Jälle suusatüli: rootslased süüdistavad Norra ankrumeest mustades võtetes

Kristjan Jaak Kangur
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nii lõppes La Clusaz's meeste teatesõit - norralane Sjur Roethe ees, pettunud Marcus Hellner tema selja taga.
Nii lõppes La Clusaz's meeste teatesõit - norralane Sjur Roethe ees, pettunud Marcus Hellner tema selja taga. Foto: SCANPIX

Täna Prantsusmaal La Clusaz’s peetud murdmaasuusatamise MK-sarja teatesõit lõppes järjekordse skandaaliga, kui rootslased süüdistasid pärast finišit Norra koondise ankrumeest Sjur Røthet ebaausates võtetes.

Norra võitis sõidu, edestades Rootsit 0,5 sekundiga. Seejuures oli pärast 2006. aastat tegu esimese korraga, kui norralased suutsid teatesõidu võita ilma Petter Northugi abita. Rootslased esitasid aga pärast sõitu protesti, kuna nende hinnangul vahetas Røthe lõpusirgel lubamatul kombel rada ja surus Marcus Hellneri peaaegu piirdeaedadesse.

«Andsime protesti sisse, las kohtunikud otsustavad,» lausus Rootsi abitreener Robin Johansson Expressenile. «Nii pole aus, ta küll ei lükanud Hellnerit otseselt eest, aga kindlasti blokeeris teda,» väitis ka suusaekspert Anders Blomquist telekanalis SVT.

Norralased leiavad seevastu, et Hellnerist eespool lõpusirgele tulnud Røthel oli täielik õigus oma soovi kohaselt rada valida. Sama arvas ka Rootsi sprindikoondise treener Arild Monsen. «Røthe käitumine oli pisut piiripealne, aga ta oli eespool ja tal on õigus rada valida,» ütles ta. Tõsi – Monsen on rahvuselt norralane…

Blomquist esines lisaks eetris ka arvamusega, et võistluste žürii kipub sellistes olukordades niikuinii norralaste kasuks otsustama. «Aga teame ju niikuinii juba ette, et protest lükatakse tagasi. Norral on rahvusvahelises alaliidus teatavasti väga suur mõjuvõim,» kurtis ta.

«See on täiesti idiootne jutt,» põrutas seepeale Norra koondise peatreener Trond Nystad. «Vaadaku kasvõi Val Müstairi võistlust, kus Hellner Petter Northugist samuti jõuliselt mööda läks. Rootslased võiksid üldiselt rohkem suusatamisele keskenduda.»

Kolmanda kohaga lõpetas La Clusaz’s Tšehhi meeskond, kes kaotas Norrale 0,8 sekundiga. Neljandaks jäetud Venemaa kaotas 9,3 sekundiga, kui nende ankrumees Ilja Tšernoussov lõpusirgel komistas ja kukkus. Viiendana lõpetanud Saksamaa jäi võitjast maha juba üle minuti.

Vaata videot sõidu lõpplahendusest SIIT.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles