Suurem väljak ja oluline otsustav puude

Madis Kalvet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Henri Anier (esiplaanil).
Henri Anier (esiplaanil). Foto: Mihkel Maripuu

Eesti koondis kohtub täna koduväljakul MM-valikmängus Andorraga, kes suudeti oktoobris võõrsil alistada – toona oli võidunuseis 1:0.

Eesti jalgpallikoondis on käimasolevas MM-valiksarjas suutnud viie kohtumisega teenida ühe võidu ja lüüa ühe värava. Mõlemad positiivsed näitajad pärinevad eelmisel aastal võõrsil toimunud kohtumisest Andorraga, täna minnakse koduplatsil sama tiimiga taas vastamisi.

Võrreldes Andorra la Vellas peetud matšiga toimub tänane kohtumine tunduvalt suuremate mõõtmetega väljakul ja see annab rünnakul vastaste kaitseliini murdmiseks palju rohkem võimalusi.

«Mõjutab otseselt (väljaku suurus). Kui suudame laiust ära kasutada, siis tekib meile ka rohkem ruumi, ja kui pall jõuab ründajateni, siis tekib ka rohkem momente,» avaldas poolkaitsja Konstantin Vassiljev lootust, et rünnakul suudetakse tekitada teravaid olukordi.

«Tuleb joonisest kinni hoida ja ära kasutada seda, et väljak on laiem. Plats on suurem (kui Andorras) ja äärtel on seetõttu rohkem vabadust. Kiire avavärav teeks mängu palju rahulikumaks,» lisas koondise vasakkaitsja Taijo Teniste.

Seega peab Eesti tänases kohtumises tunduvalt rohkem panema rõhku äärepoolkaitsjatele ning nii on algkoosseisus platsile jooksma kiired Tarmo Kink ja Ats Purje. Mõlemad mehed kuulusid algkoosseisu eelmisel korral, kui mängiti Andorraga, kuid reedel mängus Hollandiga jäi Purje üldse pingile ja Kink sekkus väljakule vahetusest.

Suuremale rünnakule orienteeritusest annab märku ka tõik, et Konstantin Vassiljevi kõrval võtab koha sisse Sergei Mošnikov, kes asendab mängus Hollandiga alustanud Martin Vunki. Muudatused on toimunud ka ründeliinis, kus põhirivistuses alustavad Jarmo Ahjupera ja Henri Anier. Mäletatavasti alustas oktoobris mängus Andorraga algkoosseisus jõuline Tarmo Neemelo, kes pidi avapoolajal eelkõige väsitama vastaste kaitsjaid. Sarnase rolli võib täna saada ka Ahjupera.

Peale kasvanud võimsuse rünnakul on rohkem võimu lisandumas ka kaitseliini, kus Igor Morozovi asemel jookseb taas põhikoosseisus platsile kogenud Raio Piiroja, kelle mängimine annab kindlasti palju juurde just õhuvõitluses nii kaitses kui ka rünnakul – standardolukordades.

Võrreldes Hollandi mänguga on algrivistuses toimunud koguni kuus vahetust. «Vastane on teine ja iseloom on teine. Seega tuleb kasutada ka teist tüüpi mängijaid, ja oleme sellega ka arvestanud,» viitas koondise peatreener Tarmo Rüütli tõsiasjale, et algkoosseisus tuleb Hollandi kohtumisega võrreldes muudatusi.

Meenutades oktoobris Andorras toimunud valikmängu, näitasid võõrustajad, et nad on endiselt truuks jäänud oma suhteliselt toorele mängustiilile, vastaseid üritatakse igal võimalikul juhul provotseerida ja seeläbi endast välja ajada.

«Igas situatsioonis võib olla vastaste poolt provotseerimist. Kui mängime nagu Andorras, rahulikult ja kannatlikult, siis ei ole hullu,» sõnas Vassiljev, kes märkis, et rohkem rõhku pannakse siiski ründemängule. «Peame olema agressiivsed, kuid samas ka kannatlikud. Kindlasti tulevad ka momendid, mida on vaja rahulikult realiseerida.»

Eelkõige loodab Rüütli, et meeskond suudab homme rünnakul resultatiivselt tegutseda. «Võtmekoht on realiseerimine. Võimaluste tekitamisega saame hakkama. Kõik on kinni selles viimases puutes. Meil on vaja pall võrku toimetada ja eks ole näha, et kuidas see õnnestub,» lisas Rüütli. «Vaatasime eile (üleeile) esimest mängu Andorraga ja kui seis jäi 1:0, siis võinuks see jääda ka 3:0.»

Täna kell 19 toimub Lilleküla staadionil MMi valikmäng Eesti-Andorra. Postimees kajastab taas uudses otse-keskkonnas jalgpallimängu! Mängu kommenteerivad eksperdid Norbert Hurt ja Kuno Tehva ning Postimehe ajakirjanikud Peep Pahv, Kaarel Täll, Madis Kalvet, Jaan Martinson ja Kristjan Jaak Kangur. Oodatud on ka lugejate kommentaarid, Twitteri kaudu saab osaleda #jalka abil.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles