Piiroja: Norra palgad pole Hiina omade kõrval midagi

Madis Kalvet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Raio Piiroja treenis detsembris FC Floraga, kuid nüüdseks on ta jõudnud juba Hiina, kus ilmselt sõlmib lepingu Chengdau Bladesiga.
Raio Piiroja treenis detsembris FC Floraga, kuid nüüdseks on ta jõudnud juba Hiina, kus ilmselt sõlmib lepingu Chengdau Bladesiga. Foto: Liis Treimann

Pikalt Eesti jalgpallikoondises kaptenipaela kandnud, kuid eelmisel aastal rohkem vigastustega heidelnud Raio Piir­oja tegi tänavu FC Flora ridades korralikult trenni ning nüüd askeldab ta juba Hiinas, kus keskkaitsja on lähedal lepingule sealses esiliigas mängiva Chengdu Bladesiga.

Esimesed sõpruskohtumised on Piirojal kauges Hiinas juba peetud ja kirjas on ka peaga löödud värav. Lisaks on kokkuleppele jõutud lepingutingimustes, kuid allkirju paberitel veel pole. Kuigi jalgpallimaailmas pole enne seda midagi kindel, peaksid nädala lõpuks asjad klaarid olema ja eestlast ootab seejärel ees üks hooaeg Hiina esiliigas.

Kui pikka aega oli õhus võimalus, et keskkaitsja alustab hooaega Floras ja teda saab näha ka kodustel meistrivõistlustel, siis tänu koondisekaaslasele Taavi Rähnile tekkis tal võimalus ennast proovile panna uues keskkonnas. Kaks eelmist hooaega Hiina esiliigas Tianjin Songjiangi ridades pallinud Rähn esindab algaval hooajal Hunan Billowsi tiimi.

«Taavi on Hiinas tugev nimi ja tema endine juhendaja on Chengdu peatreener,» avaldas Piiroja Hiinasse sattumise tagamaid.

Praegu käib hooajaks ettevalmistumine ning kõik esiliigameeskonnad harjutavad koos ühes hiiglaslikus treeningkeskuses. «See on suhteliselt omapärane, et kõik tiimid on niimoodi koos. Samas seetõttu saan ka Taaviga iga päev kokku. Enamasti käime kusagil restoranis söömas, kuna baasis ei oska midagi valida,» muigas Piiroja.

Viimati osales keskkaitsja sõprusmängus, kus viigistati 2:2 ühe Põhja-Korea tiimiga. Eestlane viibis väljakul esimesed 45 minutit ja lõi juba teisel minutil peaga värava, avapoolaeg lõppes Chengdu 2:0 paremusega. «Jalg pidas treeningmängu hästi vastu ning selle koha pealt pole midagi kurta. Siia saabudes osalesin veel ühes mängus 20 minutit,» sõnas ta. «Kliima on normaalne ning vanadel kontidel on hea soe olla. Eks soe kliima ja palganumber tõmbavad siia.»

Piiroja on suurema osa karjäärist veetnud Norras, kuhu paljud eestlased on läinud ka muudes eluvaldkondades raha teenima, ent keskkaitsja sõnul on Hiinas pakutavad summad hoopis teises suurusjärgus. «Kui Norra on hea koht mängimiseks, siis rahaliselt pole neil Hiinale midagi vastu panna. Neid pole mõtet omavahel võrrelda,» tunnistas ta. «Ega midagi kindlat ju veel rääkida ei saa. Kõik on küll kokku lepitud, kuid allkirju veel pole.»

Pikakasvuline Piiroja märkis, et Hiina klubid otsivadki Vanast Maailmast enamasti suurt kasvu mehi, kuid ka kohalikud ei ole just kõige lühemad. «Euroopast võetakse siia mehi, kes on 190 cm või rohkem. Samas on ka siin pikki mehi ja üks ründaja on minust isegi peajagu pikem,» avaldas Piiroja.

Lisaks palliväljakul hiinlastega võitlemisele tuleb eestlasel hakkama saada uues keelekeskkonnas. «Igas meeskonnas on tõlk, kuna muidu oleks võimatu asju ajada. Kõik käib läbi tõlgi. Linnapeal olles tuleb jälle talle helistada, et ta seletaks taksojuhile, kuhu on vaja sõita. Vaid mängu ajal peab ise asjadega hakkama saama,» lisas Piiroja lõbusalt.

Seni ei ole eestlane veel oma uude kodulinna, Hiina keskosas paiknevasse Cheng­dusse jõudnud. Euroopa mõistes on tegemist loomulikult hiidlinnaga ning seal elab umbes 14 miljonit inimest. Chengdu läheduses asub ka mitu järve, kus Piiroja saaks oma lemmikhobi kalapüügiga tegeleda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles