ROKist välja heidetud India spordi päästab kapitaalremont

Mariel Gregor
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lalit Bhanot.
Lalit Bhanot. Foto: SCANPIX

Rahvusvaheline olümpiakomitee ROK heitis India oma liikmeskonna seast välja ja riigi sportlastel pole praeguse seisuga India lipu all võisteldes olümpiamängudele asja. Põhjuseks mitmed olümpiakoodeksi rikkumised ja sealse olümpiakomitee valimistel tuvastatud korruptsioon.

ROK andis eelmisel nädalal käsu sealsed valimised tühistada, seda ei võetud aga kuulda. «Valimised olid algusest peale kallutatud,» ütles ROKi ametnik Pere Miro BBC vahendusel. «Nende korraldamiseks polnud õigust ja valimised on meie silmis kehtetud,» lisas ta. Võitjaks osutus kohalik poliitik Abhey Singh Chautala, kes on ühtlasi sealse poksiliidu juht. Rahvusvaheline amatöörpoksi liit AIBA süüdistab teda aga onupojapoliitikas ning heitis India alaliidu seetõttu endi seast välja.  Sama saatus tabas kohalikku vehklemisliitu.

India eelmine olümpiakomitee juht Lalit Bhanot vabanes aga hiljuti kautsjoni vastu vanglast, kus kandis korruptsiooni eest 11 kuu pikkust karistust. Temast sai uute valimiste tulemusena uus olümpiakomitee peasekretär. Nii Bhanot kui Chautala olid nimetatud ametikohtadele ainsad kandidaadid.

«See on ebaaus ja ROKi ühepoolne otsus,» kommenteeris Chautala India eemaldamist liikmeskonna seast. «Me oleme püüdnud olukorda selgitada, ent meid ei võetud kuulda.»

Sportlased näevad selles aga võimalust India spordis suurpuhastuse läbi viimiseks. Nii ütles riigi ainus olümpiavõitja, Pekingis õhupüssi laskmises kullale tulnud Abhinav Bindra Twitteris: «Head aega Indlia olümpiakomitee! Algab India spordi mürgist vabastamine.» Tennisist Mahesh Bhupathi lausus ESPNile, et see on «räpase poliitika» tulemus. Samal ajal taastas ROK samuti korruptsioonisüüdistuse saanud Kuveidi liikmestaatuse, sest sealsed spordijuhid viisid läbi oodatud muudatused.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles