Klitško võimutses ka uudses olukorras

Madis Kalvet
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mariusz Wachi (vasakul) on tabanud järjekordne Vladimir Klitško valus löök. Vaatamata korralikule tümitamisele pidas Wach vastu kõik 12 raundi.
Mariusz Wachi (vasakul) on tabanud järjekordne Vladimir Klitško valus löök. Vaatamata korralikule tümitamisele pidas Wach vastu kõik 12 raundi. Foto: AP/Scanpix

Ukrainlane Vladimir Klitško säilitas nädalavahetusel oma meistrivööd, kui tümitas Hamburgis poolakat Mariusz Wachi.

Profipoksi üliraskekaalus WBA, IBFi, WBO ja IBO meistrivöid enda valduses hoidev Vladimir Klitško kaotas hiljuti oma treeneri ja hea sõbra Emanuel Stewardi. Lisaks astus talle järjekordses tiitlimatšis vastu senistest vastastest pikem ja siiamaani vaid võite tunnistanud Mariusz Wach. See kõik aga Klitškod ei häirinud ja tema valitsemisaeg sai kindlalt jätku.

Ukrainlane ei suutnud Hamburgis toimunud 12 raundi jooksul 202 cm pikkust Wa­chi küll nokauteerida, kuid tema üleolek oli siiski ilmselge. Klitško võidunumbriteks poolaka üle märgiti lõpuks 120:107, 120:107, 119:109.

«Ma ei osanud arvata, et mõni mees suudab taluda nii palju lööke. Vaatamata sellele pidas ta lõpuni vastu. Minu arsenalis ei olnud sellist lööki, mis oleks suutnud ta maha murda,» sõnas vastast 274 tabava hoobiga kostitanud Klitško (Wach sooritas matši jooksul 60 tabavat lööki) ESPNile. «Võrreldes minu sparringupartneritega oli ta siiski väga aeglaste liigutustega.»

«Ma ei osanud arvata, et mõni mees suudab taluda nii palju lööke.»

Hetkeline raske moment

«Matš oli uskumatult karm. Wach lihtsalt ei kukkunud. Kuidagiviisi suutis ta lõpuni jalgadel püsida,» lisas võidumehe vanem vend ja WBC meistrivöö omanik Vitali Klitško Reutersile.

Eelkõige kartsid Klitško poolehoidjad kohtumise eel, et ukrainlasest suure tšempioni vorminud Stewardi puudumisel ei suuda ta näidata piisavat vaimset tugevust ja nii võib mõni raske hetk saatuslikuks saada.

Klitško jaoks oli laupäevane kohtumine esimene pärast treeneri surma – 68-aastaselt surnud Steward juhendas Klitškod viimased üheksa aastat. «See oli Vladimiri jaoks väga raske hetk,» rääkis Vitali Klitško.

Peljatud moment ka saabus, kui Wach suutis ukrainlast viienda raundi lõpus valusalt tabada ja Klitško korraks tasakaalust välja viia. Samas näitas mitmete tiitlivööde omanik, et ta on suutnud kõik Stewardi antud tarkusesõnad omandada ning seejärel domineeris jälle tema. Eriti brutaalne oli Wachi jaoks kaheksas raund, kus ta pidi vastu võtma koguni 44 tabavat hoopi.

Enne matši suuri sõnu teinud Wachil ei jäänud pärast vastasseisu muud üle, kui paluda oma poolehoidjate käest vabandust. «See oli minu karjääri kõige raskem matš. Ma tahan vabandada kõigi ees, et ei suutnud ootusi täita. Ma tõesti tahtsin võita,» sõnas profikarjääri esimese kaotuse saanud Wach.

Klitškode puhul on ikka räägitud, et nad ei ole väga atraktiivsed ja nende pika valitsemisaja tõttu on huvi profipoksi üliraskekaalu vastu vähenenud. Pärast Wachi alistamist on Vladimir Klitško suutnud nüüd 13 korda järjest tiitlit kaitsta ja kõige raskemate meeste konkurentsis on see läbi aegade paremuselt kolmas tulemus. Temast rohkem on suutnud järjest tiitlimatše võita vaid legendaarsed ameeriklased Joe Louis (25 võitu) ja Larry Holmes (20 võitu).

Ajaliselt on noorema Klitško valitsemisaeg kestnud nüüd juba varsti seitse aastat ning see annab talle kõigi aegade edetabelis 5. koha. Kui ta suudab troonil püsida veel umbes kümme kuud, kerkib ta Louise (oli üliraskekaalu tiitliomanik 11 aastat, kaheksa kuud ja kaheksa päeva) järel selles arvestuses teiseks.

Povetkin soovib end näidata

Kui viimasel ajal on palju räägitud Vitali Klitško ja David Haye võimalikust vastasseisust, siis samamoodi on kõneldud Vladimir Klitško ja venelase Aleksandr Povetkini loodetavast duellist. Senise karjääri jooksul kõik 25 matši võitnud Povetkin alistas viimati teises raundis tehnilise nokaudiga endise maailmameistri Hasim Rahmani ja seejärel oli tal ka kindel sõnum. «Tahan järgmisena poksida Vladimiriga. See matš oleks väga põnev ja kõigile huvitav vaadata,» teatas venelane lühidalt.

Pärast Rahmani muljetavaldavat tümitamist on paljud eksperdid leidnud, et 33-aastane venelane on üks peamisi kandidaate, kes võiks ukrainlase lähiaastatel troonilt tõugata. Praeguses seisus on Klitško ja Povetkini matšini minna siiski aga veel pikk tee ning kokkulepete sõlmimine ja matšist teenitavate tulude jagamine ei ole just lihtne ülesanne.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles