Ujujad püüavad EMil mullust edu korrata

Kristjan Jaak Kangur
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eestlaste suurimad lootused on taas seotud mulluselt EMilt kaks medalit toonud Triin Aljandiga.
Eestlaste suurimad lootused on taas seotud mulluselt EMilt kaks medalit toonud Triin Aljandiga. Foto: Tairo Lutter / SL Õhtuleht

Homme Prantsusmaal algaval lühirajaujumise EMil loodab Eesti ujumiskoondis korrata eelmise aasta medalivõite.

Prantsusmaal Chartres’is 22.–25. novembrini peetavale lühirajaujumise EMile sõidab Eestist seekord koguni 15-liikmeline koondis. Nende seas on seitse A-normi täitjat, kellele võiks olla jõukohane vähemalt edasipääs eelujumisest.

«Oleme Prantsusmaal juba täitsa kohal, kõik ujujad pole veel saabunud, aga ükshaaval tulevad – kolm tükki saabuvad näiteks õhtul ja kolm homme (täna – toim),» rääkis Eesti koondise peatreener Riho Aljand, kes valmistus just bussiga esimest korda võistluspaika treeningule sõitma. «Basseini pole veel oma silmaga näinud, aga siin viibinud räägivad, et tegu on igati korraliku kompleksiga. Küllap see meilegi sobib,» sõnas ta.

Kuna mullu naasis Eesti koondis lühiraja EMilt koguni kolme medaliga, ootavad poolehoidjad kindlasti tänavugi sama ilusaid tulemusi. Aljand ei taha siiski enne võistlust ootusi liialt üles kütta. «Ega me ei läinud ka mullu EMile avalikult selle jutuga, et hakkame medaleid võitma,» muigas ta. «Medalitest võiks siis rääkida, kui konkurents oleks lahjem või me oleksime suutnud ennast juba mingil tasemel kinnistada – siis saaks öelda, et midagi ikka ära toome,» jahutas Aljand pisut ootajate indu.

Aljandi sõnul on esmatähtis siiski finaalipääs. «Praegu ei tahaks medalijutuga rahva närvidel mängima minna. Kõigepealt tuleb finaali saada, küll siis juba päev ja vorm näitavad, kas sealt tuleb esimene või kaheksas koht,» sõnas ta.

Mullu detsembris Poolast Szczecinist 50 meetri liblik­ujumise hõbemedali ja 50 meetri vabaujumise pronksiga naasnud Triin Aljand proovib sedapuhku enne suurvõistlusi uut lähenemist, saabudes Pariisist sadakonna kilomeetri kaugusel asuvasse Chartres’i otse mäestikulaagrist. «Ma täpselt ei tea, mis tükke nad seal mägedes tegid, aga tema võistlemist ei tohiks see iseenesest väga mõjutada,» sõnas Riho Aljand. «Ühelt poolt on kindlasti tegu ettevalmistusega MMiks, kuid tean, et nad sihivad treeneriga ka siit kindlasti head kohta,» lausus ta.

Ehkki tegemist on olümpiamängudejärgse aastaga, on Riho Aljandi sõnul Triinu aladel konkurents korralik ja puhkepausi võtjaid vähe. «Eelülesandmislehtede põhjal tasub märkida vaid paari maailma tipu puudumist, näiteks pole tugevaid hollandlannasid,» sõnas ta. «Liblikujumises ei tohiks see asjade seisu väga muuta, aga kroolis oleks nende kohalolek kindlasti mõjunud.»

Mulluselt EMilt Eestile 100 meetri kompleksujumises kolmanda medali toonud Martti Aljand saabub Prantsusmaale otse USAst ning on Riho Aljandi sõnul oma vormi suhtes tavapäraselt salatsev. «Temaga on ikka aastast aastasse sama lugu – küsin küll, aga ta ei anna oma seisust teada,» muigas Aljand. «Räägib ainult, kuidas Martin (Liivamägi – toim) on heas vormis! Aga las ta ujub kõigepealt finaali ära, eks siis ole näha, milleks ta täpsemalt võimeline on.»

Riho Aljand jääks rahule, kui poolfinaali jõuaks kuus eestlast. «Siis oleks hästi. Annika Saarnak saabub USAst ja on usutavasti korralikus vormis, Andres Olvikult võib samuti loota, et ta teeb oma ära. Pjotr Degtjarjovi jaoks on kroolis konkurents kindlasti karm, tema edasipääsu võib loota, aga ei oska ennustada,» sõnas Aljand.

Eesti koondis

Ujumise EM lühirajal

Chartres, 22.–25. november

•    A-normi täitjad: Triin Aljand, Annika Saarnak, Martti Aljand, Pjotr Degtjarjov, Martin Liivamägi, Andres Olvik, Filipp Provorkov

•    B-normi täitjad: Tess Grossmann, Maria Harutjunjan, Valeria Mihhailova, Maria Romanjuk, Pavel Narõskin, Vadim Romanov, Marko Tiidla, Ralf Tribuntsov

•    Treenerid: Kaja Haljaste, Ain Kaasik, Tõnu Meijel, Riho Aljand

•    Massöör: Marius Unt

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles