Keiser Roman näitas karmi kätt

Kristjan Jaak Kangur
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Roman Abramovitš
Roman Abramovitš Foto: SCANPIX

Täpselt kuus kuud ja kolm päeva tagasi tõstis Roberto Di Matteo koos Chelsea mängijatega Münchenis pea kohale ihaldatud Meistrite liiga võidukarika. Täna on ta töötu – pärast 0:3 kaotust Torino Juventusele näitas Londoni klubi omanik Roman Abramovitš itaallasest peatreenerile ust.

«Mina vastutan negatiivse tulemuse ja esituse eest. Kui tahate kedagi süüdistada, siis mind. Valisin meeskonna, mida pidasin võidu saavutamiseks õigeks, aga eksisin,» võttis Di Matteo mängujärgsel pressikonverentsil kohtumise ausalt kokku, teades ilmselt väga hästi, mis teda ees ootab. Kui Chelsea septembris koduväljakul 2:0 eduseisust Juventusega 2:2 viiki mängis, saabus Abramovitš mängujärgsel päeval treeningväljakule üllatusvisiidile ja luges meeskonnale sõnad peale.

Vastuvõetamatud kaotused

Pärast oktoobrikuist allajäämist võõrsil Šahtarile langes Abramovitši otsus siseringijutte uskudes aga lõplikult – Di Matteole klubi tulevikuplaanides enam kohta polnud. Kui Chelsea meeskonna lennuk ööl vastu eilset kell pool kolm Londonis maandus, kutsuti itaallane joonelt nõupidamisele ja sealt lahkus ta juba vaba mehena – Abramovitši sõnul on viimase kuu aja tulemused olnud «vastuvõetamatud».

«Valisin meeskonna, mida pidasin võidu saavutamiseks õigeks, aga eksisin.»

Järsu otsuse muudab esmapilgul pisut kummaliseks seik, et ehkki Chelseat ähvardab üleeilse kaotuse järel kahtlase väärtusega «au» saada esimeseks Meistrite liiga võitjaks, kes juba alagrupis konkurentsist langenud, pole see veel kindel. Tõsi, pääsemiseks tuleb neil nüüd viimases voorus alistada koduväljakul autsaider Nordsjælland ja loota, et edasipääsu juba taganud Šahtar leiab oma koduplatsil motivatsiooni Juventuse alistamiseks. Kuid viimasest kaheksast mängust on saadud vaid kaks võitu ja oma väravat pole suudetud neis kohtumistes kordagi puhtana hoida.

Läbikukkunud Andre Villas-Boaselt märtsis treeneriameti üle võtnud Di Matteo tõi küll Abramovitšile kaua­ihaldatud Meistrite liiga võidu, kuid klubiomaniku suhtumist temasse näitab kasvõi fakt, et uut lepingut pidi itaallane suvel ootama tervelt kuu aega.

Samas pole kindlasti tegu üllatava käiguga, sest alates 2003. aastast, kui Abramovitš klubi valitsema asus, on venelase vallandamiskirves rippunud peaaegu iga Chelsea juhendaja pea kohal. Erinevalt paljudest pururikastest klubiomanikest armastab 46-aastane ärimees ohje kindlalt enda käes hoida.

Vähem kui kümne aastaga on Chelseast läbi käinud kaheksa treenerit, kelle ametiaeg on jäänud keskmiselt vaid kaheksa kuu pikkuseks – ainult Jose Mourinho ja Carlo Ancelotti suutsid ametis püsida üle aasta. Seejuures on Chelsea maksnud vallandatud treeneritele kokku üsna uskumatud 86 miljonit naela lahkumiskompensatsiooni.

Teisalt pole Abramovitš kunagi olnud kahepalgeline – tal pole kombeks esineda sisutühjade avaldustega, kus kinnitab, et toetab peatreenerit kõiges. Ja ehkki Abramovitši tegutsemine treeneriteturul näib esmapilgul meenutavat stiihilist rabistamist, räägivad tulemused teist keelt. Jalgpallis on edukuse mõõdupuuks siiski eeskätt võidud ja karikad ning viimaseid on Chelsea auhinnakappi kogunenud pärast venelase saabumist tosin tükki.

Jaht Guardiolale

Siinkohal väärib märkimist, et Inglismaa jalgpallis stabiilsuse etaloniks peetav Man­chester United, mida tüürib juba enam kui veerand sajandit Sir Alex Ferguson, on võitnud sama ajaga täpselt sama palju. Seega ei tegutse Abramovitš emotsioonide põhjal – ta teab täpselt, mida ja keda tahab, ning on valmis tegema selle nimel kõhkluseta ka ebapopulaarseid otsuseid. Hetkel on tema soovinimekirja tipus Pep Guardiola – mees, kes tõi Barcelonale nelja aastaga 14 karikat, enne kui omal soovil treeneriametis aja maha võttis.

Chelsea lähenes Guardiolale juba suvel ning uuesti pärast kaotust Šahtarile, kuid perega USAs puhkav 41-aastane hispaanlane andis selgelt mõista, et ei soovi enne hooaja lõppu uut ametit vastu võtta. Seega peab Chelsea praegu leppima endise

Liverpooli juhendaja Rafael Benitezi teenetega, kes nõustus Londoni klubi kevadeni juhendama. «Olin suurest mängust kaua eemal, sest soovisin leida klubi, mis suudaks karikate eest võidelda. Selliseid pole palju, kuid Chelsea on üks neist,» lausus eile õhtul Londonisse lennanud ja hooaja lõpuni lepingu allkirjastanud Benitez, kelle esimeseks ja ülitähtsaks ülesandeks on juhtida meeskond punktidele pühapäevases liigamängus Manchester City vastu – kaotus jätaks Chelsea tabeliliidritest seitsme punkti kaugusele.

Edukas töö võib anda Benitezile taas pileti kõrgseltskonda, mis tal pärast Liverpoolist lahkumist ja seejärel Milano Interist vallandamist käest libises. Hispaanlasel on seejuures hea võimalus korrata kolme aasta eest Luis Felipe Scolarit asendanud Guus Hiddinki saavutust – hollandlane päästis toona Chelsea hooaja, jäädes ülinapilt välja Meistrite liiga finaalist ja kaotades oma ametiaja jooksul vaid ühe mängu.

Toona röövis viimasel sekundil Chelsea käte vahelt finaalikoha just Guardiola juhendatud Barcelona, kuid Abramovitš, kes harjunud saama raha eest kõike, ei või nüüdki sajaprotsendiliselt kindel olla, et suudab hispaanlase endale meelitada.

Guardiola teenete vastu tunnevad huvi ka AC Milan ja Manchester City ning just viimase näol võib Abramovitš olla leidnud vastase, kes meenutab talle valusalt mullusuvist vahejuhtumit Prantsuse Rivieras. Abramovitš soovis toona oma 170-meetrise luksusjahiga silduda uhkelt kai ääres, kuid ainus piisava suurusega koht oli juba hõivatud – seal seisis Saudi printsi Al-Waleed bin Talali veel sihvakam alus.

Pahur Abramovitš oli seetõttu sunnitud oma luksusjahi ankurdama hoopis eemal lahes. Samamoodi võib talle koha kätte näidata City omanik, Araabia Ühendemiraatide šeik Mansour al-Nahyan, üks väheseid mehi, kelle võimuses jalgpallimaailmas iga Abramovitši pakkumine üle trumbata.

Guardiola meelitamist Manchesteri ongi juba kavalusega alustatud, kui City palkas endise Barcelona jalgpallidirektori Txiki Begiristaini. Samuti võib Guardiolat ahvatleda asjaolu, et erinevalt Abramovitšist on šeik näidanud seni üles usaldust treenerite töö vastu, eelistades ise püsida tagaplaanil. Kas Chelsea keisri Romani karm käsi võib esmakordselt pöörduda tema enda vastu?

Londoni Chelsea

Roman Abramovitš ja tema kaheksa peatreenerit

•    Claudio Ranieri: 2000 september – 2004 mai

•    Jose Mourinho: 2004 juuni – 2007 september

•    Avram Grant: 2007 september – 2008 mai

•    Felipe Scolari: 2008 juuli – 2009 veebruar

•    Guus Hiddink: 2009 veebruar – 2009 mai

•    Carlo Ancelotti: 2009 juuni – 2011 mai

•    Andre Villas-Boas: 2011 juuni – 2012 märts

•    Roberto Di Matteo: 2012 märts – 2012 november

Tulemused

E-grupp: Nordsjælland – Šahtar 2:5, Juventus – Chelsea 3:0,

F-grupp: BATE – Lille 0:2, Valencia – Bayern 1:1,

G-grupp: Spartak – Bar­ce­lona 0.3, Benfica – Celtic 2:1,

H-grupp: Galatasaray – Man United 1:0, Cluj – Braga 3:1

Aumängu eiranud Šahtar võttis vastuolulise võidu

Teisipäevaõhtuses E-alagrupi mängus Nordsjællandi ja Donetski Šahtari vahel kirjutas ennast negatiivsel moel jalgpalliajalukku Ukraina meeskonna ründaja Luiz Adriano, kes lõi 26. minutil ebaõiglasel moel 1:1 viigivärava. Kõigest kaks minutit pärast seda, kui Nordsjælland oli kohtumist juhtima asunud, andis kohtunik palli keskväljal Šahtarile, et need nahkkera spordimehelikult vastastele loovutaksid. Willian lõigi palli taanlaste värava poole, kuid seejärel spurtis ootamatult Luiz Adriano, kes võttis takistamatult palli ning lõi selle tühja väravasse.

Nordsjællandi mängijad Adriano tegutsemist takistada ei taibanudki. «Vaatasin oma varrukale kinnitatud märki ning seal oli midagi kirjas austuse kohta. Peab tunnistama, et seda me selles mängus palju ei näinud,» nentis Taani klubi kapten Nikolai Stokholm pärast 2:5 kaotusega lõppenud kohtumist mõrult. Mängus kübaratriki löönud Adriano põhjendas pärast lõpuvilet oma käitumist ründajainstinktiga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles