Eesti tenniselegend Toomas Leius pälvis elutöö autasu

Kristjan Jaak Kangur
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toomas Leius ehk «Jäälõhkuja».
Toomas Leius ehk «Jäälõhkuja». Foto: Repro raamatust «101 Eesti spordilugu»

21.- 24. märtsil toimunud Euroopa Tennise Liidu aastakoosolekul otsustati omistada Eesti läbi aegade parimale meestennisistile Toomas Leiusele elutöö autasu.

Pidulik auhinnagaala viidi läbi KUMU kunstimuuseumis. Autasu andis üle Euroopa Tennise Liidu president Jacques Dupre.

Euroopa Tennise Liidu aastakoosoleku raames toimunud auhinnagaalal osalesid lisaks 39-le Euroopa riigi juhtivale tennise tegelasele Eesti Vabariigi Riigikogu esimees Pr Ene Ergma, Rahvusvahelise Tennise Liidu president Francesco Ricci Bitti, asepresident Juan Margets, Eesti Tennise Liidu president Urmas Sõõrumaa ja EOK peasekretär Siim Sukles.

«Kogu üritus oli fantastiline sündmus Eesti tennise jaoks, et tähistada koos Euroopa tenniseperega Eesti tennise 100 juubeliaastat. Toomase panus Eesti tennisesse on olnud väga suur ning mul on hea meel, et Euroopa Tennise Liit pidas meeles Toomast ja tänas teda autasuga tema pika ja eduka karjääri eest nii mängija kui ka treenerina. Eesti Tennise Liit ühineb õnnesoovidega,» lausus Eesti Tenniseliidu peasekretär Allar Hint:

1941. aastal sündinud Toomas Leius tõusis Nõukogude Liidu täiskasvanute esikümnesse juba 16-aastasena. 1959. aastal võitis ta Wimbledoni noorteturniiri – seda saavutust pole senini ükski eestlane korrata suutnud. Wimbledoni täiskasvanute turniiril osales Leius 11 korda, 1963. aastal jõudis ta seal paarismängus veerandfinaali.

Prantsusmaa lahtistel meistrivõistlustel jõudis ta aga segapaarismängus 1971 aastal koguni finaali. 1965. aastal oli ta sealsamas üksikmängus kergelt veerandfinaali jõudnud, kuid pidi siis poliitilistel põhjustel edasimängimisest loobuma (Moskva spordiametnikud keelasid tal mängida lõuna-aafriklase Cliff Drysdale’i vastu). Üldse on Leius mänginud kõigil Suure Slämmi turniiridel ning tema paremust on pidanud tunnistama mitmed tollased maailma tippmängijad.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles