Ujumislegend nõuab unerohtu tarvitanud kaasmaalastele eluaegset võistluskeeldu

Kristjan Jaak Kangur
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Austraalia meeste ujumiskoondis.
Austraalia meeste ujumiskoondis. Foto: SCANPIX

Austraalia legendaarne ujuja Dawn Fraser tahab, et Austraalia ujumise teatemeeskonda karistataks eluaegse võistluskeeluga.

James Magnussen, Matt Targett, Eamon Sullivan, Cameron McEvoy ja Tommaso D'Orsogna tunnistasid läinud nädalal, et kasutasid enne Londoni olümpiat toimunud koosviibimisel retseptiravimit nimega Stilnox. Vaid võistkonna kuues liige James Roberts kinnitas, et pole antud rohtu tarbinud.

Stilnoxi näol on tegemist toimeainet zolpidemi sisaldava unerohuga, mis pole Rahvusvahelise Antidopinguagentuuri (WADA) keelatud ainete nimekirjas. Küll aga on antud rohu ära keelanud Austraalia olümpiakomitee, kuna selle tarbimine võib endaga kaasa tuua hallutsinatsioone. Olümpiavõitja Grant Hackett on tunnistanud, et sattus karjääri jooksul sellest ravimist sõltuvusse.

75-aastane Fraser, kes võitis aastatel 1956-1964 olümpiamängudelt neli kuld- ja neli hõbemedalit, leiab, et ujujad väärivad karmi karistust. «Inimesed, kes selliseid aineid tarvitavad, peaksid saama eluaegse võistluskeelu, nad ei tohiks enam mitte kunagi võistlema pääseda – eriti antud juhul. Nad annavad noorele põlvkonnale halba eeskuju. Kui ma oleksin ujumisest lugu pidav noor inimene, siis mind sellised sportlased küll ei inspireeriks,» kurjustas Fraser infoagentuuri AP vahendusel.

Pärast oma ülestunnistust peab meeskond nüüd aru andma ka Austraalia spordi aukohtus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles