Tšehhide suurimad lootused lasuvad üllataja õlul

, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Detsembris Pokljukas karjääri esimese MK-etapi võidu teeninud Gabriela Soukalova on Nove Mesto MMil tšehhide esinumber.
Detsembris Pokljukas karjääri esimese MK-etapi võidu teeninud Gabriela Soukalova on Nove Mesto MMil tšehhide esinumber. Foto: AP/Scanpix

Tšehhitar Gabriela Soukalova alustas käimasolevat hooaega muinasjutuliselt, sõites esimese viie võistlusega välja oma karjääri viis paremat tulemust MK-sarjas. Tõelise hoo sai ta aga sisse kolmandal etapil Pokljukas, kui võitis sprindi, oli jälitussõidus teine ja sai ühisstardiga sõidus 3. koha.

«Mul pole sõnu kirjeldamaks, kui õnnelik olen,» õhkas 23-aastane Soukalova. «Ma ei uskunud, et midagi sellist võiks juhtuda. Ma ei arvanud, et suudan kunagi MK-etapi võita.»

Soukalova siiral imestusel on ka üsna lihtne seletus – eelmise hooaja lõpupoole haigestus ta mononukleoosi ega saanud väga pikalt treenida. «Kolm kuud ei saanud ma midagi teha, neljandal kuul hakkasin end vaikselt liigutama. Taastumine võttis nii kaua aega, et kiirustrennidega sain alustada alles kolm nädalat enne MK-sarja algust,» avaldas Soukalova ajakirjale Biathlonworld antud intervjuus. «Väga raske oli kolm kuud niisama istuda. Kui lõpuks uuesti treenima hakkasin, ei suutnud ma isegi 30 minutit joosta, pidin pidevalt peatuma ja puhkama.»

«Tegelikult oli see üldse stressirohke aeg, sest mu isa võitles samal ajal vähiga. Eelmine aasta oli minu ja mu perekonna jaoks väga halb,» lisas ta.

Soukalova jõudis laskesuusatamiseni tänu vanematele, kes talle esmalt murdmaasuusatamist tutvustasid. Muide, tema ema, samuti Gabriela, neiupõlvenimega Svoboda, võitis 1984. aasta Sarajevo olümpial Tšehhoslovakkia koosseisus teatesõidus hõbemedali. «Vanemate sõnul hakkasin ma suusatama enam-vähem samal ajal kui kõndima, umbes kaheaastaselt, esimene võistlus oli viieselt,» meenutas Soukalova. «Laskesuusatamisega alustasin 16-aastaselt. Esimene võistlus oli kohutav, tabasin sprindis kümnest märgist vaid ühe, aga see ala ikkagi meeldis mulle.»

Soukalova vanemad töötavad ülikoolis õppejõududena ning tegutsevad ka treeneritena. Just nende käe all ta varem õpingute tõttu üksinda treeniski, kuna aga sunnitud pausi ajal lõpetas ta kooli, liitus ta tänavuse hooaja eel Jindrich Šikola grupiga, kus treenib ka Tšehhi naiste senine esinumber Veronika Vitkova. Seda peabki Soukalova üheks põhjuseks, miks tulemused ülesmäge hakkasid minema. «Ma pole päris kindel, mis juhtus, aga usun, et uuel treeneril ja teiste tüdrukutega treenimisel on kindlasti oma osa,» mõtiskles kunstikoolis tudeerinud Soukalova. «Lisaks on mu isa nüüd terve ja ma pole enam selle pärast stressis.»

Pärast ülimalt edukat hooaja algust tabas Soukalovat jõulude ajal tagasilöök, kui ta haigestus ja oli sunnitud Oberhofi MK-etapi vahele jätma. Seetõttu oli ta Nove Mestos peetava MMi eel eesmärkidest rääkides üsna ettevaatlik.

«Voodist võistlustele minnes ei saa eeldada, et tulemused on head. Tundsin end treeningul üsna kehvasti,» rääkis Soukalova mõni päev enne MMi algust Tšehhi ajakirjanikele.

«Tean, et see võib mõnele väga imelikult kõlada, aga tahaksin mõnel võistlusel 20 parema seas olla. Mõte, et võistlen kodupubliku ees, on üsna närvesööv. Ma pole kunagi varem sellises olukorras olnud ja seetõttu ei oska aimatagi, kas suudan pingega toime tulla.»

Tänavuse hooaja üks üllatajaid Soukalova pole aga tšehhide ainus lootus – MK-sarja üldarvestuses leiab eesotsast veel teisigi Tšehhi koondislasi. Soukalova paikneb enne esimesi individuaalstarte 9. kohal, Veronika Vitkova 15. real.

Meeste seas on tänavu heas hoos olnud Ondrej Moravec, kes on kokkuvõttes 13. kohal, kuus aastat tagasi MMil hõbeda ja pronksi võitnud Michal Slesingr hoiab 20. positsiooni. Tasapisi on vormi leidmas ka mullusel MMil 20 km tavadistantsil pronksmedali võitnud Jaroslav Soukup, kes sai suvises treeninglaagris jalgrattaga kukkudes tõsiselt viga ning oli oht, et tema karjäär on läbi, kuid 30-aastane tšehh keeldus alla andmast ja jaanuari alguses naasis ta võistlustulle. «Olen eelkõige äärmiselt õnnelik, et saan jälle võistelda,» lausus ta MMi eel. 


MM arvudes

•    1. korda toimub laskesuusatamise MM Tšehhis

•    8 päeval asuvad sportlased võistlustulle

•    10 Eesti laskesuusatajat kuulub MM-koondisesse

•    11 medalikomplekti jagatakse MMi ajal välja

•    43 riigi sportlased osalevad MMil

•    46. korda peetakse laskesuusatamise maailmameistrivõistluseid

•    377 sportlast on võistlusteks üles antud

•    451 meediaesindajat on MMile akrediteeritud

•    1360 vabatahtlikku aitavad MMi läbi viia

•    150 000 pealtvaatajat ootavad korraldajad võistlusi vaatama

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles