Miljardite jagamine sai lõpuks selgeks

Mariel Gregor
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Selle hooaja esimesel poolel haigutas NHLi meeskondade riietusruumis tühjus, ent õige pea hakkab seal käima vilgas tegevus.
Selle hooaja esimesel poolel haigutas NHLi meeskondade riietusruumis tühjus, ent õige pea hakkab seal käima vilgas tegevus. Foto: AP/Scanpix

Kõik rahast pungil USA profiliigad seisavad aeg-ajalt silmitsi tööseisakuga, mis halvimatel juhtudel võib kesta kogu hooaja. Just selline stsenaarium oli kuni pühapäevani ähvardamas jäähoki profiliigat NHL.

Paljud ookeani taga mängivad hokimehed on sel hooajal leiba teeninud Euroopas ja kõik märgid viitasid kogu NHLi hooaja ärajäämisele. Uue kollektiivlepingu sõlmimise jaoks kokkuleppe saavutamiseks ei tahtnud järeleandmisi teha ei mängijate ühendus NHLPA ega liiga ning nii oli tööseisak pühapäevaks kestnud juba 113 päeva.

Pühapäeva esimestel tundidel sõlmitud esialgne leping ootab veel ametlikku kinnitamist, kuid 16 tundi kestnud koosoleku lõpuks jõuti tingimusteni, mis rahuldavad nii liigat kui ka mängijaid.

«Lepingus on veel arutamist vajavaid kohti, aga põhipunktides jõudsime kokkuleppele. Liiga juhatus peab nüüd leppe heaks kiitma ja loomulikult peavad selle allkirjastama ka mängijad. Seetõttu ei saa öelda, millal mängudega alustatakse,» lausus NHLi boss Gary Bettman vahetult pärast kokkuleppe saavutamist korraldatud pressikonverentsil. Mängudega tehakse ilmselt algust enne 20. jaanuari.

«Paljud sponsorid ja ka fännid boikoteerivad kindlasti NHLi ning nende süda on tarvis tagasi võita.»

Kuigi tehing vajab ametlikku kinnitust, hakati Dallases asuvas Dallas Starsi meeskonna koduhallis American Airlines Centeris juba jääd tegema, Kanada peaminister Stephen Harper nimetas uudist suurepäraseks sõnumiks kõikide hokifännide jaoks ning mängijad kirjutasid suhtlusportaalidesse hulgaliselt rõõmustavaid postitusi.

Suurim vaidluskoht kollektiivlepingus oli, kui suure osa saavad mängijad liiga erinevatest tuludest (telelepingud, piletitulu, reklaamimüük jms). See summa oli möödunud hooajal 3,3 miljardit USA dollarit. Siin on kaotajad sportlased, kes varasema 57 protsendi asemel saavad nüüd 50 protsenti liiga tuludest. Lisaks on klubidel mängijatega võimalik sõlmida maksimaalselt kuni kaheksa aasta pikkune leping (teisest meeskonnast tulles kuni seitsmeaastane). Lisaks on karmimalt määratletud hokimeeste palkade maksimaalne suurus ja väiksemaid muudatusi on teisigi. Uus kollektiivleping kehtib 8 + 2 aastat.

Selle hooaja tööseisak on Bettmani 20-aastase valitsemisaja jooksul juba kolmas ehk kümme protsenti selle ajavahemiku sisse jäävatest põhihooaja mängudest on seetõttu ära jäänud.

Viimati jäi NHLis samasuguse lepinguvaidluse tõttu täielikult ära 2004/2005 hooaeg, mida pole juhtunud üheski teises Põhja-Ameerika profiliigas.

Paljud senised sponsorid niipea oma raha NHLi tagasi ei too. «Tööseisaku tagajärjed on rängad,» ütles Toronto spordimänedžmendi firma S&E Sponsorship Groupi juht Brian Cooper New York Timesile. «Paljud sponsorid ja ka fännid boikoteerivad kindlasti NHLi ning nende süda on tarvis tagasi võita.»

Paljud hokisõbrad on solvunud, et neilt võeti võimalus armastatud ala jälgida. «Tundub, et mängijad tahtsid seda vaidlust rohkem lõpetada. Liiga aga hoiab väga jäika joont ja muutub üha ahnemaks,» kommenteeris Winnipeg Jetsi toetaja Josh Lockhart Winnipeg Sunile.

Sportlikus mõttes seisavad samuti ees väljakutsed, sest lühendatud hooajal peetakse vaid 48–50 kohtumist, mis annab mängudele suurema kaalu. Kokkumängu pole harjutada saadud ja eelmine kord, mil liigas nii vähe mänge peeti (hooajal 1994/1995), muutus hoki igavamaks, sest meeskondadel oli lihtsam kaitses pingutada, kuna rünnakud ei sujunud nii ladusalt.

Enne ametlikku tööseisaku lõppu pole mängijatel meeskonna treeneritega rääkida lubatud. Seetõttu nägi mitme klubi treeningbaasides esmaspäeva hommikul veidrat vaatepilti, kui osa mängijaid oli jääl harjutamas ja ka treenerid viibisid sealsamas, ent omavahel nad suhelda ei tohtinud.

Teemu Selänne: NHL lootis mängijate ühenduse murda

Anaheim Ducksi soomlasest 42-aastane veteranmängija Teemu Selänne (pildil) on rõõmus, et saab taas võistelda. «NHL arvas, et mängijate ühendus murdub nende surve all,» rääkis kolm tööseisakut üle elanud Selänne Iltasanomate vahendusel. Selänne ise on tööseisaku ajal jääl treeninud kolm-neli korda ning on valmis mängima. «Saab olema intensiivne hooaeg ja kes pole selleks koormuseks valmis, on ise süüdi, et pole end vormis hoidnud.» Tema sõnul ei tulnud tööseisaku lõpp mängijatele erilise üllatusena.

«Tööseisakus oli ka positiivset – sain olla oma pere juures ja teha asju, milleks mul tavaliselt aega pole,» arutles nimekas hokimees.

«Muidugi oleksin pettunud, kui hooaeg oleks täies ulatuses ära jäänud, aga mina olen liigas juba väga kaua mänginud. Suurem löök oleks see olnud noortele mängumeestele,» sõnas ta. Selännel on

Anaheimi meeskonnaga lepingut järel aasta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles