Korvpalliliidu presidendi valimised: suurklubide seas pole üksmeelt

Peep Pahv
, sporditoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jüri Ratas
Jüri Ratas Foto: Eleri Lõhmus

Kuigi Eesti meistriliiga klubid moodustavad esmaspäeval Eesti Korvpalliliidu presidenti valivast seltskonnast vaid käputäie, on pideva avalikkuse tähelepanu all oleva seltskonna eelistus märgilise tähendusega.


Postimees vestles meistriliiga klubide esindajatega ning uuris, kas nad eelistavad näha alaliidu presidendina Atso Matsalut või Jüri Ratast. Selget ülekaalu ei saanud kumbki mees.  

Tartu Rock

Tartlased on valimistel huvitavas seisus, kuna mõlema kandidaadi juhatuse nimekirjas on Tartu Ülikooli spordiklubi esindaja Priit Kaasik. «Soovime, et Tartu ja Lõuna-Eesti korvpall oleks juhatuse tasemel igal juhul esindatud,» selgitas klubi juht Andres Liinat olukorda. Samas ei soovinud ta öelda, kumba kandidaati eelistatakse.

Liinat nõustus siiski kandidaatide programmidest avalikustama kolme nende valikut mõjutavat punkti. «Kindlasti oleme vastu meistriliiga ja muu võistlussüsteemi lahutamisele. Kindlasti oleme vastu ka nn superklubi ideele. Meie jaoks on oluline ka Lõuna-Eesti korvpallikeskuse rajamine, ent see oli kirjas mõlema mehe programmis,» loetles ta. Kaks esimest punkti on aga Matsalu ja tema mõttekaaslaste ideede hulgas. Seega annab Liinati selline väljaütlemine selge vihje, et tartlased eelistavad Ratast.

Kalev/Cramo

«Meile sobivad mõlemad kandidaadid,» teatas Kalevi klubi president Ivar Valdmaa. «Programmid on neil üsna sarnased ja usun, et mõlema eestvedamisel läheks Eesti korvpall edasi. Mõlemad mehed on hingega asja küljes.»

Valdmaa sõnul on Kalevi klubi siiski oma valiku langetanud. President selgitas ka põhimõtteid, mida valikul arvestati.

«Meie jaoks on tähtis, et noortega tehtav töö oleks motiveeritud ja väärtustatud, samuti klubikorvpalli toetamine. Üksinda kõrgele pürgimisega ei tule klubid toime,» nentis Valdmaa.

Mida sellest välja lugeda? Noortetreenerite ameti ausse tõstmisest on rääkinud mõlemad presidendikandidaadid. Eliitklubi(de) toetamine peaks aga sobima rohkem Matsalu väljaöeldud mõttega, et Eesti klubi peaks jõudma Euro­liigasse.

Rakvere Tarvas

«Mina annan oma hääle Atso Matsalule,» ütles Tarva peatreener ja klubi juht Andres Sõber liigse keerutamiseta. «Ta on selle nimel tööd teinud, inimestega kohtunud, ta tegi seda juba siis, kui vastaskandidaadist polnud juttugi… näen, et ta on teinud seda kõike südamega.»

Samas ei pea Sõber ka Ratast halvaks kandidaadiks. Värvika ütlemisega mees ei jätnud samas kasutamata võimalust saata Ratasele irooniavarjundiga sõnum.

«Mul pole Ratase vastu midagi, aga kui ta presidendiks saab, siis soovitan tal salvestada oma mobiiltelefoni minu number. Ütles ju Peep Aaviksoo, et presidendist rääkides on väga tähtis, kelle numbrid on tal mobiiltelefonis,» lausus Sõber.

Rapla TYCO

Rapla korvpalli eestvedaja Jaak Karbi sõnul tuleb presidendi valimisel vaadata eelkõige juhatust – kas seal on sellised tegusad inimesed, kes suudavad programmis lubatu ellu viia. «Mulle tundub, et Ratase pakutav juhatus on selles mõttes parem,» leidis ta ja kinnitas, et nende klubi eelistus kuulub poliitikule. Samas tunnustas ta ka Matsalu tegevust. «Tema selge soov seda tööd teha on kiiduväärt.»

Karp on mõlema kandidaadi programmiga põhjalikult tutvunud. «Ratase programm oli pisut põhjalikum. Kui selle iga punkt ellu viia, oleme 15 aasta pärast oma korvpalliga seal, kus soovime. Just seepärast vajamegi väga tegusat juhatust,» selgitas ta.

TTÜ

Üliõpilasklubi juht Heino Lill tunnistas, et pole kummagi kandidaadi programmiga rahul. Põhjus on lihtne – kumbki mees pole pööranud vähimatki tähelepanu üliõpilaskorvpallile ega mõistnud selle tähtsust. «Kandidaadid on võrdsed, kuid soovin veel enne esmaspäevaseid valimisi mõlemaga rääkida. Kumb neist lubab üliõpilaskorvpalli tõsiselt suhtuda, selle taha ma jään,» lubas Lill.

Tallinna Kalev

Kalevi juht Kalle Klandorf kuulub Matsalu juhatuse nimekirja ning seega pole tema valikus kahtlust.

Matsaluga rääkis ta tulevikust juba suve lõpul ja toona olid jutuajamised palju sügavamad kui avalikkuse ette toodud programm. Klandorf andis Matsalule jah-sõna ning ei kavatse seda murda. «Jüriga pole mul nendest asjadest juttu olnud – vaid suvel küsisin, kas ta kandideerib, ja toona vastas ta eitavalt,» meenutas Klandorf, kes soovib juhatuses seista just meeste korvpalli eest.

Valga Maks ja Moorits

Valga klubi mänedžer Antti Vasar väitis, et pole kandidaatide programme veel lugenudki. Ratase oma on ta vaid internetis põgusalt vaadanud. «Me veel kaalume, kumba kandidaati eelistada,» märkis ta. «Matsaluga kohtusin Tallinnas, Ratase poolega oleme ka rääkinud. Aga tegelikult on meil praegu olulisemaidki asju lahendada.»

Vasar ei andnud vähimatki vihjet, kumba kandidaati Valga eelistab.

Pärnu

Sarnaselt Valgaga pole ka Pärnu veel otsust langetanud. «Teeme seda juhatuse koosolekul,» kinnitas klubi juht Mait Käbin. Huvitav, kuidas mõjutab pärnakate otsust teadmine, et nende peatreener Priit Vene kuulub Matsalu poolt pakutavasse juhatuse nimekirja.

«Alguses Ratast polnud ja siis oli kõik selge… aga usun, et Eesti korvpallis ei saa ka praegu rääkida erinevatest leeridest. Mõlema kandidaadi programmid on ju üsna sarnased,» arutles Käbin.   

Kohtla-Järve Hito

Eesti meistriliiga uustulnuka Hito esindaja Raul Rõõmus ootab laupäevast Ratase külaskäiku, et siis esitada talle hulga küsimusi ja ettepanekuid, kuidas Eesti korvpall võiks edasi liikuda. Eelkõige valutab ta südant noortekorvpalli pärast, ent teadupärast on see ka üks Ratase prioriteete.

«Olen aru saanud, et Ratase juhtimisel midagi eriti ei muutu. Vaid Loide on mõlemad lubanud asendada.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles