EOK panustab spordi tulevikku

, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti Olümpiakomitee president Neinar Seli (vasakul) andis eile üle toetustšekid järelkasvutiimi sportlastele, kellega koos poseerib ka suveolümpiaalade tiimi patroon Jaan Talts ning projekti eestvedaja Jaanus Kriisk (paremal.
Eesti Olümpiakomitee president Neinar Seli (vasakul) andis eile üle toetustšekid järelkasvutiimi sportlastele, kellega koos poseerib ka suveolümpiaalade tiimi patroon Jaan Talts ning projekti eestvedaja Jaanus Kriisk (paremal. Foto: Peeter Langovits.

Eesti Olümpiakomitee jagab projekti «Märka järgnevat põlvkonda» raames tänavu noorsportlastele 50 000 eurot.

Spordis on kahjuks üsna palju näiteid sellest, kuidas edukas noorsportlane täiskasvanute klassi edasi ei siirdu, vaid lõpetab sootuks tippspordiga tegelemise, olgu siis põhjuseks raha-, motivatsiooni-, tahtmise või millegi muu puudus. Eesti Olümpiakomitee (EOK) tutvustas eile järelkasvuprojekti «Märka järgnevat põlvkonda», mille üks eesmärke ongi selliste juhtumite vähendamine.

«Mäletan enda sporditegemise ajast, et kui olid 21-aastane, pidid olema juba täitnud suurmeistri normi või sind arvati maha igasugustest toetustest, kriteeriumid olid väga rängad,» meenutas vasaraheitega tegelenud EOK president Neinar Seli 1980. aastaid. «Kui olin meistersportlase normi ära teinud ja olin 23-aastane, lõpetasin tippspordi tegemise, kuna mul puudus igasugune motivatsioon sellega tõsisemalt jätkata.»

Seli Eesti Kergejõustikuliidu presidendiks oleku ajal pandi algus samasugusele noorteprojektile ning kuna see kujunes edukaks, otsustati sama teha ka olümpiakomitees, et tunnustada n-ö noorsooklassi, kuni 23-aastaseid sportlaseid.

«Sel perioodil on just kõige raskem leida ja saada tunnustust, et ei jääda märkamatuks,» sõnas Seli. «Tuleb üle elada see aeg pärast gümnaasiumi kuni selleni, kus põhjamaine mees või naine hakkab tegelikke tulemusi saavutama, ehk umbes 25–27-aastaselt.»

Kõik EOK liikmeks olevad spordialaliidud said esitada kandidaate järelkasvuprojekti stipendiaatideks, tänavu on eelarve 50 000 eurot, mis jagatakse nelja rühma sportlaste vahel: suveolümpiaalade sportlastele 16 000 eurot (ehk kaheksa 2000-eurost stipendiumi), taliolümpiaalade noortele 8000 eurot (ehk neli 2000-eurost stipendiumi), mitteolümpiaalade harrastajatele 12 000 eurot (ehk kuus 2000-eurost stipendiumi) ning pallimängualadele 8000 eurot, lisaks antakse välja kaks noore (á 2000 eurot) ja kaks väga noore talendi stipendiumi (á 1000 eurot).

Tänavu on stipendiumi võimalik saada 1990.–1993. aastal sündinud noortel. «Muidugi on iga rühma sees natuke spetsiifilisemad kriteeriumid, aga üldine põhimõte on kõigil sama teinud – tiimi pääseb sportlane, kes on teinud hea tulemuse õigel ajal ja õiges kohas ehk täiskasvanute klassis,» selgitas projekti eestvedaja Jaanus Kriisk. «Näiteks suveolümpiaalade puhul oli A-kriteeriumiks EMil 12, MMil 16 või olümpial 20 hulka jõudmine.»

Esimesena avalikustatigi suveolümpiaalade noortetiimi liikmed, kelleks on vehklejad Julia Beljajeva ja Erika Kirpu, tõkkejooksja Rasmus Mägi, purjelaudur Ingrid Puusta, maadleja Epp Mäe, tõstja Leho Pent, aerutaja Kaarel Alupere ning kahe peale ühe stipendiumi saanud sõudjad Sten-Erik Anderson ja Kaur Kuslap. Napilt jäi esikaheksast välja vibulaskja Reena Pärnat, kes aga pääses siiski tänu eraettevõttele stipendiaatide hulka.

Noore talendi stipendiumi pälvis eelmise aasta Eesti parimaks noorsportlaseks valitud 17-aastane tennisist Anett Kontaveit. «Mul on au, et mind valiti, nad usuvad minusse ja loodavad, et mul läheb hästi,» rõõmustas Kontaveit. «Stipendium aitab minu eelarvet kokku panna, iga väike abi on suureks toeks, sest tennis on väga kulukas ala.»

Väga noore talendi 1000-eurose tšeki saavad 15-aastane maletaja Ottomar Ladva ja 11-aastane freestyle-suusataja Kelly Sildaru. «Arvasin, et väga noori talente ei tule, aga sain kaks ankeeti, kus esitati kandidaatideks kaks müstilist last, ja loomulikult pidime nad tiimi võtma,» tunnistas Kriisk. «Noore talendi puhul on üks alati see, kes on valitud eelmise aasta Eesti noorsportlaseks, teise valime kevadel ülejäänud alarühmade seast.»

Taliolümpiaalade, mitte­olümpialade ja pallimängude stipendiaadid kinnitab EOK kevadel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles