Kirjanik, kes jättis veel mõningaid saladusi õhku

Madis Kalvet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lance Armstrong tunnistas küll dopingu tarvitamist, kuid paljude hinnangul ei suutnud ta olla piisavalt avameelne.
Lance Armstrong tunnistas küll dopingu tarvitamist, kuid paljude hinnangul ei suutnud ta olla piisavalt avameelne. Foto: Reuters/ScanPix

Lance Armstrong tunnistas küll dopingu tarvitamist, kuid paljude arvates ei kahetse ta tehtut.

Lance Armstrongi eelmisel nädalal antud intervjuu Oprah Winfreyle kütab endiselt kirgi. Kuigi endine jalgrattaäss tunnistas dopingu tarvitamist, kinnitas ta sisuliselt fakti, milles teda on pikalt kahtlustatud. Uusi ja šokeerivaid paljastusi mees aga ei teinud ning ka avameelsusest jäi puudu.

Nii jättis Armstrong ka intervjuud andes mulje, et tegelikult tal ei olegi kahju ja ülestunnistuse tegi ta vaid seetõttu, et sel hetkel oli see juba möödapääsmatu.

«Mõistusega võttes pidi ta tundma süümepiinu, kuid emotsionaalselt ta seda ei suutnud. Põhimõtteliselt Armstrong teadis, mida ta peab tegema, kuid emotsionaalselt ei suutnud ta seda välja mängida, kuna tal on tõsised isiksuseprobleemid,» sõnas The Sunday Timesi ajakirjanik David Walsh, kes on ameeriklast pikalt dopingu tarvitamises süüdistanud.

«Kui vaadata neid päevi, kus sponsorid lahkusid, siis kaotasin päevaga 75 miljonit dollarit.»

Kuigi Walsh jäi omal ajal seetõttu ise ameeriklase turmtule alla, märkis ajakirjanik nüüd, et tal on endisest rattakuulsusest isegi kahju.

Suur rahaline kahju

Loomulikult pole kogu dopingusaaga Armstrongi ülestunnistusega veel lõppu saanud. USA Antidopingu Agentuuri (USADA) peadirektor David Howman märkis, et mitmedki olulised küsimused ripuvad veel õhus. USADA endine tegevjuht Terry Madden aga kinnitas, et Armstrong valetas, kui ütles intervjuus, et ta pole neile kunagi annetusi teinud.

Uute valede rääkimises süüdistamine võib olla üks ameeriklase väiksemaid muresid, kuna tulevikus võib teda ähvardada ka vanglakaristus. Armstrongile võib saatuslikuks saada tõik, et ta on kohtus vande all valetanud, ja lisaks kuulus ta USA riigiettevõtte toetatud tiimi koosseisu (US Postal Service), kus ta oli allkirjastanud dopingu kasutamist keelava lepingu.

Ka majanduslikust aspektist andis ülestunnistus talle kõva põntsu. «Kui vaadata neid päevi, kus sponsorid lahkusid, siis kaotasin päevaga 75 miljonit dollarit (58 miljonit eurot). Tõenäoliselt ei tule see raha enam kunagi tagasi,» rääkis Armstrong intervjuus Oprah’le ning tunnistas samas, et tema soov oleks vabaneda eluaegsest võistluskeelust. Forbesi andmetel kaotas endine rattur ülestunnistusega aga tulevast teenistust silmas pidades 155 miljonit eurot.

Siiski tundub, et Armstrongile on jäänud ka omajagu mõjukaid toetajaid, kes eelkõige hindavad tema panust vähivastases võitluses. Nii uuriti samuti vähi alistanud Denver Nuggetsi korvpallitiimi treeneri George Karli käest, kas ta toetab endiselt Armstrongi.

«See on väga raske küsimus ja natuke isegi ebaõiglane. Ma toetan teda kui inimest, kes on teinud meeletult tööd vähivastases võitluses. Ma tahan, et Livestrongi (Armstrong asutas fondi 1997. aastal pärast vähi alistamist) organisatsioon jääks püsima. Ma ei tea, kas ta ise jääb asjaga seotuks, kuid ma tahan, et see missioon jätkuks, ja kui ma saan kuidagi aidata, siis ma teen seda. Tean, et tahate teada ka minu kui treeneri seisukohta, ja selles mõttes on olukord kurb,» sõnas Karl Denver Postile.

Nii loodab Nuggetsi peatreener, et endine rattur oleks ka edaspidi vähivastases võitluses esirinnas. «Livestrong on teinud meeletult head tööd. Mina toetaksin teda. Kui ma tegelen mõne asjaga, mis puudutab vähki, siis ma näeksin hea meelega teda enda kõrval, kuna ta on olnud selles valdkonnas suurepärane liider,» lisas korvpallitreener, kes asutas George Karli vähivastase fondi.

Andestus saabub peagi?

Ka Armstrongi hea sõber näitleja Matthew McConaughey usub, et aja möödudes suudab Armstrong taas jalule tõusta. «Algus on kindlasti väga raske ja olukord on ka edaspidi armetu. Siiski ta tegeleb sellega ja ta saab sellega ka hakkama. Minu arvates on tema pärandiks see, mis ta tegi vähivastases võitluses. See on see, mis jääb temast pikemaks ajaks meelde,» sõnas McConaughey MTV Newsile.

Nii on paljud segaduses, mida teha edasi Armstrongi võitudest maha jäänud pärandiga. Tähelepanu keskpunktis olles andis Armstrong välja ka mitu raamatut ning paljude jaoks on nüüd tegemist tühipalja õhuga. Nii otsustas näitas Sydneys asuv Manly raamatukogu paigutada kõik ameeriklase väljaanded edaspidi ilukirjanduse sektsiooni.

Samas spekuleeritakse juba mõnes kohas selle üle, et tehtud avaldustele võib kunagi järgneda uus raamat ja miks mitte isegi film.

«Ameeriklased andestavad talle. Ma arvan, et tal ei teki elatise teenimisega raskusi. Paari kuuga saab tema jaoks kõik korda,» sõnas 1988. aasta Souli olümpiamängudel 100 m jooksus esimesena üle finišijoone jõudnud, kuid seejärel dopingukontrollis põrunud Ben Johnson intervjuus BBC Radio Five Live Sportsweekile.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles