Eesti-Šotimaa: värvikas ajalugu ja tuttavad treenerid

Madis Kalvet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Henrik Ojamaa Eesti jalgpallikoondise trennis.
Henrik Ojamaa Eesti jalgpallikoondise trennis. Foto: Toomas Huik

Eesti jalgpallikoondis peab kolmapäeval aasta esimese maavõistlusmängu –Aberdeenis minnakse vastamisi Šotimaaga. Kuigi need koondised pole pikka aega kohtunud, on 1990ndatest meenutamist küllaga.

Kindlasti mäletavad jalgpallifännid Sergei Bragini väravat 1993. aastal šotlaste vastu, mis oli eestlaste esimene tabamus MM-valiksarjas (mäng kaotati 1:3). Samavõrra väärivad meenutamist 1996. aastal Tallinnas ära jäänud mäng ning 1997. aastal Monacos ja 1999. aastal Tallinnas tehtud 0:0 viigid. Seni on eestlased ja šotlased läinud palliplatsil vastamisi seitsmel korral ja seni pole Eesti veel kordagi lahingust võitjana väljunud.

«Šotimaa on meie jaoks väga tugev vastane. Jalgpall on nende elus tähtsal kohal ning õhkkond staadionil saab olema eriline. Peame olema valmis nende oludega kohanema. Võib öelda, et kõik asjaolud on nende kasuks,» rääkis Eesti koondise peatreener Tarmo Rüütli.

Igapäevaselt Šotimaal Motherwelli ridades palliv ründaja Henrik Ojamaa avaldas, et šotlased loodavad eelseisvast kohtumisest kindlasti võitu ning kõik mängijad soovivad uuele peatreenerile Gordon Strachanile muljet avaldada.

Hiljuti teatas Motherwelli peatreener ja nüüdne Šotimaa koondise abitreener

Stuart McCall kohalikule meediale, et tal õnnestus Eestiga peetava sõpruskohtumise eel Ojamaa käest saada infot eestlaste mängustiili kohta.

«Paar päeva enne Šotimaa koondise abitreeneriks saamist ta uuris minu käest, kuidas Eesti mängib. Ega ta minu käest midagi väga teada ei saanud,» muigas Ojamaa. «Ütlesin, et enamasti mängime 4-4-2, kuid eks ta on enamikku minu koondisemänge ka vaadanud. Tavaliselt soovib peatreener mulle edu, seekord ta ei soovinud. Eks meeskonnas ole ikka sõbralikku lõõpimist.»

Ojamaa ei ole ainus Eesti koondislane, kes šotlaste treeneripingil istuvate meestega hästi tuttav on. Nii oli Šotimaa koondise praegune peatreener Strachan see mees, kes tõi Tarmo Kingi omal ajal Middlesbrough’sse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles