Foto: Aafrikas kogutakse tõendeid Messi võimsa rekordi tühistamiseks

Madis Kalvet
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Godfrey Chitalu hoidmas käes palli, kus on ära märgitud tema rekord.
Godfrey Chitalu hoidmas käes palli, kus on ära märgitud tema rekord. Foto: Facebook.com/Godfrey Chitalu

Pühapäeva õhtul jõudis FC Barcelona ja Argentina jalgpallikoondise tähtmängija Lionel Messi järjekordse tähiseni, kui ta võttis enda nimele rekordi ühe aastanumbri sees löödud väravate koguarvu osas.

Messi on käimasoleval aastal löönud kõikide kohtumiste peale 86 väravat ja sellega ta ületas Saksamaa ja Müncheni Bayerni ründajale Gerd Müllerile kuulunud tippmargi 85 väravat kalendriaasta jooksul, kirjutab The Guardian.

Eile tuli Sambia Jalgpalli Liit välja aga teatega, et nende üks legendaarsemaid mängumehi Godfrey Chitalu lõi 1972. aastal kokku 107 väravat ja seega peaks rekord kuuluma talle. Nüüd hakkavadki aafriklased asja täpsemalt uurima ja tõendeid koguma, et Chitalust saaks ikkagi rekordiomanik.

Chitalu kuulus 1972. aastal kohaliku tiimi Kabwe Warriorsi ridadesse ning sel aastal osales klubi lisaks kohaliku meistriliiga kohtumistele veel Sambia karikarasjas, Sambia Challenge Cupi sarjas ja Aafrika Meistrite liigas. Lisaks esindas ta sel aastal ka Sambia koondist.

Lisaks näitas ta Sambia Jalgpalli Liidu teatel head väravavavaistu ka 1968. aastal, kui ta kõmmutas 81 väravat.

Kui seni pole Chitalu vägitegudest palju kuulda olnud, siis päris märkamatult tema karjäär ka ei möödunud. 1982. aastal autasustati teda särava karjääri eest Rahvusvahelise Jalgpalli Liidu FIFA poolt.

Nüüd üritab Sambia Jalgpalli Liit tõestada, et rekord peaks kuuluma nende legendile. Lisaks tundub võimatu, et Messi suudaks sel aastal üle lüüa Chitalu tulemuse, kuna see tähendaks, et ta peab lööma veel 21 väravat. Käimasoleval aastal on FC Barcelonal jäänud pidada veel vaid neli kohtumist.

1993. aastal sai Sambia koondises treeneri ametit pidanud Chitalu aga traagiliselt surma, kui Sambia jalgpallikoondise lennuk alla kukkus ning surma sai 18 mängijat ja kuus ametnikku.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles