Karmid sõnad: endine tennisist kahtlustab Nadali ja Söderlingi dopingutarvitamises

, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rafael Nadal
Rafael Nadal Foto: SCANPIX

Endine Belgia tennisist Christophe Rochus võttis taas sõna dopinguteemadel, avaldades seekord ka kaks nime, kes tema arvates kahtlased tunduvad – endine maailma esireket Rafael Nadal ja rootslane Robin Söderling.

Kaks aastat tagasi rääkis Rochus intervjuus ajalehele La Derniere Heure, et tennises vohab doping ja kõik teavad seda, kuid keegi ei räägi sellest. «Olen ise olnud tunnistajaks,» avaldas ta toona. «Minu jaoks tundub uskumatu, et inimene, kes on ühel päeval mänginud lauspäikese käes viis tundi järjest, suudab ka järgmisel päeval olla sama energiline nagu jänes.»

Nüüd aga astus 34-aastane Rochus sammu võrra edasi ja ütles avalikult ka kahe mängija nimed, keda ta kahtlustab – 2009. aastal karjääri lõpetanud belglase arvates on kahtlased Nadali ja Söderlingi pikad mängupausid.

Karjääri tipphetkel maailma edetabelis 4. real paiknenud Söderling on mononukleoosi tõttu tenniseväljakutelt eemal olnud juba 2011. aasta juulist, Rochus arvates on pika pausi taga aga midagi muud. «See on väga kahtlane,» tunnistas ta intervjuus Belgia ajalehele La Libre. «Söderling võitis 2011. aasta juulis Båstadis turniiri, aga pärast seda pole ta enam mänginud. On öeldud, et ta on väga haige, aga kodusel turniiril oli ta võitmatu. Tundub kahtlane, et ühel päeval mängib ta parimat tennist ja järgmisel päeval ei saa enam üldse mängida.»

Oma parematel päevadel edetabelis 38. kohale tõusnud Rochus ei mõista ka Nadali pikka pausi. Mäletatavasti võitis Nadal mullu Prantsusmaa lahtised meistrivõistlused, kuid kaotas mõned nädalad hiljem Wimbledonis juba teises ringis ja sellest ajast saadik pole ta ühelgi turniiril mänginud. Algselt pidi Nadal väljakutele naasma detsembri lõpus näidisturniiril Abu Dhabis, kuid ta loobus viimasel hetkel, tuues põhjenduseks kõhuviiruse, samal põhjusel jäi ta eemale ka Austraalia lahtistelt. Nüüd eeldatakse, et edetabelis neljandaks langenud Nadal naaseb veebruaris.

«Nadali puhul on muidugi tegemist üksnes kuulujuttudega, aga kuidas on võimalik, et inimene on Prantsusmaa lahtistel imelises vormis ja kuu aega hiljem ei suuda enam üldse mängida? See on äärmiselt kahtlane,» rääkis Rochus. «Aga mingeid asitõendeid pole, kõik on puhtalt jutud.»

«Tennis on füüsiliselt väga raske spordiala ja seetõttu on suur kiusatus kasutada keelatud aineid,» lisas Rochus. «Lance Armstrongi juhtum näitas, et see, kui inimene pole kunagi andnud positiivset dopinguproovi, ei tähenda, et ta oleks puhas. Selleks, et silmakirjalikkust vältida, tuleks ehk doping üldse legaliseerida.»

Nadal pole Rochus’ avaldusi kommenteerinud, küll aga vastas belglasele Twitteri vahendusel Söderling, kirjutades: «Olen aastate jooksul õppinud, et igasuguseid kuulujutte ja muud jama pole mõtet kommenteerida.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles