Janar Talts ja Kristjan Kangur töötlesid finaalis teineteist eestikeelsete lausetega

Peep Pahv
, sporditoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Janar Talts (valges) ja Kristjan Kangur.
Janar Talts (valges) ja Kristjan Kangur. Foto: SCANPIX

Pühapäeva õhtul tehti Eesti korvpallis ajalugu – kaks eestlast kohtusid Euroopa tippliigade hulka kuuluva Itaalia karikavõistluste finaalis. Mõlemad mehed, nii Kristjan Kangur Sienas kui ka Janar Talts Vareses etendasid oma meeskonnas olulist rolli. Nad mängisid võrdselt 23 minutit. Kanguri arvele kanti kaks punkti, Talts kogus oma kontosse neli silma ja kaheksa lauapalli. Karikavõitjaks krooniti Kangur ja Siena.

Taltsi sõnul andis peatreener Francesco Vitucci talle ülesande mängida just Kanguri vastu. Ülesannet täites polnud tal aega mõtelda mängu tähtsuse ja vastasseisu erilisuse peale. «Midagi erakordset polnud, tunnen ju Kristjani mängu hästi. Olen vaadanud ka Siena Euroliiga kohtumisi ning tean, millist rolli ta oma meeskonnas täidab,» rääkis Talts töisest poolest. «Kohtusime ju meistrivõistlustel alles nädal tagasi. Samas ei saa eitada, et seekordne mäng oli ikkagi väga huvitav.»

Talts tunnistas, et mängusaginas tuli korduvalt ette olukordi, kus nad Kanguriga teineteist eesti keeles töötlesid. «Sellist nokkimist tuli ikka ette. Kuna vastasmeeskonnas oli ka Viktor Sanikidze, kasutasin vahepeal ka venekeelseid väljendeid,» rääkis Talts naerdes. Nagu mängu tulemus näitab, ei aidanud Taltsi töötlemisoskus meeskonda võidule.

Kanguri jaoks pole finaalis kogutud mänguminutites midagi erilist, Talts tõusis aga hooaja seni ühes tähtsamas kohtumises eneselegi ootamatult olulisse rolli. «Positiivne oli see, et ma sain nii palju mängida. Mul pole meeskonnas väga selget rolli ja seepärast ei tea kunagi ette, kui palju ma minuteid saan,» nentis Talts.

Seekord avas Taltsi jaoks ukse nooruke ääremängija Achille Polonara, kes tegutses kohtumise alguses ebakindlalt, ja seda just Kanguri vastu, ning peatreener asendas ta Taltsiga. «Kui meie tsentril pole hea päev, kasutatakse mind number viie peal, mõnikord pean aga tegutsema suure äärena,» rääkis Talts oma positsioonist. «Mingit imemängu ma seekord teha ei suutnud ja nagu ikka ei jää ma oma esitusega rahule.»

Taltsi hinnangul otsustati finaali saatus paljuski avaminutitel, kui Varese jäi 0:18 kaotusseisu. Just Talts oli mees, kes avas lõpuks oma meeskonna punktiarve. «Siena-suguse meeskonna vastu ei tohi sellist algust endale lubada,» tõdes Talts. «Euroliiga kohtumised on näidanud, et isegi Euroopa tippklubid ei suuda nende vastu sellisest seisust välja tulla.»

Varesel oleks siiski imeline tagasitulek peaaegu õnnestunud. Meeletult võideldes jõuti kohtumise lõpu eel Siena kannule, ent rohkemaks jaksu polnud. Otsustavatel hetkedel olid Euroopa tugevaima klubisarja karastusega Siena pallurid kindlamad ja võitsid 77:74.

«Oleksid ei maksa spordis midagi, kuid lõpus oli meil tõesti isegi väike võimalus mäng oma kasuks pöörata,» tunnistas Talts.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles