Dakar Rally Team Estonia tutvustas sõitjaid ja tulevikuplaane

Kaarel Täll
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Dakar Rally Team Estonia tutvustusüritus. Pildil on Jaan Naaber, Mart Meeru ja Toomas Triisa.
Dakar Rally Team Estonia tutvustusüritus. Pildil on Jaan Naaber, Mart Meeru ja Toomas Triisa. Foto: Toomas Huik

Üle saja inimese nii meedia, motospordi kui ärivaldkondadest kogunes teisipäeval Club Venusesse, et olla tunnistajaks Dakar Rally Team Estonia suure seikluse avamisele. 2005. aasta oli viimane kord, kui Eesti lipp lehvis Dakari maratonrallil, traditsioon saab jätku aastal 2014, mil mootorratturid Toomas Triisa, Mart Meeru ja Jaan Naaber kavatsevad maailma ühel raskeimal ja samas unikaalseimal võidusõidul startida.  

Kohalviibinute seas oli enamus Dakaril käinud eestlastest. 1991. aastal Kamaziga Dakaril esimeste eestlastena kihutanud Joel Tammeka, Enno Piirsalu ja Juhan Anupõld, aastal 2003 esimese Eesti tsiklimehena Dakaril startinud Mart Lajal ja 2005. aastal Dakaril võistlenud Taivo Luik, kellega koos osales samal aastal ka Andres Rätsepp. Dakaril käinud jagasid oma muljeid ja nende kõigi sõnavõttudest jäi kumama rahulolu, et eestlased taas selle teekonna ette võtavad.

Suure meediahuviga avasündmusel tutvustati Dakar Rally Team Estoniat ja selle sõitjaid. Nagu paljudel motosportlastel, on ka nendel kolmel mehel Dakari mõtteid varemgi peas liikunud, konkreetsemaks hakkas plaan minema umbes aasta aega tagasi. Nüüd, pisut vähem kui aasta enne 2014 aasta Dakari, mis sõidetakse Lõuna-Ameerikas, oli aeg küps, et oma eesmärkidega avalikkuse ette tulla. Dakarile pääsemine pole aga lihtne, seda mitmes mõttes, kuid raskused ongi selleks, et neid ületada. Nimelt peavad Toomas Triisa, Mart Meeru ja Jaan Naaber läbima vähemalt ühe FIM Cross Country MM-sarja kuuluva maratonralli, üheks valikuks aprilli alguses Abu Dhabis sõidetav etapp. Et aga sinna mitte nö külmalt minna, starditakse juba kuu aja pärast. 8.-15. märtsil Tuneesias toimuval Tuareg Rally’il.

Teine pool on majanduslik pool, Dakar Rally Team Estonia miinimumeelarve on 300 000 eurot, millega aktiivselt tegeletakse. See hõlmab endas nii ettevalmistust, kui tsiklite renti ja teenindust rallidel. Toomas Triisa ja Mart Meeru on valinud endale Hollandi meeskonna HT Rally Raid, mis valmistab ette spetsiaalseid maratonrallideks mõeldud Honda  tsiklid. Avasündmusel olid kohal nii tsiklid, kui meeskonna juht ja omanik Henk Hellegers, kes on väga pika Dakari kogemusega. Tänavu oli Hellegers Dakaril Honda tehasemeeskonna juht ja avasündmusel rääkis ta Dakarist mitmes võtmes.

Jaan Naaber stardib nii ettevalmistavatel rallidel kui Dakaril KTM 450 Rally Replica tsikliga ja nii tema kui kogu meeskond on saanud ning saab hulgaliselt nõuandeid KTM Eesti juhi Mart Lajali käest. Samuti on jaganud ja jagavad ka edaspidi oma kogemusi sarnaselt Lajaliga Dakaril käinud Taivo Luik ja Andres Rätsepp.

Dakar Rally Team Estonia koosneb kolmest väga erinevast sõitjast, Toomas Triisa on 20 aastase motospordi taustaga, millest suurem osa on olnud motokross, viimastel aastatel on ta rohkem sõitnud enduurot. Mart Meeru on sina peal mitme motospordialaga, suvel jetid, talvel mootorkelgud ja loomuliukult ka tsiklid, peaasjalikult on ta tegev enduuros ja kestvuskrossidel. Jaan Naaber on nimetatud kolmikust väikseima motospordi taustaga, kuid motospordihuviline on olnud ta pikalt. Tema Dakari ettevalmistusse kuulub muuhulgas nelja täispika maratoni jooksmine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles