Kristjan Port: moraalne süü jääb Veerpalule ikka alles

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andrus Veerpalu
Andrus Veerpalu Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

«Spordikohtu otsus mõista Andrus Veerpalu õigeks oli kergelt üllatav,» sõnas Eesti Antidopingu nõukogu liige Kristjan Port. Samas polevat tegu hea otsusega ega ka lõppotsusega, vaid kõigest vahepeatusega. «Kohus tõdes ja ütles ka välja, et on viiteid kehavälise kasvuhormooni tarvitamisele – aga otsustas, et seekord, tänu tõestamatutele piirväärtustele, sportlane pääses, kui piltlikult väljenduda. Moraalne süü jääb Veerpalule siiski alles.»

Praeguseks on välja töötatud ka teine kasvuhormooni test, kuid seda ei tohi vastavalt reeglitele Veerpalu juhtumi puhul kasutada. Pordi sõnul oli Veerpalu vahelejäämise hetkel kasutusel vaid isovormide test ning kohus pidi otsustama, kas olemasolevate andmete põhjal saab sportlast süüdi mõista.

Et rahu saaks lõplikult maa peale, võiks Veerpalu proovid ka teise testiga üle kontrollida, arvas Port. «Muidu jääb mõlemale osapoolele okas hinge.»

Port ei tunne õigusruumi reegleid, st kas õigeks mõistetud sportlast saab sama teo eest uuesti kohtusse anda. «Teoorias võiks FIS sulgeda praeguse juhtumi, kuid alustada uut. Võtta taas lahti Veerpalu proovid ning testida neid uue, markertesti meetodiga. Siis saaks tõe lõplikult jalgele seada,» leidis Port.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles