Aavo Talvar jõudis kardisõidu Rotaxi maailma karikavõistlustel finaali

Kristjan Jaak Kangur
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aavo Talvar.
Aavo Talvar. Foto: Toomas Vabamäe

Kardisõidu Rotaxi maailma karikavõistlustel Portugalis Portimãos alustab Aavo Talvar laupäevast Rotax Seniori eelfinaali alustab 10. stardikohalt. Finaalsõit algab Eesti aja järgi kell 16.55.

Reede hommikupoolikul peeti viimased eelsõidud ja õhtupoolikul lohutussõidud. Võistluspäeva muutis põnevamaks öösel sadama hakanud vihm. Hommikused soojendussõidud peeti märja rajaga, esimesteks võistlusstartideks asfalt küll kuivas, kuid edasi piserdas vihma iga paarikümne minuti järel ja vihmarehvid leidsid ohtralt kasutust.

Taas võis eestlastest päeva edukaks pidada vaid Aavo Talvar. Rotax Seniori viimases eelsõidus tegi ta 10. stardikohalt taas suurepärase lähte ja tõusis seitsmendaks. Üks koht tuli küll kohe tagasi anda, kuid nagu tavaliselt, oli Talvar sõidu lõpuosas vahetutest konkurentidest kiirem ja tõusis viiendaks. Esiviisik lõpetas umbes sekundiliste vahedega üksteise järel, Talvari seljataga aga oli juba nelja sekundi jagu tühja asfalti.

Kolme eelsõiduga kogus Talvar 21 kohapunkti (kohad 11., 5. ja 5.), mis andis talle kokkuvõttes 10. koha ja eelfinaaliks taas stardikoha välimise rivi viiendasse ritta. Täpselt samalt, üldjuhul ebasoodsalt kohalt alustas Talvar ka eelsõite, tehes kahel korral tõelise unelmatestardi.

Teine Rotax Seniori sõitja Kairo Kivi oli eilse vahejuhtumi tõttu, kus üks konkurent ta rajalt lihtlabaselt välja lükkas, finaalilootuse sisuliselt juba minetanud. Kivi tegi aga vihmamärjal rajal kibedat sõitu ja tõusis oma viimases eelsõidus 32. stardikohalt kuueteistkümnendaks. Kogutud 73 kohapunkti andsid kokkuvõttes 48. koha ja võimaluse üritada finaalipiletit lohutussõidu kaudu. Seal tegi Kivi vägeva etteaste ja oli viimase ringi alguseks juba 11. kohale kerkinud. Ent taas lükkas üks üleliia innukas kaasvõistleja Kivi rajale risti. Kui ta kardil lõpuks uuesti nina sõidusuunda sai, olid kõik veel rajale jäänud kaasvõistlejad möödunud. Kivile seega lohutussõidu 24. ja üldkokkuvõtte 52. koht.

Rotax Juniori sõitjal Ralf Aronil läks viimane eelsõit väljasõitude tõttu kahjuks täiesti rappa. 34. koht muutis isegi lohutussõitu pääsemise küsitavaks, kuid reedese teise eelsõidu pingutus tasus nüüd ära – võrdsete punktide juures pääses Aron viimasena lohutussõitu just tänu toona väljavõideldud 15. kohale. Seal krabas ta kättelangenud šansist kahe käega kinni ja pressis end 34. stardipositsioonilt 20 kohta ettepoole, kuni üks taganttulija talle pidurdusmaal tseremoonitsemata otsa sõitis. Rajale tagasijõudmine võttis Aronil nii palju aega, et lohutussõidu 23. kohast enamat polnud enam võimalik saavutada. MK-debüüt lõppes talles seega üldkokkuvõttes 51. kohaga.

Rotax Mastersi sõitja Priit Sei oli hädas mootoriga, mis märja ilmaga kuidagi stardis hoogu üles ei saanud. Kolmandas eelsõidus püsis ta kogu aeg oma 24. stardikoha kandis tihedas grupis, kuni tõusis viimase ringiga kahekümnendaks. Eelsõitudega kogutud 65 kohapunktiga oli Sei paremustabelis 45. ja sai lohutussõitu alustada 17. positsioonilt. Kahjuks ei võtnud mootor taas tuure üles ning Sei langes stardis sisuliselt viimaseks. Edasi jätkas ta tõusvas joones ja ruudulipu langedes kirjutati talle protokolli 19. koht. MK-kokkuvõttes tähendas see 47. kohta.

Eestlaste tulemused eel- (ES) ja lohutussõitudessõitudes (LS):

sõitja                  klass                      I ES           II ES         III ES        kokku       LS              lõppkoht

Ralf Aron         Rotax Junior        34.             16.             34.             62.             23.             51.

Kairo Kivi        Rotax Senior        24.             33.             16.             52.             24.             52.

Aavo Talvar    Rotax Senior        11.             5.                5.                10.             Pääses finaalsõitudesse

Priit Sei             Rotax Masters     18.             27.             20.             45.             19.             47.

Laupäeval on eestlastest seega võistlustules ainult Rotax Seniori sõitja Aavo Talvar. Tema eelfinaal (14 ringi) algab Eesti aja järgi kell 12.50 ja 21-ringiline finaalsõit kell 16.55.

Ajavõtt ja TV-otseülekanne: rgf-2012.kart-data.com

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles