Laulva suusakaunitari triumf

Kristjan Jaak Kangur
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tina Maze ületas MK-sarjas esimese sportlasena maagilise 2000 punkti piiri.
Tina Maze ületas MK-sarjas esimese sportlasena maagilise 2000 punkti piiri. Foto: AFP/SCANPIX

Maailma karikasarjas purustab tänavu rekordeid konkurentide varjust välja astunud sloveenitar Tina Maze.

MK-sarja teine koht, kaks hõbemedalit Vancouveri olümpialt, kaks hõbemedalit MMidelt – tänavuse hooaja alguseni näis, et sloveenitar Tina Maze saatuseks ongi olla mäesuusatamise igavene teine. Vaid korra, kaks aastat tagasi Garmisch-Partenkirchenis toimunud MMil sai ta suurslaalomis tõusta poodiumi kõrgeimale astmele.

Viimastel aastatel naiste mäesuusatamist nii rajal kui ka leheveergudel valitsenud Lindsey Vonn pidi hooaja MMil saadud ränga põlvevigastuse tõttu enneaegu lõppenuks kuulutama ning alles siis märkas nii mõnigi, millist suurepärast hooaega 29-aastane Maze tänavu teeb. Viimase nelja aasta jooksul MK-sarja üldarvestuses tasa ja targu aina koha võrra tõusnud Sloveenia kaunitar kindlustas 24. veebruaril Meribelis üheksa võistlust enne hooaja lõppu MK-sarja üldvõidu.

Ootamatu ähvardus

Nädal hiljem oli just Garmisch-Partenkirchen talle taas õnnelik paik, sest kiirlaskumise võit ja neljas koht supersuurslaalomis aitasid tal esimesena ületada mäesuusatajate unelmate piiri ehk koguda üle 2000 punkti. Varasem rekord ehk täpselt 2000 silma kuulus legendaarsele austerlasele Hermann Maierile.

«Uskumatu hooaeg. Mul polnud algul mingit plaani punktipiiri jahtida, tahtsin vaid sarja üldvõitu,» lausus Maze pärast võistlust. MMilt kolm medalit võitnud sloveenitar on tänavu poodiumile kerkinud 19 korral, mis on samuti uus MK-sarja rekord. Laupäevane võit kiirlaskumises tõstis Maze aga kolmandaks naiseks, kes on suutnud samal hooajal võita kõik viis mäesuusaala.

Maze pidi aga Saksamaal silmitsi seisma ka edu ja kuulsuse varjupoolega. Enne pühapäevast võistlust teavitas kohalik politsei teda, et kohalikku suusaklubisse oli tulnud anonüümne tapmisähvardus. Korraldajad palkasid seepeale Maze kaitseks eraldi turvamehed.

«Minuga toimuv on väga ebameeldiv, aga küllap käib seegi mängu juurde. Stardis püüdsin sellele mitte mõelda ja keskenduda vaid sõidule. Õnneks ei seganud see mind eriti. Selliste asjadega silmitsi seismine on minu jaoks täiesti uus kogemus ja ma ei oska sellele kuidagi reageerida,» tunnistas Maze. «Kui oled tugev, leidub neid, kes tahavad su edu rikkuda. Elu pole täiuslik. Kuid ma nautisin seda päeva sajaprotsendiliselt.»

Isepäisust näitas Maze juba 2008. aastal, kui lõi lahku Sloveenia koondisest ja pani kokku oma tiimi, andes sellele ambitsioonika nime Team to aMaze. Aja jooksul osavalt oma kuulsuse reklaamituluks muutnud ning muu hulgas isiklikku ehetekollektsiooni omavat Mazet treenib temast 16 aastat vanem itaallasest elukaaslane Andrea Massi.

Just temperamentse Massi tõttu on konkurents Vonniga sel hooajal kandunud ka rajalt välja. Nii üritas Massi Sankt Moritzi etapi järel süüdistada Vonni selles, et see olevat Maze aadressil vandesõnu pruukinud. Läinud hooajal süüdistati Mazet ennast aga reeglitevastase spordipesu kasutamises, mispeale otsekohene Maze paljastas ühe võistluse järel telekaamerate ees rinnahoidja. Vonn ja Maze ise on samas korduvalt rõhutanud, et nende vahel valitseb igati terve sportlik konkurents.

Teiseks kireks muusika

Kolmeaastaselt esimest korda suusad alla saanud Maze pidi juba lapsepõlves harjuma tugeva konkurendiga, sest aasta vanem Janica Kostelic noppis alatasa kõik esikohad. Ootamatu motivatsiooniallika avastas Maze isa, kes lubas ühel päeval, et jätab suitsetamise maha, kui tütar Kostelicist jagu saab. Saigi – ja papa Maze pole Tina sõnul sellest päevast saadik ainsatki mahvi teinud.

Lapsest peale on Mazel olnud veel üks suur kirg – muusika. Kuus aastat kestnud klaveriõpingud pidid samamoodi kui võrkpallgi aja jooksul mäesuusatamise ees taanduma, kuid laulda armastab sloveenitar siiani. Mullu sügisel sai esialgu enda lõbuks kirjutatud lugu «My Way Is My Decision» kohaliku tipp-produtsendi Raay käe all tantsulisema lihvi ja kerkis Sloveenias otsejoones edetabelite tippu, lükates sealt Adele’i ülemaailmse hittloo.

«Ma olen suusataja, mitte laulja, ning mu põhieesmärk on muidugi suusatamine. Aga on nii armas, kui oskad millegi muuga tegeleda. Mul oli nii lõbus ja tahaksin seda veel teha, aga kahjuks pole selleks hooaja jooksul lihtsalt aega,» lausus Maze ootamatu edu järel.

Tina Maze

Sündinud 2. mail 1983

MK-sari – 20 etapivõitu, 58 poodiumikohta, üldvõit 2013

OM – kaks hõbemedalit 2010 (suurslaalomis ja supersuurslaalomis)

MM – kaks kuldmedalit (2011 Garmischis suurslaalomis, 2013 Schladmingis supersuurslaalomis), neli hõbemedalit

Ületas esimese suusatajana MK-sarjas 2000 punkti piiri

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles