teistes riikides on väga häid sportlasi.»

Xplosion Estonia näol on tegemist professionaalse K-1 tiitliturniiriga, mis korraldatakse koostöös Suurbritannia Semtex Gymiga, kes on juba 2010. aastast Inglismaal viinud läbi kõrgetasemelisi K-1 võistlusi Xplosion Fight Seriesi nime all. Eestis peetav üritus on kaheksa mehe tiitliturniir, kus võistlevad kuni 60 kg kaaluvad sportlased. Ringi astuvad profivõitlejad Valgevenest, Inglismaalt, Kaliningradist ja Hollandist, Eestit esindavad Maksim Arik ning Markko Moisar.

Võhikul kerge jälgida

Et kõik aru saaksid, tuleb esmalt välja selgitada, mis see K-1 ikkagi on. «See on natuke lihtsustatud püstivõitlus, kus pole püstimaadlust, võhikul on seda palju lihtsam jälgida,» arvas üks Eesti taipoksi vedajatest Mirkko Moisar. «Rohkem on tööd kätega ning lõpus jalgade ja põlvedega. Taipoksil on püstivõitlus, kasutatakse küünarnukke ja on rohkem elemente, sellest on võib-olla algajal raskem aru saada, aga K-1 on väga lihtne. Sa näed, et sportlane töötab käte ja jalgadega, ning juba oskad arvata, kumb on parem.»

«Taipoksis on veel igasugused heited ja küünarnukilöögid, iga löök annab erineva hulga punkte – küünarnukilöökide eest saab rohkem punkte, põlvelöögid on teisejärgulised, siis on jalalöögid ning kätelöökide eest saab kõige vähem punkte. K-1 reeglite järgi on iga löök üks punkt,» jätkas Moisar. «Põhimõtteliselt on pealtvaatajal ka endal võimalik ringi kõrval punkte kokku lugeda. Ainult et löögid peavad olema tabavad ehk sisseminevad, mitte blokki. Kui löök on blokki, siis seda arvesse ei võeta.»

Peale kubemekaitsme ja kinnaste sportlased mingeid kaitsmeid kasutada ei tohi. Lubatud on kõik käe- ja jalalöögid pähe, kehasse ning jalgadesse, ei toimu püstimaadlust ning põlvelööke võib sooritada vaid ühe.

Kaks võistlust aastas

Xplosion Estonia toimub play-off-süsteemis ehk algab veerandfinaalidega, mille võitjad lähevad edasi poolfinaali, kaotajad aga langevad välja. Eile avalikustati ka veerandfinaalpaarid, võitlejate paigutusel peeti silmas seda, et ühe riigi sportlased esimeses voorus ei kohtuks. Pärast veerandfinaale toimub uus loosimine, kus selgitatakse, kes poolfinaalides kokku lähevad.

Veerand- ja poolfinaalides on kolm kaheminutilist raundi, finaalis aga kolm kolmeminutilist raundi. Tiitli võitmiseks tuleb ühe õhtu jooksul alistada kolm vastast. Võitja teenib lisaks tiitlivööle kutse märtsi lõpus Londonis toimuvale Enfusion UK Live K-1 profiturniirile. «Kindlasti tuleb väga kõva üritus,» uskus Moisar. «Võitlejad on kõik väga tugevad ja kogenud, kõige kihvtim on see, et nad on noored, ambitsioonikad ja tahtmist täis.»

Täna toimub võistlus küll Eestis alles esimest korda, kuid Moisar loodab, et neil õnnestub ka Maarjamaal Xplosion sarjana käima lükata. «Tahaksime, et Eestis hakkakski olema selline profiliiga, kus Ida-Euroopa võistlejad saavad võistelda, turniiri võitjad saavad Lääne-Euroopasse, kus pakutakse rohkem raha ja on suurem võimalus minna profiteekonnale,» avaldas Moisar tulevikuplaane. «Team Moisar üritab selle profiliiga Eestis käima lükata, et saaksime noori ja andekaid võitlejaid välismaale saata.»

Plaanis on korraldada aastas kaks võistlust – üks kevadel ja üks sügisel. «Praegu on meil ainult kuni 60 kg kaaluvad mehed, järgmisena tahame teha kevadel Xplosioni, kus on 60-kiloste nelja mehe turniir ning 70-kiloste võistlus,» rääkis Moisar. «See on minu kaalukategooria, aga ma kahtlen, kas ise võistlen, kuna korraldamise kõrval ei jää treenimiseks piisavalt aega.»

Mullu WPKA K-1 maailmameistriks tulnud, kuid vahepeal vigastusega kimpus olnud Moisar lubas, et kuigi enda korraldataval üritusel ta tõenäoliselt ringi ei tule, plaanib ta siiski võistlemist jätkata. «Natuke küll proovin neid üritusi teha, aga naasen kindlasti. Lähen kahe nädala pärast Taisse treenima,» lausus ta. «Kevadel tulen tagasi ja siis võistlen ka ise Inglismaal samal võistlusel, kuhu tänane võitja pääseb.»

Xplosion Estonia

1. veerandfinaalmatš: Clay Bobelijk (Holland) vs Andrei Tšukin (Kaliningrad)

2. veerandfinaalmatš: Pavel Delendik (Valgevene) vs Jamie Whelan (Inglismaa)

3. veerandfinaalmatš: Markko Moisar (Eesti) vs Leonid Dudartšik (Kaliningrad)

4. veerandfinaalmatš: Deniss Telitsa (Valgevene) vs Maksim Arik (Eesti)

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles