Suurimast viilijast talve üheks säravamaks täheks

, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tuuli Tomingal on tänavuste tulemuste peale põhjust rahulolevalt naeratada.
Tuuli Tomingal on tänavuste tulemuste peale põhjust rahulolevalt naeratada. Foto: Mihkel Maripuu

Arenguhüppe teinud Tuuli Tomingas näitas tänavu häid tulemusi kolmedel tiitlivõistlustel.

Noorte maailmameistrivõistlustel kahel korral kümnes ja teatesõidus neljas, noorte olümpiapäevade pronks ja 4. koht ning Euroopa meistrivõistlustel juunioride seas 4. koht, lisaks veel punktikohale jõudmine IBU karikaetapil – sellised tulemused saavutas jaanuarikuus 18-aastaseks saanud Tuuli Tomingas kõigest pooleteise kuu jooksul.

«Kõige suurem üllatus oli EMi 4. koht,» tunnistas Tomingas, kes sõitis Bulgaarias peetud Euroopa meistrivõistlustele kohe pärast noorte olümpiapäevadel saadud 4. kohta. «Kümme tundi bussisõitu, öösel kell pool kolm jõudsime kohale ja hommikul kell kümme oli start.»

Noore tallinlanna tulemused on seda hinnatavamad, et laskesuusatamisega tegeleb ta alles neljandat aastat ja Tallinnas pole lasketiiru. «Mul ei tulnud pähe ka, et võiksin laskma minna, aga treener soovitas, võib-olla ta nägi, et see sobiks mulle,» meenutas Aita ja Tõnu Pääsukese käe all treeniv Tomingas. «Kui Tõnu esimest korda sellest rääkima tuli, hiilisin kuidagi kõrvale, aga järgmisel aastal tuli ta uuesti ja siis mõtlesin, et proovin.»

«Mulle ei meeldinud murdmaasuusatamine, see oli nii raske.»

Aita Pääsukese juurde murdmaasuusatamist õppima läks Tomingas 1. klassis, kui oli just saanud kaheksa-aastaseks. «Ema rääkis, et ta käis väiksena suusatamas ja oli Tallinna meister, sellest tuli kohe isu peale, ma ei saanud ju emast halvem olla,» muheles Tomingas. «Tegelikult helistas ema alguses kogemata suusahüpetesse ja sealt juhendati meid edasi murdmaatreenerite juurde. Aga nüüd ju võistlevad ka naised suusahüpetes, võib-olla oleks minust kogemata hoopis suusahüppaja saanud.»

Suure õhinaga alanud treeningud muutusid aga õige pea noorele tüdrukule vastumeelseks. «Mulle ei meeldinud murdmaasuusatamine, see oli nii raske. Käisin vahepeal ka ratsutamas, aga kuna see oli kallis, pidin lõpetama,» rääkis Tomingas. «Väiksena oli suusatamine mulle kuidagi nii vastumeelne, ma ei tahtnud sellega üldse tegeleda. Võib-olla olin lihtsalt laisk, väiksemana olin trennis üks suuremad viilijaid. Treener viskab vahel nalja, et kogusin tuleviku jaoks jõudu.»

Siis aga hakkasid murdmaasuusatamises tulemused tulema ja trenniisu tuli tagasi. Õige pea tuli aga taas raskusi ületada, kui treener soovitas pikka kasvu piigal ala vahetada. «Ma ei saanud alguses midagi aru, mis ta rääkis, lasin kogu aeg valedesse märkidesse,» naeris Tomingas. «Pidin tiiru jõudes natuke aga seisma ja mõtlema, mida teha. Mul võttis see kauem aega kui teistel, aga lõpuks, umbes aastaga, sain selgeks.»

Esimesel laskesuusatamise võistlusel osales Tomingas kõigest poolteist nädalat pärast alaga alustamist. «See läks ikka väga kehvasti, olin viimaste hulgas,» muigas ta. «Ma ei mäletagi, palju trahve lasin, aga ikka päris palju. Mõne sain pihta ka.»

Üleminekuraskuste tõttu kaalus Tomingas ka murdmaasuusatamise juurde naasmist, kuid eneseuhkus ei lubanud alla anda. «Proovisin ikka edasi, sest tegelikult mulle meeldis lasta,» tunnistas Tomingas. «Tagantjärele olen treenerile väga tänulik, ma armastan laskmist! Kui vaatan nüüd telekast murdmaavõistlusi, mõtlen küll, et issand, kui igav. Mingit pinget ei paku enam!»

Enne tänavust hooaega polnud Tallinna Arte gümnaasiumi 11. klassis õppiv Tomingas eriti välismaal võistlemas käinud, sellest hoolimata seadis ta endale kõrged eesmärgid ja suutis kõik ka täita. Ka tuleviku osas on tal suured plaanid. «Unistan tippu jõudmisest, kõige kõrgemast tulemusest – olümpiavõitudest ja MM-kuldadest,» avaldas ta. «See võib jääda ainult unistuseks, aga loodan ikka kõige paremat.»

Sellepärast on kunagisest suurest viilijast saanud suur töörügaja, kes valmis unistuste nimel kõvasti vaeva nägema. «Olen selline inimene, kes rahulikus olekus on ikka väga laisk, aga pingeolukorras suudan end täielikult kokku võtta,» selgitas ta. «Trennides ma enam ei viili, nüüd annan endast nii palju kui võimalik!»

Suuskadel koera sabas

Kuigi Tuuli Tomingal treeningute, võistluste ja kooli kõrvalt väga palju vaba aega ei jää, üritab ta siiski ka vähesed hingetõmbehetked sportlikult sisustada, näiteks jalgrattaga sõites või matkamas käies.

Suure osa Tominga ajast võtab ka pere lemmikloom, Alaska malamuut. «Koeraga peab hästi palju tegelema,» tõdes Tomingas. «Ta on kelgukoer ja kunagi sai temaga käidud nendel võistlustel, kus koer juhib ja mina olen suuskadel, mõne etapi võitsin ära ka. Vahepeal oli mõte, et võikski sellega tegelema hakata, aga jäin ikka murdmaa peale.»

Tänavu kevadel on Tomingal kavas veel hullumeelsem ettevõtmine, nimelt osaleb ta Soomes sarnasel võistlusel, kuid koerte asemel on põdrad! «Treener rääkis mulle sellest ja pani mind kirja,» naeris Tomingas. PM

Tuuli Tomingas

•    Sündinud 4. jaanuaril 1995

•    Treenerid: Aita ja Tõnu Pääsuke

Tulemused

•    Noorte MM 2013: tavadistantsil 10., sprindis 10., teatesõidus 4.

•    Noorte olümpiapäevad 2013: tavadistantsil 3., sprindis 4.

•    Euroopa meistrivõistlused 2013: sprindi 4. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles