Selgus majas: kohtuniku roheline lipp jätab Vettelile tiitli alles

Kristjan Jaak Kangur
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sebastian Vetteli möödasõidud hooaja viimasel etapil Brasiilias tunnistati määrustepäraseks.
Sebastian Vetteli möödasõidud hooaja viimasel etapil Brasiilias tunnistati määrustepäraseks. Foto: SCANPIX

Vormel-1 sarjas kolmandat aastat järjest maailmameistriks tulnud Sebastian Vetteli tiitel sattus küll hetkeks ohtu, kui sakslast kahtlustati viimasel etapil Brasiilias keelatud möödasõitude tegemises, ent ekspertide hinnangul ei teinud ta kummalgi juhul midagi määrustevastast.

Pärast seda, kui Vetteli möödumine Kamui Kobayashist tunnistati määrustepäraseks, leidsid fännid videolt teisegi hetke, kus Vettel möödub näiliselt enne keeluala lõppu Jean-Eric Vergne'ist. Väljaande AUTOSPORT vormeliasjatundja Jonathan Noble selgitas aga, et segadus tekkis lihtsal põhjusel.

Nimelt on Brasiilia rajal sarnaselt teistele ringradadele sõitjate teavitamiseks paralleelselt kasutusel kaks süsteemi, nii valgustablood kui ka lipukohtunikud. Tabloosid on aga raja ääres üldjuhul vähem kui kohtunikke - näiteks Brasiilias oli tabloosid 16, kohtunikke aga 22.

Antud olukorras algas möödumiskeelu ala enne kolmandat kurvi, kus sõitjatele andis sellest märku kollast värvi tabloo. Vettel möödus Jean-Eric Vergne'i autost järgneval sirgel, kuid enne järgmist, neljanda kurvi eel olevat tablood, kus põles roheline tuli - seega jäi mulje, et sakslane sooritas möödasõidu enne keeluala lõppu. Ent sada meetrit pärast kollast tablood asus lipukohtuniku punkt ning seal seisnud kohtunik lehvitas sõitjatele juba rohelist lippu. Seejärel tegigi Vettel möödasõidu.

Viis aastat tagasi, kui tablood esmakordselt kasutusele võeti, tegi FIA võidsõidudirektor Charlie Whiting sõitjatele väga üheselt selgeks - kui tabloo ja kohtuniku signaalid on vastukäivad, loeb alati see, mida näitab kohtunik. Seega oli Vetteli möödasõit igati määrustepärane.

Juba varem teatas FIA, et Vettel ei eksinud reeglite vastu ka Kobayashist möödudes. Sellelgi juhul väitsid mitmed kommentaatorid, et tegu oli kollaste lippude alaga, kuid FIA selgitas, et tablool põles hoopis kollase-punasekirju tuli, mis annab märku libedast rajast. Möödsõitu keelab aga vaid üleni kollane vilkuv tuli.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles