Isiklik vimm võib NHLi hooaja nullida

Kristjan Jaak Kangur
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jäähokiliiga NHLi tööseisakul lõppu ei paista.
Jäähokiliiga NHLi tööseisakul lõppu ei paista. Foto: SCANPIX

Hokiliiga NHLi tööseisak jõudis järjekordsesse surnud punkti, kui liiga lükkas tagasi mängijate uued ettepanekud. Oht, et kogu hooaeg jääb ära, muutub seega aina ähvardavamaks.

Seni on ära jäetud mängud kuni 14. detsembrini, kuid on selge, et see tähtaeg lükkub veelgi edasi. NHLi komissari Gary Bettmani sõnul annab ta hooaja toimumiseks loa vaid siis, kui kõik meeskonnad mängivad vähemalt 48 kohtumist. Just nii pikk oli 1995. aasta hooaeg, mis algas samuti tööseisakuga ning kus tiimid kohtusid lõpuks vaid oma konverentsikaaslastega. Alustati 20. jaanuaril ja lõpetati 3. mail – nii pikalt kevadesse pole ükski hooaega enne ega pärast veninud.

Läbirääkimised on tupikus

Liiga asekomissar Bill Daly ei näe aga praegu, kuidas peaksid läbirääkimised jätkuma. Mängijate viimane ettepanek, kus sooviti kindlat jah- või ei-vastust kolmele lepinguid puudutavale küsimusele, lükati jäigalt tagasi. «Mul pole mingit põhjust ega kavatsust praegu mängijate ühendusega kontakti otsida,» sõnas Daly AP-le. «Mul pole uusi ideid. Võib-olla neil on. Kuulaksime hea meelega.»

Mängijad seevastu süüdistavad liigat katses neid ja mängijate ühingu tegevjuhti Donald Fehri halvas valguses näidata. «On hullumeelne, et oleme nii kaugele jõudnud, aga liiga suhtumine on ikka sama. Nad üritavad kogu hingest meist pahasid poisse teha,» pahandas Chicago Blackhawksi kapten Jonathan Toews. Sama leidis supertäht Sidney Crosby. «Olen püüdnud olla optimistlik ja kõikidele võimalustele avatud, aga meie põhinõudmised on paigas ja ma ei usu, et saaksime neid veel painutada,» sõnas Crosby.

Paljude kriitikute hinnangul taandubki praegune vaidlus isiklikule kiusuajamisele. Mängijad palkasid Fehri just selleks, et too liiga kergelt vastaspoole nõudmistele järele ei annaks, Bettmanil pole aga varasemate läbirääkimiste ajal nii tugevat ja kogenud vastast olnud ning komissar on mingil põhjusel valinud vastaspoole avaliku mustamise tee.

Fännid mängijate poolel

NHLi ajaloo jooksul on palgavaidluste tõttu täiesti ära jäänud vaid hooaeg 2004/05. Tookord kuulutati lõppotsus välja veebruari keskel. Pärast seda korraldatud küsitluses süüdistas 52 protsenti rahvast hooaja ärajäämises ahneid mängijaid ja vaid 21 protsenti omanikke. Seekord näib avalikkuse kaalukauss kalduvat aga teisele poole – näiteks Ontarios heategevusmängu pidanud hokimehi tervitati sooja aplausiga. «Kõik armastavad ju hokit – nii meie kui ka nemad,» sõnas seepeale Detroit Red Wingsi ründaja Danny Clea­ry.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles