Kuusamo tuuri eesmärk – sprinterid püüavad punkte

Peep Pahv
, sporditoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Peeter Kümmelile on täna algav MK-etapp pärast pikka vaheaega esimene tõsine jõuproov.
Peeter Kümmelile on täna algav MK-etapp pärast pikka vaheaega esimene tõsine jõuproov. Foto: Raigo Pajula

«Kuusamos sõidetakse minituur ja ilmselt üritavad kõik sprinterid seal lõpuni võistelda. Seetõttu on konkurents tihe, kuid loodan, et vähemalt üks meie suusataja lõpetab 40 parema hulgas,» seadis Eesti Suusaliidu spordidirektor Raul Olle eelseisvaks nädalavahetuseks eesmärke. Ootused pole üleliia kõrged, pigem realistlikud.

Kaks nädalat tagasi Olosel sõidetud hooaja avavõistluse järel kruviti ootused üles – juba jõuti rääkida Karel Tammjärve arengust, sprinterite headest kohtadest ning suusahüppajate ja kahevõistlejate tublidusest. Nädal hiljem Rootsis Gällivares antud murdmaasuusatamise MK-sarja avalöök tõi aga optimistid maa peale tagasi.

Kuusamos on uus algus. Täna starditakse klassikasprindi võistlusega minituurile ja võistlustules on kaheksa eestlast – viis meest ja kolm naist.

Spordidirektornina ka peatreeneri kohuseid täitev Olle märkis, et meestest saadetakse võistlema kolm sprinterit ja kaks distantsisõitjat. «Õnneks on sprint meie jaoks sobivas klassikalises stiilis,» nentis ta ja lisas, et ootab kõigilt kolmelt sprinterilt – Peeter Kümmelilt, Anti Saarepuult ja Siim Selliselt – pääsu 30 hulka ehk punktikohale. «See peaks olema jõukohane eesmärk.»

Möödunud hooaja teise poole vigastuse tõttu vahele jätnud, ent pärast paranemist suvel taas vormi kogunud Kümmel kirjutas oma Twitteri kontol, et Kuusamos valitsevad meeldivalt talvised olud.

«–12 kraadi ja värske lumi. Enesetunne on korras ja ootan huviga,» kirjutas ta. Kümmel lisas, et on karjääri jooksul Kuusamo radadel palju võistelnud ning oma raskuse tõttu on need eestlastele sobivad.

Nii nagu Eesti sprinterid osalevad Kuusamos tavadistantsidel, lähevad Tammjärv ja Raido Ränkel ka sprindirajale. Tammärv on tänase võistluse eel keerulises seisus. Hooaja esimestel võistlustel näitas ta head minekut, kuid möödunud nädalavahetusel peetud MK-sarja esimesel etapil jäi ta parematest väga kaugele.

«Suurtelt koormustelt tulles kipuvadki esimese lume võistlustel tulemused kõikuma. Kui Karel suudab näidata samasugust minekut kui kaks nädalat tagasi Olosel, peaks tal olema võimalus püüda MK-sarja punkte,» leidis Olle. «See tähendaks väga head hooaja algust.»

Eesti naiste jaoks on Kuusamo võistlus MK-hooaja avalöögiks. Olle avaldas lootust, et täna sõidetavas sprindis jõuavad Piret Pormeister ja Triin Ojaste punktikohale ehk 30 parema hulka, tuuri kokkuvõttes võiksid aga kõik kolm – lisaks sprinteritele ka distantsisõitja Tatjana Mannima – mahtuda esimese poolesaja hulka.   

«See on küll üsna lai mõiste, kuid kindel on ka, et olenemata tulemusest ei hakka me naiste peale näpuga näitama,» märkis Olle ja lisas, et kõik kolm on saanud korralikult harjutada. «Ojaste osales nädala eest Rovaniemis FISi võistlustel ja võitis mõlemad stardid. See sisendab optimismi.»

Kuusamo suusatuur on hooaja alguses eestlastele üks väheseid võimalusi maailma paremikuga jõudu katsuda. Järgmised MK-etapid peetakse Ameerikas ning sinna meie koondis ei sõida. Uus võimalus end ässadega võrrelda tekib alles detsembri lõpus Tour de Ski’l.

Eile alustasid Kuusamos suusahüppajad. Kaarel Nurmsalu lendas kvalifikatsioonivoorus 127 meetrit, sai 24. koha ja pääses põhivõistlusele. Kahevõistlejad alustavad Kuusamos oma võistlusega alles homme.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles