Varajane sünnipäevakingitus tõi kolmanda auhinna

Madis Kalvet
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Konstantin Vassiljev võitis eile oma karjääri kolmanda Hõbepalli.
Konstantin Vassiljev võitis eile oma karjääri kolmanda Hõbepalli. Foto: Liis Treimann

2012. aasta ilusaima värava Eesti koondise eest lõi Permi Amkaris palliv Konstantin Vassiljev.

Viimastel aastatel Eesti jalgpallikoondises kõige rohkem väravaid löönud Konstantin Vassiljev teeb seda samas ka stiilselt ning viimase nelja aasta jooksul juba kolmandat korda teenis just tema Hõbepalli.

Varemalt 2009. ja 2011. aastal Eesti koondise ilusaima tabamuse eest hoolitsenud Vassiljev näitas möödunud aastal maailma tipptaset 15. augusti hilisõhtul Lilleküla staadionil, kui tema kaunis karistuslöök maandus Londoni Arsenalis palliva poolaka Wojciech Szczęsny valvatud värava ristnurgas. Lisaks ilusale tabamusele tõi poolkaitsja 92. minuti löök eestlastele ka rõõmustava 1:0 võidu Poola üle.

«Selles olukorras oli mõte, et on vaja sisse lüüa, kuna selles kohtumises rohkem võimalusi enam ei tule. Kõik õnnestus sel hetkel sada protsenti,» meenutas Vassiljev, kes iluväravale järgnenud päeval tähistas 28. sünnipäeva. Pärast mängu viskasid kaasmängijad poolkaitsja eelseisva tähtpäeva puhul õhku.

Szczęsny avaldas toona, et Vassiljev realiseeribki sellised võimalused üheksal juhul kümnest. «Las ta arvab niimoodi. Kui järgmine kord mängime, eks siis tuleb veel üks panna,» muigas Vassiljev. «Eks pidevalt tuleb selle nimel ka trenni teha ja lööke harjutada, kuna muidu unustad selle lihtsalt ära.»

Poolkaitsjale oli see nüüd kolmas Hõbepall ning ka eelmistel juhtudel on auhinna toonud kauglöök. Erinevuseks on siiski tõik, et mullune tabamus sündis karistuslöögist ja eelnevad mängulistest olukordadest. Nii meenutas Vassiljev ka 2011. aastal esikoha toonud tabamust, kui ta saatis Põhja-Iirimaal kauglöögi ristnurka ja tõi Eestile EM-valiksarjas ülitähtsa 2:1 võidu.

«Põhja-Iirimaa vastu löödud värav oli muidugi väga oluline, tähtis ja ka ilus – kõik asjad olid omal kohal,» meenutas Vassiljev. «Sel aastal ma üldse väga palju väravaid ei löönud ja seega on hea meel, et üks selline löök välja tuli.»

Praegu on poolkaitsjal veel talvepuhkus, koduklubi Permi Amkari juurde peab ta naasma 14. jaanuaril. Siiski alustas mängumees juba eile personaalse ettevalmistusega. «Klubi andis plaani ette ja selle programmi järgi harjutangi,» sõnas ta.

Kui viimasest neljast auhinnast kolm on võitnud Vassiljev ja kaks aastat tagasi võidutses enamasti äärepoolkaitses tegutsev Tarmo Kink, siis puhastest ründajatest võidutses viimati Vjatšeslav Zahovaiko 2008. aastal. Millal siis lõpetatakse poolkaitsjate võimutsemine?

«Ma usun, et kaua ei lähe. Loodetavasti juba järgmisel aastal saab selle auhinna ründaja,» muigas Henri Anier, kes sel korral teenis Omaani vastu löödud väravaga 5. koha.

Tänavu järgneski Vassiljevile neli ründajat, kellest teise koha sai Jarmo Ahjupera (kohtumises Araabia Ühendemiraatidega), kolmanda Vladmir Voskoboinikov (kohtumises Poolaga), neljanda Andres Oper (kohtumises Andorraga) ja viienda Anier.

«Ootasin küll, et võin selle värava eest auhinna võita. Kui vaatasin uuesti tabamusi, siis tundus, et esikolmiku vahel tuleb päris tihe heitlus. Enne väravate ülevaatamist pidasin kõige suuremaks konkurendiks Andres Operi tabamust Andorra vastu,» hindas võidumees konkurente.

Vassiljevist sai nüüd kolmas mees, kes võitnud Hõbepalli kolm korda. Varem on sellega hakkama saanud praeguseks juba tegevmängijakarjääri lõpetanud Martin Reim ja Indrek Zelinski.

Hõbepall

2012. aasta tulemused

•    1. Konstantin Vassiljevi värav Poola vastu 61 punkti

•    2. Jarmo Ahjupera värav AÜE vastu 53

•    3. Vladimir Voskoboinikovi värav Leedu vastu 40

•    4. Andres Operi värav Andorra vastu 28

•    5. Henri Anieri värav Omaani vastu 20

•    6. Konstantin Vassiljevi värav Horvaatia vastu 5

•    7. Andres Operi värav Soome vastu 2

•    8. Gert Kamsi värav Omaani vastu 1

•    9.–10. Ragnar Klavani värav El Salvadori vastu ja Gert Kamsi värav El Salvadori vastu 0
-------------------------------------------------

Koondislase värav pakub ka klubis palju kõneainet

Tänapäeva tippjalgpallis tuleb tihti ette olukordi, kus klubid parema meelega ei lubaks oma mängijaid rahvuskoondistesse, kuid kuulda on ka vastupidistest juhtumitest.

Nii märkis Norra kõrgliigas Stavangeri Vikingi ridades palliv Henri Anier, et tema tabamus Omaani vastu sai koduklubis palju positiivset vastukaja.

«Kui pärast sõpruskohtumisi klubi juurde tagasi läksin, teadsid kõik, et olin koondise eest värava löönud. Selle üle oldi väga õnnelikud ning isegi klubi kodulehele oli tabamusest link üles pandud,» meenutas Anier.

Karjääri kolmandas koondisemängus oma A-maavõistluste väravaarve avanud ründaja tabamus tõi talle Hõbepalli valimisel 5. koha.

«Ise jäin oma sooritusega väga rahule. Meie jaoks oli üsna keeruline mäng ja tabamus tuli ka alles lõpu eel. Minu jaoks oli see ka vajalik, kuna polnud pikalt väravat kirja saanud. Võib isegi öelda, et tegemist on minu karjääri kõige tähtsama väravaga,» arvas Anier.

Uueks hooajaks ettevalmistust alustava Vikingi juures peab eestlane olema juba pühapäeval. Kuna Norras algab hooaeg nagu Eestiski märtsis, siis esmalt on ees ootamas laagrid ning muu hulgas võetakse ette teekond Lõuna-Aafrika Vabariiki.

Nüüd ongi Anieri eesmärgiks saada klubis regulaarselt mänguaega ning seeläbi teenida ka edaspidi kutseid A-koondisesse. «Selleks tuleb klubis hästi mängida,» märkis ta. «Olen ka klubis treeneriga oma olukorrast rääkinud ning ta sõnas, et ründajaid juurde ei tooda.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles