Linn lükkas Rocki lepingu uude aastasse

Jaan Olmaru
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Augustis allkirjastasid Saku õlletehase juht Margus Kastein (vasakult), linnapea Urmas Kruuse, ülikooli rektor Volli Kalm ja TÜ akadeemilise spordiklubi juht Andres Liinat ühiste kavatsuste protokolli, millega lubati seista Tartu korvpalli tuleviku eest.
Augustis allkirjastasid Saku õlletehase juht Margus Kastein (vasakult), linnapea Urmas Kruuse, ülikooli rektor Volli Kalm ja TÜ akadeemilise spordiklubi juht Andres Liinat ühiste kavatsuste protokolli, millega lubati seista Tartu korvpalli tuleviku eest. Foto: Margus Ansu

Kuigi augustis sõlmitud ühiste kavatsuste protokollis kinnitas linn, et esitab hiljemalt 1. detsembriks volikogule ettepaneku osaleda Tartu Korvpalliklubi asutamisel ja sõlmida pikaajaline toetusleping, pole otsust veel tehtud.

Tartu Ülikooli akadeemilise spordiklubi juhataja Andres Liinati sõnul on toppama jäänud nii MTÜ asutamine kui rahaline leping linnaga.

«Olen esitanud linnapeale Urmas Kruusele mitu palvet arutada ja kokku saada, aga see pole realiseerunud. Tean, et toetusleping on menetlusfaasis, aga ma ei tea, mis staadiumis täpselt,» ütles Liinat.

Liinati meelest on mittetulundusühingu moodustamine mõistlik mõte, kuna see annaks korvpalliklubile ja meeskonnale kindluse pikemaks ajaks.

«Lepingud on tähtajalised, aga MTÜ moodustamine tähtajatu samm. Sellega annavad osalised väga selgelt pikema perspektiivi kogu asjale,» selgitas Liinat.

Üksi pole mõtet

Kui aga linn peaks alt ära hüppama, poleks ühingul enam mõtet.

«Meil üksi pole mõtet seda luua, sest ilma linnata on see väheväärtuslik,» lausus Liinat ja lisas, et MTÜ asutajaliikmeks olemine ei tähenda automaatselt kõikide rahastamisprobleemide ülevõtmist. «MTÜ peab ise suutma ka raha juurde hankida.»

Varasematel mitteametlikel läbirääkimistel on välja öeldud, et spordiklubi, peasponsor ja linn võiksid panna valdava osa ühingu eelarvest ehk umbes 60 protsenti. See tähendaks, et linna toetus peaks olema 120 000 kuni 150 000 eurot, kuid Tartu järgmise aasta eelarves nii suurt summat ei leia.

Liinati kinnitusel on ka ­Rocki selle hooaja eelarve 100 000 kuni 120 000 euroga endiselt defitsiidis.

«Kui linn tahab olla sammu maas või mitte olla üks kolmest suurest, siis on väga kahju. Me ei tohi unustada, et Rocki tagasitulek ja Saku summade suurendamine tuli eeldusel, et Tartu toetajaskond suureneb, aga kui vaatame praegu toetajaid, on need väga Tallinna-kesksed,» rääkis Liinat.

Leping jaanuaris

Tartu linnapea Urmas Kruuse tunnistas, et ettepanek MTÜ loomisel osaleda ja ka rahaline toetusleping pole volikogusse jõudnud, kuid see ei tähenda, et linn oleks lubadusest taganenud.

«Leping on praegu ettevalmistamisel ja läheb jaanuaris volikokku,» sõnas Kruuse ning põhjendas arutelu edasilükkamist linnaeelarvega. «Kuna eelarve menetluses on tekkinud pingeid, siis arvasime, et see võiks lükkuda jaanuari.»  

Kruuse kinnitusel võiks rahastamisleping olla kestusega 3 + 2 aastat. Järgmise aasta eelarvest garanteerib linn korvpallile 92 000 eurot.

«Me kõik tahaksime, et summa suureneks, aga ma ei saa seda praegu öelda. Pigem tahame ära märkida minimaalse rahavoo, mis oleks tagatud,» selgitas Kruuse.

Kas volikogu võiks otsustada ka nii, et rahaline toetusleping tuleb, aga MTÜ asutamisel linn ei osale, ei julgenud Kruuse pakkuda. «Ma ei oska seda praegu öelda ega taha ka spekuleerida. Siin on nii palju nüansse,» lausus Kruuse. Ta lubas teema uuesti ette võtta, kui linnaeelarve on kinnitatud.

Aega veebruarini

Tartu Ülikool, TÜ akadeemiline spordiklubi, Tartu linnavalitsus ning Rocki korvpallimeeskonna peasponsor Saku õlletehas sõlmisid tänavu 7. augustil ühiste kavatsuste protokolli, millega otsustati muu hulgas moodustada uus, laiapõhjalisema toetajaskonnaga mittetulundusühing.

MTÜ eesmärk oleks Tartu korvpallipüramiidi kõikide tasandite arendamine ning protokolli järgi peaks MTÜ asutamiskoosolek toimuma enne järgmise aasta 1. veebruari.

Samuti lubas linn protokollis, et teeb volikogule hiljemalt 1. detsembriks ettepaneku osaleda ühingu asutamises ning sõlmib korvpalli toetuseks ja arendamiseks pikaajalise rahastamislepingu.

Tartu korvpalliklubi loomise ideest kirjutasid oma loos «Paneme Tartu korvpalli kokku» 10. mai Tartu Postimehes Urmas Kruuse, Andres Liinat ja Vahur Kalmre.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles