Trans sattus jälle kihlveoskandaali

Kristjan Jaak Kangur
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Narva Transi mängijad on sattunud taas kihlveoskandaali keskmesse.
Narva Transi mängijad on sattunud taas kihlveoskandaali keskmesse. Foto: Andres Haabu

Juba mitu aastat õhus olnud kahtlused Narva Transi jalgpalliklubi seotusest kihlveopettustega said kinnitust, kui prokuratuur esitas kahtlustuse kuuele inimesele.

Aastaid Eesti jalgpallimaailmas musta lamba rollis olnud Narva Trans, kelle ümber on kaua tiirelnud kahtlustused ja süüdistused kihlveopettustes, sattus viimaks ka riigiprokuratuuri huviorbiiti.

«Praeguseks on kahtlustuse saanud kuus isikut seoses sellega, et spordiennustustega tegelevatest kihlveokontoritest on saadud pettuse teel varalist kasu. Kihlveopettuse kahtlus lasub hetkel jalgpalliklubiga Narva Trans seotud mängudel Eesti meistriliigas,» teatas prokuratuur oma avalduses. Kriminaalmenetlus puudutab perioodi alates 2011. aasta kevadest kuni praeguseni.

Eesti jalgpalliliidu president Aivar Pohlak jäi kuue isiku asjus, kellele prokuratuur on kahtlustuse esitanud, salapäraseks. «Me tegelikult teame neid nimesid, aga tegelikult ei tea ka. Ametlikult pole keegi meile neid öelnud, aga Eesti jalgpallimaailm on väike,» märkis Pohlak. Sama kidakeelne oli Pohlak manipuleeritud tulemusega mängude nimetamisel. «Tänu oma süsteemidele teame kahtlasi mänge, aga samas ei oska me öelda, mida teab prokuratuur, ega saa seetõttu täpsemalt kommenteerida,» ütles ta.

Riigiprokurör Piret Paukš­tys kinnitas, et Trans ei pruugi olla ainus patune. «Konkreetne menetlus sai alguse aasta aega tagasi ning uurimine hõlmab nii mängijaid kui ka muid isikuid, kes on pettusi vahendanud. Klubide ring võib laieneda, sest uurimine on alles algjärgus,» märkis Paukštys.

Kui Trans kaotas 2010. aasta märtsis UEFA kihlvedude kontrollsüsteemi Betradar andmetel sihilikult Tallinna Levadiale ja Lootusele ning manipuleeris ka eurosarja tulemustega, teatas jalgpalliliit resoluutselt, et Narva klubi saab viimase hoiatuse. «Järgmise mängutulemusega manipuleerimise juhtumi ilmnemisel ei ole enam midagi arutada – järgneb klubi automaatne eemaldamine ehk määratud karistus jõustub,» teatati tookord.

Pohlaku eilsed sõnad annavad aga alust aimata, et Transi meistriliigast suure tõenäosusega välja ei heideta. «Sealtpoolt on lootus klubi uuenemisele, mida seni pole olnud. See annab olukorrale positiivse fooni,» sõnas ta. Jalgpalliliidu presidendi sõnul on probleem Eestis – erinevalt näiteks naaberriikidest – selgelt mängijatekeskne. «Võin seda öelda 99,99-protsendilise kindlusega. Analoogne praktika on olnud enamikul juhtudest karistada persoone, mitte klubisid. Kuid eks tõestatud kuritegude mastaap annab vastuse, kas ka Transi võib oodata mingi karistus,» sõnas Pohlak.

Pohlaku sõnul on Transi olukorrast teatud määral teadlik ka Euroopa jalgpalliliit

(UEFA). «Võin välja öelda, et saime neilt materjali Transi Euroopa-mängude kohta ja edastasime selle, kuhu vaja. Aga me ei tea, kas nad on ka ise mingi uurimise algatanud,» lausus Pohlak.

Paralleelselt on käimas ka jalgpalliliidu-sisene distsiplinaaruurimine. «Me ei pea alati ootama kohtuotsust, sest jalgpalliliidu distsiplinaarmäärustik on isegi karmim – ka asjast mitteteatamine toob karistuse,» märkis Pohlak, kelle sõnul on komisjoni menetluses praegu ka juhtumid, kus mängijad panustavad meistri- või esiliiga kohtumistele, mis on keelatud. Mullu määras alaliit just selle tegevuse eest kolmele mehele pika mängukeelu. «Hiljemalt uue aasta alguseks võiks asi olla selge, kuna siis saavad klubid ettevalmistusega alustada puhtalt lehelt,» lausus ta.

Transiga seotud skandaalid

•    2008 – endine Transi mängija Aleksandr Kulik vallandatakse pettuse tõttu päevapealt Rovaniemi Palloseurast.

•    2010 kevad – UEFA Betradari süsteemi järgi kaotab Trans meelega FC Florale ja Kohtla-Järve Lootusele ning on sama allika hinnangul manipuleerinud kuuest viimasest euromängust koguni viie tulemusega. Jalgpalliliit karistab Transi tingimisi meistriliigast ja eurosarjadest eemaldamisega kuni järgmise intsidendi ilmnemiseni.

•    2011 sügis – EJLi distsiplinaarkomisjon määrab keelatud kihlvedude eest kaheaastase mängukeelu Transi poolkaitsjale Sergei Mitinile.
---------------------------------------

Burdakov: petistel pole meie klubis kohta  

Narva Transi jalgpalliklubi president Nikolai Burdakov (pildil) kinnitas, et pole oma mängijatele osaks langenud süüdistusega üldse kursis ning prokuratuurist pole keegi temaga ühendust võtnud.

«Ma ei tea peaaegu üldse, milles süüdistus seisneb. 2010. aastal oli meie mängijatega samasugune skandaal. Siis esitasime Ida-Virumaa prokuratuurile avalduse uurimise läbiviimiseks ja palusime rikkumiste korral süüdlased vastutusele võtta. See teeb klubile ainult head,» sõnas Burdakov.

«Kui aga süüdistused ei puuduta toonast juhtumit, ei oska ma midagi öelda. Minuga pole sellest mitte keegi rääkinud,» nentis Burdakov. «Ma ei tea, mis tõendusmaterjal politseil ja prokuratuuril on, ma ei tea, kes on need kuus kahtlusalust ja milles neid kahtlustatakse. Ma ei oska arvatagi, millest kriminaalasi on tulnud.»

Samuti kinnitab klubi president, et pole osanud kedagi mängijatest kahtlustada. «Kui mul oleks vähimadki sedalaadi kahtlused olnud, oleksin ammu ise prokuratuuri läinud, avaldus näpus. Kordan seda, mida ütlesin kaks aastat tagasi: oleme sügavalt tänulikud, kui korrakaitseorganid suudavad tuvastada faktid ja viia kohtu ette need, kes on pettuses süüdi,» rõhutas Burdakov. «Niisugustel inimestel pole meie klubis kohta, õigupoolest pole neil üldse jalgpallis kohta. Ega isegi mitte jalgpalli lähedal.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles