32-aastase vaheaja järel lubati transseksuaalil tenniseturniiril mängida

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tennis
Tennis Foto: Corbis / Scanpix

Rahvusvaheline Tennise Liit (ITF) lubas 32-aastase vaheaja järel taas transseksuaalil tenniseturniirist osa võtta.

32 aastat tagasi sai ameetiklannast Renee Richardsist esimene transseksuaal, kel ITF tenniseturniiril mängida lubas, nüüd anti sama võimalus Tšiili transseksuaalile Andrea Paredes von Rothile, kirjutab Sporting Life.

37-aastane Paredes osales 10 000 dollari suuruse auhinnafondiga turniiril Argentinas Buenos Aireses. Korraldajatelt vabapääsme teeninud Paredes pidi paraku avaringis tunnistama läbi kvalifikatsiooni põhiturniirile pääsenud Briti Nicola Slateri 6:0, 6:0 paremust.

Paredes sündis 4. juulil 1971. aastal Ernesto Paredesena, ent läbis 2000. aasta oktoobris soovahetusoperatsiooni.

«See on minu jaoks unistuse täitumine,» tunnistas pikka aega ITF-ilt luba taotlenud Paredes ajalehele Clarin. «Mind on Argentinas palju paremini koheldud kui mu kodumaal. Siin suhtutakse minusse normaalsemalt. Olen uhke, et ma olen teine transseksuaal, kelle ITF on mängima lubanud.»

Paredes rääkis, et proovis korduvalt saada luba mängida turniiridel oma kodumaal Tšiilis, ent tulutult. «Aga ITFis olid inimesed märksa sõbralikumad ja avatumad ning pärast mitmeid teste andsid nad mulle novembris loa võistelda,» selgitas Paredes. «Olen küll 37-aastane, aga bioloogiliselt oleksin justkui 27. See matš on üksnes mu karjääri algus, olen viimase kahe aasta jooksul kõvasti trenni teinud.»

Turniiridirektor Pablo Jastrzebski, miks see niivõrd suure kella külge pandi. «Meie ei ole tema käest midagi küsinud, kui ITF lubas tal mängida, siis ta saab seda ka teha. Tal on selleks õigus,» arvas Pablo Jastrzebski.

Videot Paredese mängust on võimalik näha siit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles