Rock pole täitnud ühtegi eesmärki

Peep Pahv
, sporditoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rain Veideman panustas Rocki kontosse 28 punkti, kuid rõõmu heast sooritusest rikkus meeskonna valus allajäämine.
Rain Veideman panustas Rocki kontosse 28 punkti, kuid rõõmu heast sooritusest rikkus meeskonna valus allajäämine. Foto: Kristjan Teedema

Vägev esimene poolaeg, uskumatult vilets kolmas veerandaeg ja lisaaja loterii ning Tartu Rock langes Balti liigast.

«Oleme terve hooaja hästi mänginud, kuid paar olulist kohtumist on läinud aia taha … Järjekordne tähtis mäng, kus me ei suutnud ennast tõestada. Miks? Seda on raske öelda, võib-olla tuleb meil sellisel hetkel pinge sisse, ei tea,» rääkis Tartu Rocki korvpallimeeskonna tagamängija Rain Veideman. Need laused pärinevad eile õhtust, pärast Balti liiga veerandfinaali. Veideman viskas küll 28 punkti, kuid see ei aidanud tartlasi Balti liiga poolfinaali.

Rock küll võitis eilse kohtumise 100:89, ent kahe mängu kokkuvõttes jäid nad Läti pealinnas tegutsevale klubile kolme punktiga alla. Asjade selline käik oli ilmselt šokeeriv nii Rocki mängijatele, treeneritele, klubi juhtkonnale kui ka tribüünid viimse kohani täitnud fännidele. Alustas ju Rock veerandfinaalseeriat selge soosikuna.

Seeria avamängus Riias 14 punktiga kaotanud Rock alustas eilset ellujäämisheitlust vägevalt. Esimesel poolajal visati vastaste korvi koguni 58 punkti ning kahe mängu kokkuvõttes võideldi kätte kaheksapunktiline edu. Kuid järgnenu oli kui halb unenägu.

Rock kaotas kolmanda veerandaja 10:27! Seejärel suudeti end küll koguda ja vahe uuesti suureks käristada, ent kahe mängu kokkuvõttes viigiseisult alustatud viimasel rünnakul ei suutnud Justin Ingram palli korvi saata. Loteriimaigulisel lisaajal olid kindlamad ja õnnelikumad Baronsi pallurid.

«Sellise mängu lõpus on alati võimalused 50:50, kummal on rohkem õnne ja kes paneb otsustaval hetkel sisse, see võidab,» tõdes Veideman. «Meie tegime paar lolli otsust, nemad panid aga oma visked ära.»

«Kolmanda veerandaja tulemus on minu jaoks täielik šokk,» tunnistas Rocki peatreener Gert Kullamäe. «Esimene poolaeg oli ju väga hea – kõik see, mida olime kahel viimasel päeval treeningutel harjutanud ja kavandanud, toimis. Kuid kolmandal veerand­ajal olid kõik kokkulepitud asjad justkui unustatud.»

Kullamäe sõnul algas allakäik just kaitses tehtud apsakatest. Esimesel poolajal hästi ja distsiplineeritult tegutsenud mängijad hakkasid korraga tegema samu vigu, mis rikkusid Riias peetud esimese kohtumise. «Neid asju, mis siiani edu tõid, enam ei tehtud,» nentis ta.

Võimalik, et Rocki mängu halvas avapoolajal saavutatud suur edu. Veidemani sõnul oli teada, et tegemist on mänguga elu ja surma peale ning seepärast suudetigi alguses nii vägevalt tegutseda. Vaheajal rääkisid treenerid palluritele, et tablood ei tohi vaadata ning viimaseks paarikümneks minutiks tuleb minna platsile nii, nagu oleks tablool kaks nulli. Igatahes olid tagamängija ja peatreener ühte meelt, et just teise mängu kolmas veerandaeg sai veerandfinaalseerias otsustavaks.

Mõistagi oli selles oma osa ka Baronsi mängijatel, kes tabasid alustuseks kaks kolmest. Sellest, et Läti klubi meeskonnavaim on tasemel, andis märkus ka see, kuidas nende jaoks raskel hetkel võetud minutilisel vaheajal hoidsid mängijad treenerit kuulates üksteise ümbert kinni.

Seejuures allusid Baronsi pallurid vaid 21-aastasele peatreenerile Martins Gulbisele. Noormees oli kohtumise järel emotsioonide keerises. «Pärast sellist mängu olen ma valmis elu lõpuni kaks korda päevas trenni minema,» õhkas ta. «Olen õnnelik, et suutsime raskes seisus võidelda. Lasime esimesel poolajal visata endale 58 punkti, sellises seisus polnudki võimalik midagi muud teha.»

Rocki jaoks tähendas eilne kaotus seda, et tänavusel hooajal jäi täitmata juba kolmas eesmärk. Esmalt takerduti eurosarja alagrupiturniiril, seejärel saadi üllatuskaotus Eesti karikavõistluste veerandfinaalis ning nüüd ei jõutud nelja parema hulka Balti liigas.

«Asjade selline käik on pettumuseks mulle, meeskonnale ja fännidele – fakt on see, et tulemust pole,» lausus Kullamäe. «Esialgu pole ma seepärast klubi juhtkonnalt enda või mängijate suhtes tundnud mingit survet, kuid see võib ka iga hetk tulla.»

Tänavusel hooajal on Rocki treeneritel jäänud vaid üks võimalus end veidikenegi puhtaks pesta – selleks tuleb võita kodune meistritiitel.

Eilse mängu eel tegi Kullamäe oma senises stiilis väikese muudatuse – tavapärase 12 mehe asemel tegi ta panuse kümnele mängijale. Venelasest tsenter Ivan Neljubov jäigi pingile, tagamees Silver Leppik teenis mänguaega ühe sekundi.

«Lähtusime mõttest, et edasipääsu tagab meile ikkagi rünnak. Kuna esimesel poolajal asjad toimisid, ei hakanudki ma Leppikut, kelle tugevaim külg on kaitse, sisse tooma,» selgitas Kullamäe otsuse tagamaid. «Korvi all oli Baronsil füüsiliselt tugev Tyler Cain, selliste meeste vastu ei tunne Neljubov end kuigi mugavalt.»

Kullamäe sõnul tuleb nüüd hoolikalt kaaluda, kuidas meeskonnaga edasi minna. «Võimalik, et viimaste nädalate jooksul sai mõningaid vigu tehtud,» sõnas Kullamäe. «Tuleb raske periood, kuid ei tohi pead norgu lasta,» lisas Veideman. «Eesti meistrivõistluste finaal ootab veel ees, kuid esmalt tuleb muidugi sinna saada. Peamine on see, et me ei tohi selles suhtes mingit jama korraldada.»

Korvpall

Balti liiga

Tartu Rock – Riia Barons 100:89

Rock: Veideman 28, Ingram 19, Kurbas 13, Toome 10, Doronin 8, Dimaša 8, Eichfuss 4, Allingu 4, Saage 3, Kriisa 3.

Barons: Gulbis 18, Diggs 16, Cain 12, Brunins 12, Dulkys 12, Metra 9, Rozitis 8, Bergmanis 2.

Ühisliiga

Samaara – Kalev/Cramo 83:73

Kalev: Abbott 17, Sokk 14, Škele 12, Wilkinson 10, Elegar 8, Dorbek 6, Fall 4, Kajupank 2.

Eesti meistriliiga

TTÜ – Rapla TYCO 71:66 (Akenpärg 21, Arnold 18 – Laane 16, Pärn 11)

Pärnu – Valga Maks&Moorits 66:58 (Peciukevicius 18, Raadik 16 – Grafs 22, Sinadinovic 12)

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles