Baruto peab end taas tõestama hakkama

Madis Kalvet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Baruto (paremal) heitlemas yokozuna Hakuhoga.
Baruto (paremal) heitlemas yokozuna Hakuhoga. Foto: martinalunau.jalbum.net

Aasta esimene suurturniir tõi Barutole kaheksa võitu ja üle pika aja õnnestus tal turniiril lõpuni heidelda.

Eelmise aasta kaks viimast sumo suurturniiri vigastuste tõttu pooleli jätnud Baruto oli seetõttu pühapäeval lõppenud Hatsu-basho eel sundseisus ning ozeki tiitli taastamiseks oli tal vaja koguda kümme võitu. Üle pika aja suutis ta turniiri lõpetada, aga võite kogunes kaheksa.

Kui eelmise aasta viimane turniir jäi eestlasel teise võistluspäeva järel pooleli vasaku jala tagumise reielihase rebendi tõttu ja sellele eelnenud mõõduvõtu katkestas ta pärast kolmandat matši varbaluu murru tõttu, siis sel korral õnnestus üle pika aja kõik 15 kohtumist ära pidada.

«Peamiseks eesmärgiks oli ikka üle poole aasta taas üks turniir lõpuni kaasa teha ja mitte traumat saada. Tuleb siiski tunnistada, et tulemus paremate killast just ei olnud,» avaldas Baruto eile. «Võistlusolukorraga kohanemine, et kõigega harjuda, võttis ikka esimesed viis-kuus päeva aega. Kui mingi hetk sain asjale enam-vähem pihta, siis mõnda aega jälle ei saanud. See oli kokkuvõttes siiski positiivne, et õnnestus koguda rohkem võite kui kaotuseid. Vahepeal oli tunne hea, samas mingi hetk läksin jälle liiga kangeks.»

Mäletatavasti tõi eelmisel aastal Hatsu-basho Barutole palju rõõmu, kui ta teenis Tokyos karjääri esimese turniirivõidu. Tänavusele heitlusele tuli eestlane aga mitme vigastuse järel ja see tekitas kokkuvõttes ka mõningaid probleeme.

«Kohati mõtlesin natuke üle ja eks oli ka pinge peal. Oli vaja teenida kümme võitu ja ei teadnud, kas õnnestub üle pika aja turniir lõpuni kaasa teha ning taas võistlusrütmiga harjuda,» märkis ta.

Turniiri järel Baruto tervisliku seisundi üle ei kurtnud, kuid samas on eestlast seganud vasaku põlve vana vigastus ja ka yokozuna Hakuho märkis Barutoga peetud matši järel, et eestlase varasemalt kannatada saanud ihuliige ei ole just kõige paremas seisus. «Eks ole paremaid ja halvemaid päevi, kuid ega väga hull ka olnud,» jäi Baruto siiski positiivseks.

Pühapäeval lõppenud turniiriga oli eestlasel teatavasti võimalik taastada ka ozeki staatus – selleks oleks ta pidanud võitma kümme matši. Kuna Baruto suutis alistada kaheksa vastast, tuleb tal jätkata sekiwake’na.

«Barutol on olnud vigastuste tõttu rasked ajad. Tal ei õnnestunud ozeki staatuse taastamiseks kümmet võitu koguda ning seega peab ta alustama otsast peale ja töötama ennast uuesti üles nagu teisedki sekiwake’d,» kirjutas Jaapani ajaleht AJW.

«Selleks on vaja kolme turniiriga koguda 33 võitu. Elame-näeme, kas see on võimalik või mitte,» täpsustas Baruto.

Eestlase igapäevaelu aga eesmärgi mittetäitmine muuta ei tohiks. «Väga eriti ei mõjuta. Ei oska selle kohta midagi täpsemat öelda,» märkis sumotor.

Aasta teine suurturniir peetakse Osakas 10.–24. märtsini ning seal on Barutol taas võimalus hakata koguma võite, et pürgida teist korda ozeki tiitli poole. Siiski ei soovinud praegu sekiwake staatuses olev eestlane kõrgeid sihte seada.

«Üks nädal on vaba ning siis vaatame ja otsustame, kuidas treeningutega jätkata. Turniir alles sai läbi ning seega on vara hakata mingeid eesmärke püstitama,» arvas ta.

Baruto jahtis eelmisel aastal ka sumomaailma kõige kõrgemat tiitlit ehk yokozuna positsiooni, kuid sellest jäi tal siiski puudu ja aasta teises pooles kerkis ihaldatud kõrgustesse hoopis Harumafuji. Kui yokozuna’ks saamise järel valmistas ta oma maadlusega alguses pettumuse, siis tänavusel esimesel turniiril näitas ta head taset, alistades kõik vastased ja teenides sellega karjääri viienda üldesikoha. «Võib öelda, et tugevamaks on ta kindlasti läinud ning ta näitas väga häid esitusi,» kiitis Baruto. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles