Romanenkov täitis EMil korraga kolm eesmärki

, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Viktor Romanenkov.
Viktor Romanenkov. Foto: Reuters/ScanPix

13 aastat tagasi sai Margus Hernits Euroopa meistrivõistlustel meeste üksiksõidus 13. koha, mis on jäänud Eesti meesuisutajate parimaks tulemuseks. Pole aga sugugi võimatu, et tänavu lööb Viktor Romanenkov selle üle – just 13. kohal on 19-aastane noormees Zagrebis peetaval EMil lühikava järel.

Loosi tahtel esimeses grupis jääl käinud Romanenkov teenis kohtunikelt hindeks 59,66 punkti, tabades sellega kolm kärbest ühe hoobiga – tegemist on tema isikliku rekordiga, mis ühtlasi tagas talle koha lõppvõistlusele ehk vabakava esitama (30 võistlejast sai edasi 24 – toim), lisaks täitis ta maailmameistrivõistluste normi.

«Võtsin ennast sajaprotsendiliselt kokku, olin keskendunud, võitlesin ainult iseendaga,» selgitas Romanenkov. «Ma ei mõelnud millelegi muule, olin täielikult kavas sees. Ei kuulnud, mis toimus ümberringi, lihtsalt tegin oma tööd, nagu pidin.»

Käimasolevast hooajast tuleb tiitlivõistlustele pääsemiseks täita Rahvusvahelise Uisuliidu (ISU) kehtestatud tehnilise hinde normatiivid, ja kui vabakava normi ületas Romanenkov juba sügisel Austrias peetud võistlusel, siis lühikavas sai ta vajaliku tehnilise hinde kätte eile – MM-norm on 35 punkti, Romanenkov sai 35,11 punkti. Muide, kui võrrelda tehnikahindeid, siis selles arvestuses oli Romanenkov eile kümnes.  

«Olen väga õnnelik, et täitsin MMi normi, see oli meil EMi jaoks püstitatud eesmärk,» avaldas varem oma ema Oksana Romanenkova käe all harjutanud, kuid mullu kevadest Anna Levandi juhendamisel treeniv Romanenkov. «Kindlasti ei tohi praegu veel lõdvaks lasta. Täna on väike puhkus, üks trenn ja homme vabakava, seal tuleb veel rohkem pingutada ja täielikult keskenduda.»

Paar nädalat tagasi Riias võisteldes oli Romanenkov vabakavaga pisut hädas, nimelt on selles 12 hüpet ja kava ei taha veel kuidagi eksimusteta välja tulla. «Trennis saame veel mõelda ja vaadata, milliseid elemente teen ja kas peaks midagi vahetama,» selgitas ta. «Praegu on tähtis, et ma üle ei mõtle. Laupäeval on vaja veel kord iseendaga võidelda ja siis, ma arvan, võin oma tulemuse üle õnnelik olla.»

Kuigi praegu on pinnas soodne, et teha oma parim tulemus tiitlivõistlustel, ei tahtnud 2010. aastal Tallinnas EM-debüüdil 29. koha saanud ning mullu 23. positsioonil lõpetanud Romanenkov sündmustest ette rutata. «Ma pole selle peale üldse mõelnud, mis koha lõpuks saada võiksin, ma ei tee seda kunagi,» kinnitas ta. «Peamine on teha puhas sõit.»

Lühikava järel on liidrikohal prantslane Florent Amodio, kes teenis 89,82 punkti. Teine on 88,80 punktiga hispaanlane Javier Fernandez ja kolmas 83,93 punktiga prantslane Brian Joubert.

Eile õhtul jagati välja EMi esimene medalikomplekt, kui parimad selgusid paarissõidus. Lühikava järel olid liidrikohal tiitlikaitsjad Tatjana Volosožar ja Maksim Trankov 73,23 punktiga.

Täna asub võistlustulle Eesti koondise suurim lootus Jelena Glebova, esitades esmalt lühikava. Tema isiklik rekord 58,13 punkti pärineb detsembris peetud Eesti meistrivõistlustelt. Nädala alguses avaldas Glebova treener Igor Krokavec Vikerraadiole, et loodab hoolealuselt karjääri parimat kohta EMil, seni oli ta edukaim kodusel EMil Tallinnas, kui oli kümnes.

«Ma ei ole püstitanud eesmärki, mis koha tahan saavutada, vaid ma lihtsalt püüan mõlemas kavas teha parima ja näidata, mida suudan,» ütles Glebova.

Õhtul selgub paremusjärjestus jäätantsus, Eesti paar Irina Štork – Taavi Rand on lühitantsu järel 14. kohal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles