Leedulaste uskumatu viskepidu lõpetas Tarva tee Balti liigas

Peep Pahv
, sporditoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Brandis Raley Ross üritab palli korvi alt sisse sokutada, kuid eilse mängu jooksul see tal eriti hästi ei õnnestunud.
Brandis Raley Ross üritab palli korvi alt sisse sokutada, kuid eilse mängu jooksul see tal eriti hästi ei õnnestunud. Foto: Arvet Mägi / Virumaa Teataja

Rakvere Tarval ei tekkinud Prienai vastu sisuliselt mingit võimalust ning Balti liiga veerandfinaali avakohtumise avaveerandaja järel oli sisuliselt selge, kes sellest paarist edasi poolfinaali läheb. Tarvas jäi kümne minutiga taha 15:30 ja kaotas kogu kohtumise 72:108. Kuna edasipääseja selgub kahe mängu kokkuvõttes, on laupäeval Leedus peetaval korduskohtumisel vaid formaalne tähendus.

«Meie poolt oli see väga kehva sooritus,» tunnistas Tarva peatreener Andres Sõber pärast seda, kui oli lõpuvile järel kümmekond minutit meeskonna riietusruumis istunud ja mõtteid kogunud. «Tundus, et vastane oli juba talverehvid suviste vastu vahetanud!» Just viimane lause iseloomustab kahe meeskonna eilset vahekorda kõige ilmekamalt.

«Loomulikult oli meeskondadel tasemevahe,» tõdes Sõber. «Neil on mõned mehed mänginud väga kõrgel tasemel, näiteks Arturas Milaknis on ju aastaid Euroliigat tagunud. Lisaks kõigele on Leedu klubidel üks tugev pluss, nad saavad iga hooaeg mängida neli korda Kaunase Žalgirise ja Lietuvos Rytasega. Mis sellest, et saad tappa, sellised mängud arendavad.»

Prienai tugevusest annab aimu seegi, et tänavu on korra õnnestunud Lietuvos Rytas alistada ning Leedu meistriliigas asutakse 2. kohal. Seejuures kinnitas Prienai peatreener Virginijus Seksus, et just koduliiga on klubi jaoks kõige tähtsam.

Seepärast ei vaevunud leedulased tegema mänguks Tarvaga kuigi suuri ettevalmistusi. «Meie eesmärk oli hoida siin seisu tasakaalus. Uskusime, et küllap me kodus ikka võidame,» rääkis Seksus. «Sellist ülekaalu ei osanud aga oodata. Raske öelda, kas Tarvas mängis halvasti või meie hästi. Targemini mängisime aga kindlasti.»

Sõber juhtis tähelepanu Leedu klubi heale kaitsemängule. Eile sunniti Tarvas mängima positsioonirünnakut, ent seejuures tehti väljakuperemeeste elu väga ebamugavaks. Tarvale tihti edu toonud kiiretest rünnakutest ei tulnud aga midagi välja. «Selleks, et kiireid joosta, tuleb pall lauast kiiresti kätte saada. Tänavu on see meie jaoks aga suur probleem,» nentis Sõber. Tarva tabavus jäi kesiseks nii korvi alt kui eemalt, Prienai kõmmutas aga samal ajal kolmesed 65-protsendilise tabavusega. Kaheste protsent oli aga koguni 72,7!   

Sõber esines eile üllatava avaldusega, väites, et vaatas kohtumise eel isegi kaks korda mängu videot. «See võis anda meestele tunde, et küll me neile siin kodus teeme… Kuid olen alati arvanud, et parem on minna mängule puhta lehena. Nüüd lõi aga vibra sisse – meie ei pannud oma viskeid ära, kuid nemad panid.»

Tarva loots möönis, et kuigi veerandfinaali vastane on tugev, lootis ta vähemalt kodumängust enamat. Seejuures tuginesid tema lootused kahel viimasel hooajal Leedu klubidega peetud heitlustele.

«Igal juhul tulime hurraaga mängima, oleme ju leedulasi kodus võitnud ja võõrsilgi kõvasti mänginud. Mullu käis ju Siim-Sander Vene ka oma eelmise klubiga siin ja sai korraliku kolaka,» rääkis Tarva treener ja kinnitas, et kaotuse pärast ta nutma ei hakka ning laupäevasele kordusmängule Leetu sõitmine pole mingi piin. «Olen nii kogenud treener, et teen selle käigu enda jaoks mugavaks – selles kohtumises saavad kindlasti noored mehed oma võimaluse.»

Positiivset püüdis leida ta ka eilsest kohtumisest. Ta märkis, et osa mängijaid sai end proovida ja nii mõnigi viimasel ajal varjus püsinud mees suutis end taas näidata.

«Kaido Saks tegi hea mängu, pärast pikka haigusperioodi polnudki ta veel õieti mänginud,» kiitis Sõber. «Juris Umbraško viskas üle hulga aja pallid sisse ja Reimo Tamm oli samuti täitsa tubli.» Suure mängu karastust said ka mitmed noored pallurid, 17-aastane Andri Metsaru alustas aga koguni algviisikus ja paistis silma aktiivse kaitsetööga.

Kuigi Balti liiga teekond saab Tarva jaoks laupäeval läbi, oli Sõber oma meeskonna üle uhke. «Kaheksa hulka jõudmine pole ju üldse paha saavutus. Eks meil on tänavu olnud väga palju mänge, kuid seni on võiduprotsent päris hea,» lausus ta optimistlikult.

Balti liiga

Veerandfinaali avamäng

Rakvere Tarvas – Prienai 72:108

Tarvas: Tamm 21, Raley-Ross 18, Umbraško 17, Saks 10, Laksa 4, Stewart 2, Schleicher 0, Lindmets 0, Metsaru 0, Metsalu 0, Tapp 0.

Prienai: Orelik 21, Milaknis 20, Vene 15, Labuckas 15, Valeika 10, Kadziulis 10, Urbutis 10, Ivanauskas 7, Ezerskis 0.

Korduskohtumine peetakse 9. märtsil Prienai koduväljakul

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles