Glebova peab iseennast oma suurimaks konkurendiks

, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Veatu lühikava uisutanud Jelena Glebova tegi ka korraliku vabakava ning tuli mäekõrguse eduga Eesti meistriks.
Veatu lühikava uisutanud Jelena Glebova tegi ka korraliku vabakava ning tuli mäekõrguse eduga Eesti meistriks. Foto: Peeter Langovits

Jelena Glebova võitis karjääri parima tulemusega seitsmenda Eesti meistri tiitli, kodune pearivaal Gerli Liinamäe vigastuse tõttu ei võistelnud.

Viimastel aastatel Eesti ilu­uisutamises enim kirgi kütnud 23-aastase Jelena Glebova ja 17-aastase Gerli Liinamäe tänavune duell jäi ära, kuna tunamullu üllatuslikult Eesti meistriks tulnud Liinamäe oli sunnitud võistlemisest loobuma.

Liinamäe treeneri Tiiu Valgemäe sõnul segab hoolealust parema jala vigastus. «Küsimus on selles, et ta kasvab. Kui tahad koormust täielikult maha võtta, pole üldse mõtet võistelda, aga kui hoiad koormust üleval, ei pea luud ja lihased sellele vastu, uisusaapas eriti,» selgitas Valgemäe. «Meil olid mõlemad kavad valmis, kergendatud kujul, kust olid lutz’ud ja flip’id välja jäetud, aga viimastel päevadel hakkas jalg ka maandumisel tunda andma ja otsustasime võtta kuulda arsti nõu, et parem oleks jalale rahu anda.»

Liinamäed raviv dr Silvia Nittim soovitas jaanuari keskpaigani hüppeid vältida. «Anname endale aru, et vormi hoidmiseks on vaja ennast liigutada ning et jalale puhkust anda, tuleb leida alternatiive,» lausus Valgemäe. «Pole niimoodi, et ta istub teleka ees ja sööb popkorni, vaid ta käib jõusaalis, sõidab jalgrattaga ja teeb igasuguseid jalaharjutusi.»

«Minu jaoks on täiesti ükskõik, kellega võistlen, kõige suurem konkurent olen endale ikkagi ise.»

Liinamäe naaseb veebruaris

Võistlustulle peaks Liinamäe naasma veebruari alguses Eesti noorte meistrivõistlustel. «Meil on hooaeg alles ees, sest tegelikult on ju Gerli alles juunior,» arutles Valgemäe. «Tuleb jalg korda saada, korralikult treenida ja juunioride MMiks vormis olla, see on nüüd meie peamine eesmärk.»

Kui eelmisel aastal edestas Glebova Eesti meistrivõistlustel Liinamäed vähem kui viie punktiga, siis seekordne meistritiitel tuli talle mäekõrguse eduga – Glebova tegi karjääri parima tulemuse, kogudes kahe päevaga 159,78 punkti, hõbemedali võitis Svetlana Issakova 125,58 ja pronksi Helery Hälvin 124,11 punktiga.

«Saan aru, et mulle piisanuks lühikavas ühest kolmekordsest hüppest, et esikohal olla, täna võinuksin üldse mitte hüpata,» naeris eile seitsmenda Eesti meistri kulla kaela saanud Glebova. «Sõitsin eelkõige enda jaoks, mitte selleks, et võita.»

Mullu kevadest USAs Igor Krokaveci käe all treeniv Glebova kuulis konkurendi eemalejäämisest alles reede õhtul. «Muidugi oli see üllatus, samas ei muutnud see minu jaoks midagi, sest minu kavad on minu kavad, sõltumata sellest, kelle vastu võistlen,» nentis ta. «Kui siin oleks Yu-Na Kim (Vancouveri olümpiavõitja ja maailmarekordiomanik – toim), teeksin ju ikkagi seda kava, mida olen iga päev treeninud. Minu jaoks on täiesti ükskõik, kellega võistlen, kõige suurem konkurent olen endale ikkagi ise.»

Veatu lühikava

Glebova uisutas laupäeval veatu lühikava ning teenis kohtunikelt isiklikku rekordit tähistavad 58,13 punkti. Vabakava hinnati 101,65 punktiga. «Kui kuulsin, et sain 101 punkti, siis juba arvutasin, et on šanss, et tuleb 160 täis, aga ikkagi jäi 0,3 puudu,» muigas Glebova, kes eelmisel hooajal seadis sihiks koguda 160 silma, aga eesmärk jäi napilt täitmata – MMi katsevõistlustel sai ta 158,89 punkti. «Kui natuke siit ja natuke sealt lihvida, küll siis tulebki 160 täis. Selle hooaja eesmärk oli, et saaksin stabiilselt igal võistlusel lühikavas 55 punkti kanti, pluss-miinus kaks punkti, ja vabakavas umbes 100, sellega olen ka enam-vähem hakkama saanud.»

Kuna Eesti meistri tiitliga tagas Glebova pääsme jaanuari lõpus peetavatele Euroopa meistrivõistlustele, veedab ta ka jõulud USAs treenides. «24. detsembril ja 1. jaanuaril ilmselt trenni ei tee, aga teistel päevadel olen ikka tavalise tunniplaani järgi jääl,» tõdes ta.

Meeste üksiksõidus tuli 150 punktiga Eesti meistriks Viktor Romanenkov, jäätantsus kogusid vabatantsu muutnud Taavi Rand ja Irina Štork 139,44 punkti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles