Jaan Martinson: Veerpalu päästis Ameerika

Jaan Martinson
, Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kui on kokkupõrkeid, on ka vigastusi, mille ravimisel on kasvuhormoon teretulnud.
Kui on kokkupõrkeid, on ka vigastusi, mille ravimisel on kasvuhormoon teretulnud. Foto: AP/Scanpix

Pärast Andrus Veerpalu õigeksmõistmist spordikohtus avasid võidušampanja ka ameerika jalgpalli profiliiga NFL mängijad või vähemalt neid esindava mängijate assotsiatsiooni NFLPA ninamehed: «Näe, me ju rääkisime, et kasvuhormooni testimeetod pole usaldusväärne. Seega lükkame jutud selle aine testimisest NFLis kaugemasse tulevikku.»

Paraku arvavad paljud, et salamisi, tagaukse kaudu, hiilisid peole ka NFLi bossid, sest ka nemad pole kasvuhormooni testist huvitatud, kuigi esinevad meedias teistsuguste seisukohtadega ning kuulutasid NFLPA väljaütlemised ekstremistlikeks.

Tegelikult olla kogu see möll kasvuhormooni ümber üks paras jant, kus igaüks peab mängima kindlat rolli. Teemat hoiab üleval meedia, ja kui ei hoiaks, hääbuks leek üsna kiiresti.

«Kehvalt hoitud väike must saladus on see, et tegelikult ei taha NFL kasvuhormooni testimisega seotud probleemi lahendada, nagu ka mängijad, treenerid, meeskondade omanikud ega fännid,» selgitas ekspert Jerry Brewer ajalehes Seattle Times.

Ühes blogis on suurepärane kirjeldus, kuidas käib pingpong ajakirjanduse ja NFLi vahel.

Meedia: «Kuidas on steroididega?»

NFL: «Testime pidevalt.»

«Aga kasvuhormoon?»

«Mis kasvuhormoon?»

«Kasvuhormoon.»

«Mis sellega on?»

«Testite samuti?»

«Proovime leida võimalust testida.»

«Kasvuhormoon on probleem, kõik mängijad tarvitavad seda.»

«Ei ole probleem, ei tarvita.»

«Tarvitavad!»

«Ei tarvita!»

Ameerika jalgpall pole mitte kontaktne, vaid räigete kokkupõrgete spordiala. Pärast igat mängu tuleb lappida (pisi)vigastusi ning kasvuhormoon aitab paranemisele kaasa.

Käib vaidlus, kui paljud NFLis kasvuhormooni kasutavad. Praegused mängijad pakuvad, et 10%, endised, et vähemalt pooled.

NFLi aastane käive on ligi 10 miljardit dollarit, kasum miljard. Iga kord, kui staarmängija vigastuse tõttu platsile ei pääse ja meeskond kaotab, tähendab see klubile miljoneid dollareid kahju, mis omanikke mõistagi ei rõõmusta. Kaotavad ka telekanalid, sest telepublikut on vähem. Ning fännid on kaotusest löödud. Ka mängust eemale jääva palluri pangaarvele jääb kopsakas summa laekumata.

Niisiis: kes on antud olukorras huvitatud kasvuhormooni testimisest?

Muide, ka USA Kongress ehk parlament, mis on kaks aastat järjepidevalt nõudnud NFLPA-lt kasvuhormoonitesti kasutuselevõtmist, on Veerpalu otsusega rahul, sest võitlus jätkub ning poliitikud pääsevad tuliste sõnavõttude abil jätkuvalt pildile.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles