Margus Hunt teeb tööd suurte eesmärkide nimel

Madis Kalvet
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Margus Hunt on maha murdnud Houstoni meeskonna mängujuhi Crawford Jonesi.
Margus Hunt on maha murdnud Houstoni meeskonna mängujuhi Crawford Jonesi. Foto: AP/Scanpix

Ameerika jalgpall on paljude eestlaste jaoks üsna võõras ala, kuid viimastel aastatel on huvi selle vastu kasvanud ning suure tõenäosusega jälgitakse järgmisel aastal siinmail ookeanitaguse profiliiga NFLi mänge tunduvalt innukamalt kui seni.

2006. aastal kettaheites ja kuulitõukes juunioride maailmameistriks kroonitud vägilaskasvu Margus Hunt asus USAs Dallases treenima 2007. aastal ning peagi hakkas ta stipendiumi saamiseks tegelema Ameerika jalgpalliga. Nüüd on ta Southern Methodist University (SMU) tiimi ridades väga silmapaistev mängumees ning aprillis valitakse ta väga suure tõenäosusega NFLi draft’is. Sama tõenäoliselt saab temast sellega suurima aastateenistusega Eesti tegevsportlane, kes teeb silmad ette ka endistele tippudele.

Ennustusi ei jälgi

«Draft on väga kindel siht ja sellega on võimalik majanduslikult ennast kindlustada,» tunnistab Hunt Postimehele. Järgmise aasta aprilli silmas pidades on tehtud ja tehakse tõsist tööd. Praegust eesmärki silmas pidades on endine meelis­ala kettaheide juba pikka aega tagaplaanile jäänud. «Ei ole tegelenud juba kaks aastat ja see oli ka viimane kord, kui ketta kätte võtsin,» täpsustas ta.

Aina tõsisemalt Ameerika jalgpallile keskendudes on Hundi roll aasta-aastalt suurenenud ka SMU meeskonna ridades. «Olin juba kaks aastat tagasi stardirivistuses ja see oli hea näitaja, et treenerid usaldavad mind. Nüüd just viimasel aastal on meeskonna kaptenina roll suurenenud,» märkis ta.

Eestlase tuleviku asjus on sõna võtnud mitmed ookeanitagused draft’i asjatundjad ning eestlane figureerib paljudes edetabelites. Viimasel ajal on levinuim arvamus, et Hunt osutub valituks hiljemalt neljandas ringis. Osa oletuste järgi võib ta tööandja leida juba esimeses ringis.

«Ei ole nendele juttudele tähelepanu pööranud, sest neid portaale ja foorumeid on nii palju internetis, et ei hakka oma pead segi ajama nendega. Keskendun hooajale ja see lahendab kõik mured,» lisas Hunt, kelle seitse endist meeskonnakaaslast on praeguseks juba jõudnud NFLi.

Et aimu saada, kui suur raha Ameerika jalgpalli profiliigas liigub, võiks näiteks tuua, et Eestis sündinud ja alates 2005. aastast Tennessee Titansis mängiv Michael Roos sõlmis 2008. aastal klubiga kuue aasta pikkuse lepingu 43 miljoni dollari peale. Suuremate staaride teenistus on tavainimeste jaoks veelgi ulmelisem.

Loomulikult ei maksta Ameerika jalgpallis ilmaasjata suuri palku – kontaktiderohkel spordialal on vigastuseoht väga suur ning keskmiselt kestab ühe mängumehe NFLi karjäär 3,3 aastat. Kes peab liigas vastu viis aastat, sellele hakkab liiga hiljem maksma pensionit.

Ameerika jalgpallis on iga kohtumine selline, mis jätab kehale jälje – mängijad saavad platsil päris kõvasti kloppida. «Igal pühapäeval on ärgates keha kange, aga sellepärast me käime pidevalt jõusaalis ja üritame keha liikuvana hoida, et veri ikka ringi käiks. Taastumiseks on meil siin väga head võimalused koos jäävanni ja kõikide vajalike masinatega,» avaldas Hunt.

Vajalik loomulik instinkt

Suhteliselt hilja praeguse spordiala juurde jõudnud endine kettaheitja tunnistab, et tipptasemel mängimiseks on vaja tugevdada oma nõrgemaid külgi ning selle kallal tuleb pidevalt vaeva näha.

«Oleme rohkem rõhku pannud üldfüüsilisele vastupidavusele, sest tuleb ikka kõik neli veerand­aega mängida täie jõuga ja selleks on kõva vastupidavust vaja,» märkis Hunt ja nimetas, milline mänguelement vajab veel kõige rohkem järeleaitamist. «Üleüldine teadmine mängu puhul kindlasti. On veel palju, mida õppida ja edasi arendada. Tuleb tekitada mängu suhtes loomulik instinkt.»

NFLi kohtumisi vaadates eelkõige meeskondade kaitseformatsioone jälgiv eestlane on seni mänguväljakul silma paistnud vastaste löökide blokeerimisega. Siiski ei soovi ta seda tähelepanu pälvivat aspekti vaid enda hea tegutsemise arvele kirjutada.

«Vastaste löökide blokeerimine on rohkem meeskonna töö, sest ilma abimeesteta ma ei suudaks üksi kõiki neid lööke blokeerida. Enda puhul pean tugevaks küljeks jõudu, et hakata vastu nendele suurtele ründeliini meestele,» märkis Hunt, kes tegutseb defensive end’i positsioonil (kaitseliini ääremängija).

Hundi edu on köitnud ka tema kaasmaalaste tähelepanu, nii on tema käest uuritud võimalusi, kuidas eestlaste jaoks veidike võõral alal tegijaks saada. «On paar inimest küsinud, aga kahjuks ei ole jõudnud nendega tegeleda,» tunnistab Hunt.

Varsti on Eesti publikul (Eestis on võimalik ülekannet jälgida ESPN America vahendusel) võimalik Hundi tegemisi jälgida ka tiitlimängus, kuna SMU tagas endale koha 24. detsembril Honolulus toimuvale Hawaii Bowlile. Samas mängis SMU ka 2009. aastal ning siis alistati Nevada 45:10.

Margus Hunt

•    Sündinud: 14.07.1987

•    Pikkus: 203 cm

•    Kaal: 130 kg

•    Meeskond: Southern Methodist University

Saavutused kettaheites:

•    2005. aasta juunioride Euroopa meister

•    2006. aasta juunioride maailmameister

Saavutused kuulitõukes:

•    2006. aasta juunioride maailmameister



 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles